12 Eylül'de Cem nasıl yasaklandı?

12 Eylül'de Cem nasıl yasaklandı?

12 Eylül'de Cem nasıl yasaklandı?12 Eylül 1980 darbesinin ardından Sivas'ta Alevilerin ağırlıklı olarak yaşadığı Alibaba Mahallesi'nde...

A+A-

12 Eylül'de Cem nasıl yasaklandı?12 Eylül'de Cem nasıl yasaklandı?

12 Eylül 1980 darbesinin ardından Sivas'ta Alevilerin ağırlıklı olarak yaşadığı Alibaba Mahallesi'nde gerçekleşen bir Cem ibadetini yürütme görevini üstlenen Sefer Ali Sarıyar isimli Tokat Hubyarlı bir Alevi dedesinin, dedelik yaptığı gerekçesiyle askerler tarafından gözaltına alınarak Kayseri Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılandığı ortaya çıktı.

Olayın hemen ardından mahkemeye sevk edilen Sefer Ali Sarıyar Dede ile hakim arasında oldukça ilginç diyaloglar yaşanır.

- Hakim: Topladığın insanlara ne anlatıyordun? Neler konuşuyordunuz?

- Dede: Cem yapıyoruz. Yolumuzu sürüyor, ibadetimizi yerine getiriyoruz.

- Hakim: Nasıl bir şey yapıyorsun; burada da yap, görelim...

Bunun üzerine Sefer Ali Sarıyar Dede, Cem'de gerçekleştirdiği hizmeti, ettiği duaları, okuduğu deyişleri icra etmeye başlar ve aynı duruşmada da serbest bırakılır. Hakim, Dede'yi serbest bırakırken Cem yapmanın ve dedeliğin yasak olduğunu söyler. Dede de, o kış hiçbir Dedelik görevini yerine getiremeden köyüne geri döner.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği'ne ait HubyarNET sitesinde, dernek başkanı Ali Kenanoğlu'nun özel arşivinden çıkarılan bu bilgi 12 Eylül darbesiyle Aleviler üzerinde yaşatılan baskıları tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

Renkhaber - Özel - 10 Eylül 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.