12 Haziran Seçimleri ve Aleviler

12 Haziran Seçimleri ve Aleviler

12 Haziran Seçimleri ve AlevilerMeclis’te Alevi Denklemi Nasıl Olacak?(AHA Özel Haber) - 12 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri için...

A+A-

Aleviler ve 12 Haziran Seçimleri12 Haziran Seçimleri ve Aleviler

Meclis’te Alevi Denklemi Nasıl Olacak?

(AHA Özel Haber) - 12 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri için geri sayım başladı. 12 Haziran seçimlerinde Alevilerin tutumu ne olacak? Meclise kaç Alevi milletvekili girebilecek? Aleviler TBMM’de yeterince temsil ediliyor mu? Alevilerin talepleri Meclise nasıl taşınacak. Siyasi partilerin Alevilere ve Alevi adaylara bakışı nasıl? İşte tüm bu soruları irdeleyeceğimiz “12 Haziran Seçimleri ve Aleviler” başlıklı değerlendirme yazımızın birinci bölümünü yayınlıyoruz:

ALEVİLER TBMM’DE YETERİNCE TEMSİL EDİLMİYOR

7 ile 25 milyon arasında bir kitleyi ifade eden Aleviler Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yeterince temsil edilmiyor.

AKP’DE ALEVİLERİN TEMSİL ORANI % 1’ İN ALTINDA

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, Türkiye’deki Alevilerin son durumu ile ilgili yaptığı görüşmeler sırasında Ak Parti gibi büyük partide sadece 3 Alevi milletvekili olmasını hayretle karşılıyor ve “Bu kadar oy alan partide nasıl bu kadar az Alevi milletvekili olur?” sözleriyle şaşkınlığını ifade ediyordu. Gerçekten de TBMM’de çoğunluğu elinde bulunduran ve bugün itibariyle 334 milletvekili ile iktidara bulunan AKP’de sadece 3 Alevi kökenli milletvekili olması AKP ile Aleviler arasında ki “gen uyuşmazlığını” da kanıtlar nitelikte. 334’de 3… Yani % 1’in bile altında bir oran. 22 Temmuz 2007 yılında yapılan genel seçimlerde Alevi kökenli Reha Çamuroğlu (İstanbul), İbrahim Yiğit (İstanbul) ve Hüseyin Tuğcu (Kütahya) AKP sıralarından Meclise girmeyi başarmışlardı.

CHP : %80 OY’ A KARŞI % 15 TEMSİLİYET... ASLINDA TESLİMİYET

Peki AKP ile Aleviler arasındaki siyasi uçurum bu durumu diyelim ki izah edebilir? Diğer partilerde durum nasıl? Özellikle CHP’de. Yapılan değerlendirmelere göre Alevilerin oylarının % 80’ini alan CHP’de durum nasıl? Cumhuriyet Halk Partisi 22 Temmuz 2007 yılında yapılan genel seçimlerde 112 milletvekili çıkarmış. Bugün itibariyle Meclis’te 101 milletvekili var. Bu milletvekillerinden Alevi kökenli olanların isimleri ise şöyle : (Bazı isimlerin net olarak alevi olup olmadığını bilemiyoruz) Kemal Kılıçdaroğlu (İstanbul), Bayram Ali Meral (İstanbul), Durdu Özbolat (K.Maraş), Şevket Köse (Adıyaman) Yılmaz Ateş (Ankara), Vahap Seçer (Mersin), Mehmet Sevigen (İstanbul), Tacidar Seyhan (Adana), Fuat Çay (Hatay), Ali Oksal (Mersin), Derviş Günday (Çorum), Erol Tınastepe (Erzincan), Mehmet Ali Özpolat (İstanbul) Malik Ecder Özdemir (Sivas), Abdulaziz Yazar (Hatay),  Hüseyin Ünsal (Amasya), ve sonradan CHP’ye katılan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere Alevilerin oy tercihinde birinci sırada yer alan CHP Alevi vekillere yeterince yer vermiyor.

MHP : % 00

Milliyetçi Hareket Partisi ise Meclis’te 72 milletvekili ile temsil ediliyor. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde aralarında İstanbul’dan 8.Sırada aday gösterilen Cennet Süzer Teker ve 9.sırada aday gösterilen Timur Can Ulusoy’un da aralarında bulunduğu 5 ismi aday gösteren MHP’de meclise girmeyi başaran Alevi milletvekili bulunmuyor. MHP’de yükselen bir Alevi ilgisi olduğunu söylemek yanlış olmaz.

DSP’DE SÜLEYMAN YAĞIZ FARKI

Bugün TBMM’de 6 milletvekili ile temsil edilen DSP’de Hüseyin Mert (İstanbul) ile verdiği soru önergeleri ile Alevi taleplerini TBMM’ye taşıyan, nerede bir Alevi etkinliği, şenliği, toplantısı olsa koşan DSP İstanbul milletvekili Süleyman Yağız’ı anmadan geçmek haksızlık olur. Sünni kökenli Süleyman Yağız’ı Alevi toplumu bir CAN olarak kabul ediyor. Alevi toplumu içerisinde oldukça sevilen bir isim olan Yağız’ın TBMM’deki varlığı Alevi taleplerinin gündeme getirilmesi açısından önem arz ediyor.

