2 Şubatta Anıtkabire Parola 222: İkinci ayın ikisi, saat iki

2 Şubatta Anıtkabire Parola 222: İkinci ayın ikisi, saat iki

2 Şubat’ta Anıtkabir’e "Parola 222: İkinci ayın ikisi, saat iki" Türbana karşı toplumsal tepkiPartilere ve TBMM Başkanı'na...

A+A-

2 Şubat’ta Anıtkabir’e "Parola 222: İkinci ayın ikisi, saat iki"2 Şubat’ta Anıtkabir’e "Parola 222: İkinci ayın ikisi, saat iki"

Türbana karşı toplumsal tepki

Partilere ve TBMM Başkanı'na telgraf gönderildi, 2 Şubat'ta Anıtkabir'de buluşulacak.

Türban yasağını kaldırmaya yönelik çalışmalar, toplum kesimlerini, özellikle de kadınları rahatsız ederken çeşitli eylemler düzenleneceği öğrenildi. TBMM Başkanı Köksal Toptan ile AKP, MHP, CHP ve DSP'ye telgraf çeken sivil toplum kuruluşları, kadınların ağırlıklı katılımıyla 29 Ocak Salı günü Meclis'in önünde toplanacak. Birçok kesimin katkısıyla 2 Şubat Cumartesi günü de Anıtkabir'de bir araya gelinecek.

Cumhuriyet Kadınları Derneği'nin (CKD) öncülüğünde, aralarında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Cumhuriyet Okurları (CUMOK), Hacıbektaş ve Yükseköğretim Kurumlarına Yardım Derneği (HAYOKDER), Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği'nin (KA-DER) de bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından, ilk olarak dün "telgraf yağmuru" başlatıldı. TBMM Başkanı Toptan ile AKP, CHP, MHP ve DSP'ye "AKP-MHP 'mutabakatı' anayasaya aykırıdır, laiklik ilkesini çiğnemek, anayasayı ihlal etmektir" başlıklı bir telgraf gönderildi.

Telgrafta şunlar kaydedildi: "Başbakan'ın 'türbanın siyasi simge olduğu' itirafının ardından, MHP'nin bu simgeyi anayasa ile meşrulaştırma girişimi, anayasamızın değiştirilemeyecek temel ilkelerinden olan laikliğin yok edilmesi demektir. Bu girişim tümü ile anayasaya karşı işlenmiş bir suçtur. İki partinin Cumhuriyet devrimlerini geriye çekmek isteyen 'mutabakatı' , halkın mutabakatı değildir. Yapılmak istenen, salt kadınlarımızı değil, tüm rejimi türban altına almaktır. Sizi, geniş halk kesimlerinin sesine kulak vermeye, halkla mutabakata ve hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz." Telgraf, farklı sivil toplum kuruluşlarınca her partiye ve Toptan'a ayrı ayrı gönderilirken kadınlar adına TBMM Başkanı'ndan randevu da talep edildi. Kadınların çoğunlukta olduğu sivil toplum kuruluşu üyelerinin, 29 Ocak Salı günü TBMM önünde toplanacağı ve AKP ile MHP'yi protesto edeceği de öğrenildi.

Bir sonraki eylem için ise adres ulu önder Mustafa Kemal Atatürk 'ün manevi huzuru olacak. Aynı sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde, 2 Şubat Cumartesi günü saat 14.00'te Anıtkabir ziyareti yapılacak. "Parola 222: İkinci ayın ikisi, saat iki" sloganı ile gerçekleştirilecek eyleme, isteyen tüm sivil toplum örgütleri ya da örgütsüz halk da katılabilecek.

CKD Başkanı Şenal Sarıhan, ne kadar büyük bir tepki ortaya konursa o kadar etkili olunacağına işaret ederek bu anlamda kendileriyle aynı düşünceleri, kaygıları paylaşan herkesin katkılarını beklediklerinin altını çizdi. Sarıhan, eylemlerin bir sahibi olmadığını, sadece kendilerinin "çağrı yapan" konumunda bulunduğunu ifade ederken özellikle kadınların vereceği desteğin önemine dikkat çekti.

ZEYNEP ŞAHİN - CUMHURİYET - 26 Ocak 2008

Türbana karşı '222-A' eylemi

Türban girişimleri, "222-A" parolasıyla saat 14.00'de Anıtkabir’de protesto edilecek.

 Türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin girişimler, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin öncülüğünde, “222-A: 2. Ayın 2'sinde Saat 2'de Anıtkabir'de" sloganıyla yarın saat 14.00'de Anıtkabir’de protesto edilecek.

Anıtkabir'de gerçekleştirilecek buluşmaya KESK, TMMOB'a bağlı meslek odaları, İşçi Partisi Öncü Kadın temsilcileri, Hacıbektaş ve Yükseköğretim Kurumlarına Yardım Derneği, Avrasya Kültür ve İşbirliği Lobisi Vakfı, Yerel Yönetim Araştırma Yardım ve Eğitim Derneği, Köy Dernekleri Federasyonu, Anadolu Eğitim Sendikası da destek verecek.

Aslanlı Yol'dan birlikte yürüyerek Atatürk'ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunulduktan sonra katılımcılar adına, ÇYDD Ankara Şubesi Başkanı Ülkü Günay mozoleye çelenk koyacak. Ardından, hazırlanan ortak metin, Anıtkabir Ziyaretçi Defteri'ne Günay tarafından yazılacak ve imzalanacak.

Türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasını öngören Anayasa düzenlemesine karşı düzenlenen toplumsal hareket, Ankara ile sınırlı kalmayacak. Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde bulunan CKD ve ÇYDD şubeleri, Atatürk anıtları önünde biraraya gelecek.

GERÇEK GÜNDEM - 1 Şubat 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.