100 bin Alevi 'eşit yurttaşlık' için yürüdü

100 bin Alevi 'eşit yurttaşlık' için yürüdü

100 bin Alevi 'eşit yurttaşlık' için yürüdüAlevi Bektaşi Federasyonu’nun Ankara’daki mitingine katılım 100 binin üzerindeydi. Atılan sloganlar ve...

A+A-

100 bin Alevi 'eşit yurttaşlık' için yürüdü

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun Ankara’daki mitingine katılım 100 binin üzerindeydi. Atılan sloganlar ve konuşmaların hedefi AKP ve Başbakan’dı

Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı” mitingine katılmak için çeşitli illerden otobüs ve midibüsle gelen Aleviler, sabah saatlerinde Ankara Garı önünde toplandı. “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “Cemevleri ibadethanedir”, “Madımak müze olacak” yazılı dövizlerle buradan yürüyüşe geçen Aleviler, Sıhhiye Meydanı’na ulaştı. Kortejdekiler, üst aramaları sonrasında miting alanına alındı. Miting saygı duruşunun ardından Alevi kurum yöneticilerinin “üçler”i temsilen kürsüden beyaz güvercin uçurmasıyla başladı.

Başbakan’a ‘cümbüşevi’ tepkisi

Mitingde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Aleviler’in bu toprakların bir gerçeği olduğuna vurgu yaparak, “Bu nedenle bugün, son derece haklı, meşru, insani taleplerimizi bir kez de bu meydandan haykırıyoruz” dedi.

Zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istediklerini ifade eden Balkız, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da tüm yurttaşlardan toplanan vergilerle, sadece bir kesim yurttaşa hizmet verdiğini öne sürdü. Balkız’ın talepleri arasında cem evlerine yasal statü kazandırılması ve Madımak’ın müze yapılması da vardı. Balkız, Başbakan Erdoğan’ı da şöyle eleştirdi:

Türkiye’de yüzlerce cem ve kültür evlerimiz var. Ama bunların hepsi yasal dayanaktan yoksun. Başbakan’ı, en kalbi hislerimizle selamlarken, bu gerçeği görmesini, ’cümbüşevi’ benzetmesiyle çok ayıp ettiğini bilmesini isteriz.”

Erdoğan’a türban giydirildi

Katılımcıların sayısı polis telsizlerine göre yüz binin üzerindeydi. İzmir ve Antalya’da polis kurşunuyla ölen gençlerin aileleri de mitingde yer aldı. Eleştirilerin hedefinde ise Başbakan Erdoğan vardı. “Vur vur inlesin AKP dinlesin” diye sloganlar atan katılımcılardan birinin elindeki Başbakan Erdoğan’ın başörtülü olarak resmedildiği ve üzerinde “Türban dedin önce sen gir bakalım” yazılı pankart dikkat çekti.

Yanaşma sofrasından nasiplenmeyiz

Mitinge Aleviler arasındaki ayrım da damgasını vurdu. Alevi Kültür Derneği Başkanı Tekin Özdil, iktidarın “Alevi açılımı”na atıfta bulunarak, “Yanaşma sofralarından nasiplenmek istemiyoruz. Bu ülkeyi vurgunculara, soygunculara, tecavüzcülere teslim etmiyoruz” dedi. Mitingde İzzettin Doğan ile AKP’li Reha Çamuroğlu da protesto edildi.

Ömür ÜNVER / ANKARA - VATAN - 9 Kasım 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.