BDP : EN FAZLA ALEVİ MİLLETVEKİLİ İLE AÇIK ARA ÖNDE

Bugün itibariyle Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras’ında katılımı ile Meclis’te 20 milletvekili bulunan Barış ve Demokrasi Partisi ise oran olarak en fazla Alevi milletvekili olan parti olarak öne çıkıyor. BDP’nin Alevi kökenli vekillerinin isimleri ise şöyle: Sebahat Tuncel (İstanbul),  Şerafettin Halis (Tunceli), Aysel Tuğluk (Diyarbakır), Gülten Kışanak (Diyarbakır), Fatma Kurtulan (Van) ve Sevahir Bayındır (Şırnak). Barış ve Demokrasi Partisi’nde Alevilerin temsileyet oranı % 30’lar civarında.

CHP : “BAŞKAN ALEVİ, SUSUN VE OTURUN”

Geçtiğimiz günlerde CHP’ye katılan Alevi kimliğiyle bilinen ünlü türkücü Sabahat Akkiraz daha önce basına yansıyan açıklamalarında ilginç tespitlerde bulunuyordu. Akkiraz, Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı ile birlikte CHP'de, "Alevi partisi olarak anılma" kompleksinin yaşanmaya başladığına dikkat çekti. Sanatçıya göre bu nedenle Alevi toplumu üzerinde, "Başkan zaten sizden, o yüzden fazlasını istemeyin. Parti Meclisi'ne fazla Alevi adayı olmaz. Alevi milletvekili sayısı fazla olamaz. Alevi belediye başkanları sayısı insanları ürkütmemeli. Partiden öyle sık sık Alevi vurgusu ve açıklaması beklemeyin." şeklinde baskı kurulmaya çalışılıyor. Alevilere adeta "Oy verin, sırtınızda taşıyın, muhalif olmayın. Asansör görevi sizin için yeterli. Verilene razı olun." denildiğini savunan Akkiraz, kendilerine verilmek istenen mesajı şöyle ifade ediyor: "Siz İsmet İnönü'nün torununu, Fahri Korutürk'ün oğlunu, paşa torunlarını, asker çocuklarını, eski cumhurbaşkanının önerdiklerini, elitleri taşıyın. Bunların yanında siz kimsiniz ki? Başkan Alevi, susun ve oturun."

Akkiraz şöyle devam ediyor: "Aleviler siyasette yer bulamıyor. Ekonomide yer bulamıyor. Liman gibi hissettiği siyasi gruplar tarafından da dışlanmaya devam ediliyor. 'Kendimiz' sandığımız partiler, Alevilerden öcü gibi kaçmaya çalışıyor. 'Yoksa partimiz, Alevi partisi diye anılır. Sizi temsilen, birkaç tane suya sabuna dokunmayan, genelde de Alevi kimliği zayıf kişiyi atıyoruz. Buna sevinin ama fazlasını istemeyin.' diyorlar. "Şimdi partinin başında Kemal Bey var. Alevi orijinli bir başkan ama Alevi söylemi ve vurgusu neredeyse hiç yok." eleştirilerini getiriyor.

TBMM’DE SANDALYE DAĞILIMI

Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekilleri Dağılımı

Parti Adı                               Üye Sayısı

Adalet ve Kalkınma Partisi    334
Cumhuriyet Halk Partisi        101
Milliyetçi Hareket Partisi        72
Barış Ve Demokrasi Partisi    20
Bağımsız Milletvekili               7
Demokratik Sol Parti              6
Türkiye Partisi                       1
Boş                                        9
Toplam                                  550

ALEVİLERDEN MİLLİYETÇİ MUHAFAZAKÂR PARTİLERE OY YOK

Genel olarak bakıldığında Aleviler milliyetçi ve muhafazakâr partilere rağbet etmiyorlar. Bu partilerin vitrine “Alevi Aday” yerleştirmeleri de sonucu değiştirmiyor. Yaklaşan seçimler öncesi basına yansıyan “AKP Alevi Aday Arayışında” yönündeki haberleri değerlendiren Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, AKP’nin kendi düşüncesine yakın Alevilerden milletvekili adayı bulsa bile Alevilerden oy alamayacağını belirterek “AKP’ye giden de çürük çarıktır” dedi. Balkız, AKP’nin istemesi halinde kendisine yakın adaylar bulabileceğini belirterek, “AKP böyle yaptı diye Alevilerden oy alamaz. AKP’nin yaptığı futbol sahası boyutlarında dokunmuş bir halıda bir ilmektir” dedi. Alevilerin AKP’ye neden oy vermeyeceğini anlatan Balkız, “Öncelikle Alevilerin Alevi olduğunu kabul etmiyor. Cemevlerinin ibadethane olduğunu kabul etmiyor. Madımak Oteli’ni müze yapmıyor. Din derslerini zorunlu olmaktan çıkarmıyor. Taleplerimizin hiçbirine olumlu yanıt vermediği için Aleviler AKP’ye oy vermez” görüşünü kaydetti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş de “Eğer o tarafa giden olursa adres yanlıştır” diyerek AKP döneminde “Alevilere karşı hak ihlallerinin arttığını, Alevilerin kamudan, devletten tasfiye edildiğini” belirterek Alevilerin asla AKP’ye oy vermeyeceğini belirtti.

Devam Edecek …

Not: Yazı Dizisi ile ilgili görüş ve önerilerinizi altta bulunan yorum ekle yoluyla veya

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy11312 = 'alevihaberajansi' + '@';

addy11312 = addy11312 + 'gmail' + '.' + 'com';

var addy_text11312 = 'alevihaberajansi' + '@' + 'gmail' + '.' + 'com';

( '' );

11312 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->

adresine e-mail olarak gönderebilirsizin.

Alevi Haber Özel Haber – 13 Mart 2011

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.