2 Temmuz ışığı sönmedi

2 Temmuz ışığı sönmedi

2 Temmuz ışığı sönmedi Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş ve Divriği Kültür Derneği Başkanı...

A+A-

2 Temmuz ışığı sönmedi 2 Temmuz ışığı sönmedi

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş ve Divriği Kültür Derneği Başkanı Av. Ali Yılmaz, başta Aleviler olmak üzere devletin gerici politikalarından rahatsız olan tüm kesimleri 2 Temmuz’da alanlara çağırdı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş ve Divriği Kültür Derneği Başkanı Av. Ali Yılmaz, başta Aleviler olmak üzere devletin gerici politikalarından rahatsız olan tüm kesimleri 2 Temmuz’da alanlara çağırdı. Halkların kardeşliği, eşitlik, demokrasi için 2 Temmuz 1993’te yapılan Sivas katliamının yıl dönümünde, Sivas Madımak Oteli önünde olacaklarını belirten Gümüş ve Yılmaz, bunun yanı sıra çeşitli illerde de mitingler düzenleneceğini belirtti.

Gümüş, 2 Temmuz’u, devlete güvenip Kültür Bakanlığı’nın yardımıyla şenlik düzenleyen Pir Sultan dostlarının saatlerce televizyonlardan gösterilerek şeriatçılara yakıldığı, insanlığın vicdanını kanatan bir gün olarak tanımlıyor. Böyle bir acıyı bir daha duymamak için o günün unutulmaması gerektiğini belirten Gümüş, katliamın hatırlanması ve çeşitli eylemlerle protesto edilmesinin bazı çevreleri rahatsız ettiğini dile getirdi. Sivas, Çorum, Maraş katliamlarının sosyal demokratların iktidarı sırasında gerçekleştiğine dikkat çeken Gümüş, bu dönemlerin askeri darbelerin ardından geniş kitlelerin hak arama mücadelelerine denk geldiğini söyledi.

Kitlesel şiddet incelenmeli

Halkı birbirine düşürmenin öteden beri en bilinen umut kırma yolu olduğunu dile getiren Gümüş, “Katliamları her yıl dönümünde yeniden, yeniden hatırlayıp anmamızın nedeni de insanlığı bu tür kötülüklerden koruma içgüdüsünden başka bir şey değildir” dedi. Bu tür katliamlarda kullanılan şeriatçı kitlesel şiddet hareketlerinin bütün yanlarının incelenmesi gerektiğini ifade eden Gümüş, kitlesel şiddeti yaratan toplumsal psikoloji, tarihsel kaynaklar ve ideolojik temellerinin panzehiri bulunarak gerekli önlemler alınmasının gerekliliğini belirtti.

Yerel seçimlerde güç birliği

İnanç özgürlüklerinin güvence altına alınması ve zorunlu din dersleri ile diyanet kurumunun kaldırılmasını talep ettiklerini belirten Gümüş, yaklaşan yerel seçimlerde Alevilerin AKP karşısında güç birliği yaratması gerektiğine dikkat çekti. Gümüş, halka hizmeti esas alan bir belediyecilik anlayışı ile seçimlere yaklaşılması için siyasi iradelerin ortaklaşmasının gerekliliğine değindi.

Halkların kardeşliği için

Bu yıl Sivas katliamının 15. yıldönümü olduğunu dile getiren Gümüş, “Daha bir kitlesel katılım olacağını düşünüyoruz. 100 kadar aydın, sanatçı ve yazar Madımak Oteli önünde olacaklar. Otelin müze haline getirilmesi kuşkusuz ki öncel talebimizdir” diye konuştu. Gümüş; aydınlık, çağdaşlık, demokrasi, halkların kardeşliği ve eşitlik için Alevi örgütlerini, siyasi partileri, emek ve meslek örgütlerini, kısaca emek ve demokrasi güçlerini 2 Temmuz 2008’de Sivas’ta Madımak Oteli önünde buluşmaya çağırdı. Gümüş, ayrıca İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da mitinglerle anma etkinlikleri yapılacağını sözlerine ekledi.

Tüm kesimler mücadeleye

Divriği Kültür Derneği’nin 49 köy derneğini kapsadığını ve kayıtlı bin 500 üyesi bulunduğunu belirten Ali Yılmaz, derneğin ‘birlik ve dayanışma’ için 1 Mayıs İşçi Bayramı ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingine katıldığını dile getirdi. Sivas katliamında öldürülen 35 kişiden 5’inin Divriğili olduğunu belirten Yılmaz, “PSAKD ile birlikte meydanlara ve etkinliklere şimdiye kadar olduğu gibi bu yıl da en kitlesel katılımın sağlanması için çaba göstereceğiz” dedi. Gerçek laikliğin sadece Aleviler için değil Sünniler ve diğer kesimler için de inanç özgürlüğü açısından güvence olduğunu ifade eden Yılmaz, Divriği Kültür Derneği’nin bir Alevi kuruluşu olmadığına dikkat çekti. Yılmaz, Türkiye’deki Sünnilerin de problemi olan, zorunlu din derslerinin kaldırılması, yasal ve yasal olmayan Kuran kurslarının kapatılması için mücadele etmek gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Diyanetin devlet içinde yapılanmasının sona erdirilmesi, asimilasyon için Alevi köylerine cami yaptırılmasının engellenmesi, Alevilerin ibadet yeri olan Cemevlerinin devlet tarafından ‘tanımama’ tutumuna son verilmesi için tüm toplum kesimleri çaba sarf etmelidir” diye konuştu.

Selma Gürkan / (Ankara/EVRENSEL) - 22 Haziran 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.