12 bin cami denetim dışı

12 bin cami denetim dışı

12 bin cami denetim dışı  Okul arazilerine, plansız, projesiz, özensiz ve zevksiz ibadethane inşası tepki çekiyor.Yaklaşık 12 bin cami Diyanet...

A+A-

12 bin cami denetim dışı 12 bin cami denetim dışı
 
Okul arazilerine, plansız, projesiz, özensiz ve zevksiz ibadethane inşası tepki çekiyor.

Yaklaşık 12 bin cami Diyanet İşleri Başkanlığı'nın denetimi dışında. Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, sık sık bu sorunlara dikkat çekerek, şahıs ve dernekler üzerine yapılan 10 bin camiyi kontrol edemediklerinden yakınıyor ve şahıs ile dernek üzerine cami yapılmasına izin verilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bardakoğlu, camilerin mülkiyetlerinin başkanlığına devredilmesini istiyor.

İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden Doç. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, araştırmasında, "Son 50 yılda, gereksinim olup olmadığı önemsenmeden binlerce cami yapıldı. Kontrolsüz inşa edilmiş bir caminin deprem, yangın gibi durumlarda, binlerce insan için yaratabileceği tehlike tüyler ürpertici" tesbitinde bulunuyor. Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, cami israfının önüne geçeceklerini açıkladı.

Türkiye'de bulunan 80 bine yakın caminin, yaklaşık 12 bini Diyanet İşleri Başkanlığı'nın denetimi dışında bulunuyor. İhtiyaç olmayan yerlere, okul arsalarına ve yeşil alanlara, plansız, projesiz, özensiz ve zevksiz camilerin inşa edilmesi kaynak israfına neden oluyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verilerine göre ülke genelinde 66 bin 862'si kadrolu, 11 bin 746'sı kadrosuz olmak üzere toplam 78 bin 608 cami bulunuyor. 12 bine yakın caminin kadrosunun olmaması ise bu camilerde Diyanet'in atadığı imamların görev yapmadığı, vakıf ve derneklerin yönetiminde olduğu anlamına geliyor. İstanbul İl Müftülüğü rakamlarına göre ise İstanbul'daki 3 bin 90 caminin, 2 bin 847 tanesi kadrolu, 79'u ise kadrosuz. Tarihi nitelikteki 64 caminin yanı sıra inşaatı devam eden ve kullanıma kapalı 100 camide dernek ve vakıflar tarafından yaptırılıyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, sık sık bu sorunlara dikkat çekerek, şahıs ve dernekler üzerine yapılan 10 bin camiyi kontrol edemediklerinden yakınıyor ve şahıs ile dernek üzerine cami yapılmasına izin verilmemesini gerektiğine dikkat çekiyor. Kadrosuz camilerde hizmet verilmesinin, yurttaşın doğru bilgilendirilmesi adına eksiklik olduğuna, sorunun büyük ölçüde camilerin mülkiyetlerine ilişkin yasal boşluktan kaynaklandığına dikkat çeken Bardakoğlu, camilerin mülkiyetlerinin başkanlığına devredilmesini istiyor.

DENETİM SIKINTISI YAŞANIYOR

İstanbul İl Müftü Yardımcısı Ömer Kardaş, İstanbul'daki 3 bin 90 caminin 79 tanesinin kadrosuz cami niteliğinde olduğunu belirterek, çalışanlarının kadrosuz fahri imam olarak görev yaptığını söyledi. Kardaş, " Fahri imamların denetiminde sıkıntılar var, yasal eksiklikler personelin Diyanet İşleri tarafından denetlenmesini zorlaştırıyor " dedi. Kardaş, İstanbul'da inşaatı devam eden 100 caminin tamamının dernek ve vakıflar aracılığıyla yapıldığına dikkati çekerek, inşa edilen camilerin plan ve proje aşamalarında denetim sıkıntısı yaşadıklarını dile getirdi. Kardaş , "Cemaatten bir hayırsever mimar planını çiziyor mesela. Böylece cami daha ucuza mal ediliyor. Buralarda denetimle ilgili sıkıntılar tabiî ki var. Bunun önlenmesi için biz camilerin inşaatının da Diyanet'e bırakılması, devlet eliyle yapılması taraftarıyız" dedi. Kardaş, ayrıca daha güvenli ve Türk mimari anlayışına uygun cami inşaatı için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın " TİP Proje" adını verdiği cami projeleri olduğuna da değindi.

Cumhuriyet - 1 Aralık 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.