2 Kuduz Yobaz Devletin Dalaşı

2 Kuduz Yobaz Devletin Dalaşı

İran'ın Meşhed kentindeki Suudi Arabistan konsolosluğunun ateşe verildiği iddia edildi. İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'na göre, Şii din adamı...

A+A-

İran'ın Meşhed kentindeki Suudi Arabistan konsolosluğunun ateşe verildiği iddia edildi. İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'na göre, Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in Suudi Arabistan tarafından idam edilmesinin ardından Meşhed'deki Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde toplanan bir grup İranlı, Nemr'in idam edilmesini protesto etti.

Protesto gösterileri sırasında göstericilerin, konsolosluktaki Suudi Arabistan bayrağını indirerek binanın bir kısmını ateşe verdiği ve camlarını kırdığı ileri sürüldü. Öte yandan Suudi Arabistan'ın Nemr'i idam etmesine çeşitli düzeylerde yapılan açıklamalarla tepki gösteren İran, Suudi Arabistan'ın Tahran'daki maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

iran_da_suudi_arabistan_konsoloslugu_atese_verildi_h59997_6403b.Jpeg

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Ayetullah Nemr'i idam etmesini "siyasi hata ve büyük suç" diye niteledi. Irak'ta Şii dini otorite Ayetullah Ali Sistani de, Nemr'in idam edilmesini kınadı.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, başkent Tahran'daki ikametgahında açıklama yapan Hamaney, Ayetullah Nemr'in idamını "şiddetle" kınadı. Suudi Arabistan'ın Nemr'i haksız bir şekilde idam ettiğini savunan Hamaney, "Bu âlim ne halkı silahlı bir harekete teşvik etti ne de gizli komplolar planladı" dedi.

Hamaney, Nemr'in sadece Suudi Arabistan yönetimini açık bir şekilde eleştirdiği için hukuksuzca idam edildiğini savunarak, "İlâhi intikam şüphesiz Suudi siyasetçilerin yakasına yapışacak" ifadelerini kullandı.

SİSTANİ'DEN KINAMA GELDİ

Irak'ta Şii dini otorite Ayetullah Ali Sistani de, Nemr'in idam edilmesini kınadı. Sistani'nin Necef'teki ofisinden yapılan açıklamaya göre, Sistani, Suudi Arabistan'daki Katif halkına seslenerek, "Bölgede haksız yere kanları dökülen bir grup mümin kardeşimizin ve bunların içerisinde bulunan Alim Şeyh Nemr'in şehadet haberini üzüntüyle öğrendik"  ifadelerini kullandı. Açıklamada, "Bu olayı kınıyoruz ve evlatlarını kaybeden yaslı ailelere başsağlığı diliyoruz" denildi.

İRAN: SUUDİ ARABİSTAN AĞIR BEDEL ÖDEYECEK

Suudi Arabistan yönetimi cumartesi günü, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr'in de olduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu. İran Dışişleri Bakanlığı’ndan ise idamlara tepki gösterilerek, "Bu kısır ve sorumsuz politikanın sonuçları, faillerine dönecek ve Suudi yönetimi izlediği bu politika için ağır bedel ödeyecek" şeklinde açıklama yapılmıştı.

Ülkenin tanınmış Şii din adamlarından Nemr, 2011 yılında Bahreyn'deki gösterilerle eş zamanlı Katif kentinde düzenlenen rejim karşıtı protestoların ardından 2012 yılında "protestolara teşvik etmek, fitne çıkarmak, güvenlik güçlerine direnmek, ateş açmaya çalışmak" gibi suçlamalarla gözaltına alınmıştı.

Nemr, polis tarafından vurularak gözaltına alınmış, 2013 yılında da yargılanmaya başlamıştı. 15 Ekim 2014'te idama mahkum edilen Nemr'in idam edilmemesi için Tahran yönetimi birçok kez Suudi Arabistanlı yetkililere çağrıda bulunmuştu.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.