2 Temmuz'da Sivas'ta 100 bin kişi olacak

2 Temmuz'da Sivas'ta 100 bin kişi olacak

2 Temmuz'da Sivas'ta 100 bin kişi olacak Bu yıl, Sivas Madımak katliamının 17. yılı. Aleviler yine 2 Temmuz'da sokaklarda olacak. Bu yılki...

A+A-

2 Temmuz'da Sivas'ta 100 bin kişi olacak2 Temmuz'da Sivas'ta 100 bin kişi olacak

Bu yıl, Sivas Madımak katliamının 17. yılı. Aleviler yine 2 Temmuz'da sokaklarda olacak. Bu yılki etkinliklerin farkı, merkezi anmanın Sivas'ta yapılacak olması. Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından Madımak Oteli önünde düzenlenecek anmaya 100 bin kişinin katılması bekleniyor.

2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenlikleri için bulundukları Sivas'ta yakılan 35 yazar, aydın ve ozan, ölümlerinin 17. yılında Sivas'ta büyük bir mitingle anılacak. Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından organize edilen mitinge Avrupa ve Türkiye genelinden 100 bin kişinin katılması bekleniyor. 35 aydının yakılarak katledildiği Madımak Oteli önünde ilk kez bu kadar kitlesel bir miting düzenleniyor. Merkezi anma noktasının Madımak Oteli önü olmasının sebebi, otelin müze yapılması talebine hükümetin gösterdiği dirence yanıt.

ÇOK BÜYÜK KALABALIK OLACAK

2 Temmuz anmalarına ilişkin ETHA muhabirine konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, bu yıl ki temel taleplerinin Madımak Oteli'nin müze yapılması olduğunu söyledi. Balkız, "Alevi Açılımı sonrasında hükümetin bir yıl boyunca kamuoyunu ve bizi oyaladıktan sonra Madımak Oteli'nin kütüphane yapılacağını açıklamasının yarattığı şokla, bu talebimizi daha gür bir sesle yükselteceğiz" dedi.

Avrupa ve Türkiye'nin her tarafından insanların 2 Temmuz'da Sivas'ta olacağını belirten Ali Balkız, otobüslerin tutulduğunu, tüm hazırlıkların tamamlandığını kaydetti. Balkız, "Bu yıl Sivas'ta çok büyük bir kalabalık olacak. 100 bin civarında insanımızı bekliyoruz" dedi.

'O KÜTÜPHANEYE ADIM ATMAYIZ'

ABF Genel Başkanı, bu yıl merkezi anmanın Sivas'ta yapılmasının amacını şöyle açıkladı: "Madımak Otelinin müze yapılması konusunda hükümetin gösterdiği dirence yanıt. Orayı kamulaştırmak için bütçe ayırdılar ancak henüz kamulaştırılmadı. Kamulaştırıldıktan sonra ne yapılacağı sorusunu hükümet yanıtlamadı ama şu belli; orası müze olmayacak. Çünkü 'vicdanları sızlatırmış, kin ve nefreti körüklermiş.' Biz bu düşünceyi şiddetle reddediyoruz. BU düşüncenin kendisi şiddet çağrısıdır. Bu düşüncenin kendisi ilkeldir. Biz oraya dostluk ve barış için gidiyoruz, kardeşlik için gidiyoruz. Madımak ne kadar bizim acımız ise Başbağlar da bizim acımızdır diyoruz. Ve Sivas'ta yaşayan yüzlerce Sünni, Alevi, demokrat, ilerici ve Müslümanlar da bizimle birlikte Mevlana Caddesi'nden yaptığımız yürüyüşe katılıyorlar. Onlar da orada kaybettiğimiz insanları yad ediyorlar. 3-5 tane gerici kafatasçı, o katliamla özdeşleşmiş düşünce anlamında kesimlerin kimselerin etkilemeleri ile ne yazık ki hükümet bu propagandanın etkisi altında kalıyor ve orayı müze yapmayacak gibi görünüyor. Kütüphane olacakmış. Biz bunu asla kabul etmeyiz ve o kütüphaneden içeri adımımızı atmayız. Şehitlerimizin eşyalarını, fotoğraflarını, elbiselerini, anılarını, eserlerini o kütüphaneye vermeyiz. Orası müze oluncaya kadar da demoratik mücadelemizi sürdüreceğiz, sürdürmekte kararlıyız."

'FİRARİ SANIKLAR TÜRKİYE'YE GETİRİLSİN'

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı, bir diğer taleplerinin katliam davasıyla ilgili olduğunu söyledi. Katliam sanığı, hatta hükümlüsü bazı kişilerin Almanya'da bulunduğunu, davanın bir numaralı sanığı Cafer Erçakmak'ın Fransa'da bulunduğunu, Arabistan'da yaşayanlar olduğunu hatırlatan Ali Balkız, şunları söyledi: "Hükümet bunları doğru dürüst istemiyor. BU nedenle ilgili devletler bu kişileri "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet" etmekten kimseyi sınır dışı etmem diyor. Oysaki bunların suçları Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet değil, 'düzeni değiştirmek', 'kasten adam öldürmek' ve eski 146 ile ilgili maddelerdir. Adalet Bakanlığı ısrarla ve ısrarla hem muhatap ülkeyi yanıltıyor hem de ülkemizin kamuoyunu yanıltıyor, 'ben istedim ama onlar göndermediler' gibi. Bunu da deşifre edilecek."

'3 TEMMUZ'DA ÇORUM'DAYIZ'

ABF Genel Başkanı Balkız, Çorum katliamının bu yıl 30. yıl dönümü olduğunu da hatırlattı, 2 Temmuz'da Sivas'ta yapılacak anmanın ardından 3 Temmuz'da Çorum'da olacaklarını duyurdu. Balkız, Çorum katliamı dosyasının yeniden açılmasını, karanlık noktaların aydınlatılmasını ve suçluların yargılanmasını isteyeceklerini söyledi.

Etkin Haber Ajansı / 29 Haziran 2010 Salı

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.