12 Mart Gazi Katliamı 15. Yılında da Unutulmadı

12 Mart Gazi Katliamı 15. Yılında da Unutulmadı

12 Mart Gazi Katliamı 15. Yılında da Unutulmadı15. yılında olan 12 Mart Gazi Katliamı bu yıl da unutulmadı. Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları...

A+A-

12 Mart Gazi Katliamı 15. Yılında da Unutulmadı12 Mart Gazi Katliamı 15. Yılında da Unutulmadı

15. yılında olan 12 Mart Gazi Katliamı bu yıl da unutulmadı. Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları ile çeşitli demokratik platformlardan ve siyasi parti üyelerinden oluşan binlerce kişi, dün, Gazi Mahallesi'nde bir yürüyüş yaparak, adalet talebini dile getirdiler. Gazi esnafı da kepenk kapatarak Gazi katliamını protesto etti.

Mahallede iki ayrı yürüyüş korteji oluşturulurken, aileler de ayrı bir basın açıklaması yaptı. Gazi ve Ümraniye'de yaşamını yitirenlerin aileleri, Gazi Cemevi önünden, eski karakol durağına yürüdü. Buraya karanfiller bırakan aileler, bir basın açıklaması yaptı.

‘DERİN DEVLET AÇIGA ÇIKARILMADI’

Katliamda yaşamını yitiren Sezgin Engin'in babası Mahmut Engin, “Bugün Gazi şehitlerini anmamız, Gazi katliamını unutmadığımızı, unutturmayacağımızı haykırmak ve sömürü düzenine karşı açtığımız savaşta kavga bayrağını yere düşürmeyeceğimizin ilanıdır” dedi.

Gazi katliamının Türkiye siyasi tarihinde kara bir leke olduğunu dile getiren Engin, “Üzerinden bunca yıl geçmiş olmasına rağmen, ne derin devlet açığa çıkarıldı, ne de Gazi katliamının sorumluları yargılanarak hak ettikleri cezalara çarptırıldı” dedi.

Mahmut Engin, 2. Ergenekon iddianamesinde, Gazi katliamının örgüt ile bağlantılarına dikkat çekildiğini hatırlattı, buna rağmen AKP hükümetinin soruşturma açmaya gerek görmediğini söyledi.

‘KATLİAMLARA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Engin şunları söyledi:  “Gazi halkı 15 yıl önce onurlarına, geleceklerine sahip çıktılar ve direnişi seçtiler. Bugün sömürü düzeni ve onun temsilcileri, işçi emekçi kitleleri çok yönlü olarak siyasal baskı ve terör altına almak istiyor. Bizler bu ülkenin ilerici, devrimci güçleri olarak dün olduğu gibi MİT, CIA, kontrgerilla ve Ergenekon devletinin gerek Alevi halkı üzerinde estirdiği inkar ve imha politikaları, gerekse işçi sınıfı ve emekçi halka dönük saldırıları karşısında olduğumuzu, hak ve özgürlüklerimiz için, insanca bir yaşam için 15 yıl öncesindeki gibi mücadele edeceğimizi haykırıyoruz. Gazi'de yaşananları unutmayacağız, unutturmayacağız. Kontrgerilla katliamının üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz.”

BALKIZ: KATLİAM ZİHNİYETLERİ AYNIYDI

Yoğun polisiye tedbirler altında yapılan yürüyüşün ardından mezarlıkta bir konuşma yapan olaylarda yaşamını yitiren Zeynep Poyraz'ın yakını Kibar Poyraz,  “Gerçek sorumlular yargılanmadan bu katliamların önüne geçilmez” dedi. Poyraz, dönemin yetkilileri Mehmet Ağar ve Tansu Çiller, yargılamadan gerçek adaletin yerini bulmayacağını söyledi. 

Anmaya katılan Alevi Bektaşi Federasyon Başkanı Ali Balkız ise, “Katledenler, yargılayanlar, savunanlar, salıverenler, aynı kişilerdi. Bu öykü Koçgiri'den Gazi'ye değişmedi. Aynı kişiler değildi belki ama zihniyetleri aynıydı” dedi.

Sanatçı Hasan Sağlam'ın Gazi olaylarını anlatan bir şiir okuduğu anma, Grup Yorum'un söylediği ağıtın ardından mezarlara karanfiller bırakılmasıyla sona erdi.

Ailelerin yanı sıra,demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler de üç ayrı koldan yürüyüş düzenlediler.ÖDP, TKP, Halkevleri, TADP ayrı bir kortejle, BDP, ESP, EMEP, SODAP, SP ve Toplumsal Özgürlük Platformu ve Köz ise “12 Mart Emek, Barış ve Özgürlük Platformu” adı altında bir araya geldi. Üçüncü korteji ise Halk Cephesi , Partizan ve Alınteri oluşturdu. Her üç yürüyüş de mezar başlarında yapılan anma ile son buldu.

ESNAF KEPENK KAPATTI

Gazi esnafı, kepenk kapatarak 12 Mart Gazi katliamını protesto etti. Kepenk kapatma eylemine esnafların büyük bölümü katılırken, kepenklere yası sembolize eden siyah bayraklar asıldı.

Birgün - ZEYNEP KURAY - 13 Mart 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.