16 Mart Davası Zamanaşımından Kapandı

16 Mart Davası Zamanaşımından Kapandı

16 Mart Davası Zamanaşımından Kapandı33 yıl önce İstanbul Üniversitesi Merkez Binası önünde 7 öğrencinin öldürülmesiyle...

A+A-

16 Mart Davası Zamanaşımından Kapandı16 Mart Davası Zamanaşımından Kapandı

33 yıl önce İstanbul Üniversitesi Merkez Binası önünde 7 öğrencinin öldürülmesiyle sonuçlanan katliam sonrasında iki kez açılan 16 Mart katliamı davası, Yargıtay 1. Dairesi’nin verdiği son kararla zamanaşımından kapandı.

16 Mart katliamı davası, ilk olarak 1978’de açılmış, beş yıl sonra sanıkların delil yetersizliğinden beraati üzerine 1992 yılında yapılan suç duyurusu ile 1995 yılında yeniden açılmıştı. Sanık polis Mustafa Doğan, Latif Aktı, Özgün Koç’un bomba atarak ve silahla tarayarak 7 kişiyi ‘öldürmek ve tasarlayarak öldürmeye kalkışmak’ suçlarından yargılandığı davanın değişik aşamalarında yaşanan çeşitli aksaklık ve kesintiler nedeniyle yargılama, 33 yılı buldu ve  önceki gün Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin 21 Ocak 2010’da yerel mahkemenin verdiği kararı onaması ile zamanaşımından düşürüldü. Böylece 16 Mart dosyası, 33’üncü yılında ikinci kez kapanmış oldu. Yargıtay’ın  kararı doğrultusunda, saldırıda 7 öğrenciyi öldürdükleri öne sürülen üç sanık ile ilgili kamu davası ortadan kalktı. Yedi kişiyi öldürmenin yanı sıra 41 kişiyi öldürmek amacıyla yaraladıkları öne sürülen sanıklar için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyordu. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar ile bu ceza talebi zamanaşımı nedeniyle dikkate alınmadı.

Kararda “30 yıllık asli ve munzam dava zamanaşımı süresi dolduğundan sanıklar hakkındaki kamu davasının ortadan kaldırılmasına karar verilmiştir” denildi. Böylece; dava süresince gıyabi tutuklu olarak kırmızı bültenle aranan sanık Mustafa Doğan, onca yıl zarfında ifadesi bile alınamadan hakkında açılan davadan kurtulmuş oldu.

16 MART’TA NE OLMUŞTU?

İstanbul Üniversitesi Merkez Binası’ndan 16 Mart 1978’de çıkan gruba Eczacılık Fakültesi önünde bombalı ve silahlı saldırıda bulunulması sonucu 7 öğrenci ölmüş, 41 öğrenci yaralanmıştı. Bu olaya ilişkin yakalanan ve o dönemde İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde yargılanan Sıddık Polat beraat etmişti. Aynı eyleme karıştığı iddia edilen Zülküf İsot’un ise Elazığ’da yine olayın faillerinden olduğu belirtilen Latif Aktı tarafından öldürüldüğü öne sürülmüştü. Bu olayın üzerinden 17 yıl geçtikten sonra Zülküf İsot’un babası, annesi ve kız kardeşlerinin verdiği bilgi doğrultusunda, haklarında yeni dava açılan eski polis memuru Mustafa Doğan ile Latif Aktı ve Özgün Koç’un, ‘Taammüden adam öldürmek ve yaralamak’ suçlarından 7’şer kez idam ve 41’er kez 20’şer yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu. Saldırıda Cemil Sönmez, Baki Ekiz, Ahmet Turan Özer, Murat Kurt Abdullah Şimşek Hatice Özen ve Hamit Açıl yaşamını yitirmişti.

BİRGÜN - 12 Mart 2010

16 Mart Beyazıt Katliamı

İLGİLİ HABERLER :

16 Mart katliamı davası düştü

16 Mart davasına devam edildi

Beyazıt katliamı 30 uncu yılında

16 Mart Katliamını unutmadık, unutturmayacağız

16 Mart Anısına Can Dündar'ın Eski Bir Yazısı

16 Mart Beyazıt Katliamı

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.