20 bin kişi Munzur'a yapılan barajlara 'dur' dedi

20 bin kişi Munzur'a yapılan barajlara 'dur' dedi

20 bin kişi Munzur'a yapılan barajlara 'dur' dedi Tunceli'de Munzur Vadisi'ne yapılan barajlara tepkiler sürüyor. Barajlara...

A+A-

20 bin kişi Munzur'a yapılan barajlara 'dur' dedi 20 bin kişi Munzur'a yapılan barajlara 'dur' dedi

Tunceli'de Munzur Vadisi'ne yapılan barajlara tepkiler sürüyor. Barajlara tepki için 20 bin kişi Tunceli'de yürüyüş yaptı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen binlerce kişi baraj yapımının durdurulmasını istedi.

FOTO GALERİ >>>

VİDEO >>>

20 bin kişi barajlara karşı yürüdü... Munzur'un kıyısında adeta insan seli aktı. Pankartlar açıldı, sloganlar atıldı.

Tunceli'de Munzur Vadisi'ne yapılacak barajlara karşı çevre mitingi yapıldı. İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Adana ve Diyarbakır başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli kentlerinden Tunceli'ye gelen binlerce kişi uzun bir kortej oluşturdu.

Tunceli Belediyesi, ilçe belediyeleri, Tunceli Dernekler Federasyonu ile bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının, tek şeridi ulaşıma kapatılan Tunceli-Elazığ karayolunda düzenlediği yürüyüşe, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, ilçe belediye başkanları, Tuncelili bazı sanatçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Çarşı merkezinden başlayan eylem 8 kilometrelik yürüyüşten sonra Atatürk mahallesinde tamamlanan Uzunçayır Baraj Gölü kıyısında devam etti.

Belediye Başkanı Şahin,  bütün Tuncelililerin baraj ve hidroelektrik santrallarına karşı tek yürek olduğunu ifade etti ve "Munzur ve Pülümür çayları üzerine yapılacak olan barajlarla başta kentimiz olmak üzere köylerimiz bir bir sular altına bırakılarak tekrar göçe zorlanıyoruz. Tunceli sessizce insansızlaştırılıyor" dedi.

Konuşmalarda Tunceli'inin doğal güzelliklerinin barajlarla yok edilmek ve insanlardan arındırılmak istendiği söylendi.

Kutsal sayılan yerlerin su altında kalacağı belirtildi, barajlara karşı eylemlerin süreceği anlatıldı.

Bu arada, kent merkezindeki esnaf da yaklaşık 3 saat süreyle iş yerlerinin kepenklerini kapalı tutarak mitinge destek verdi.

Konuşmaların ardından sanatçılar Mikail Aslan ile Ferhat Tunç konser verdi.

CNN TÜRK - 10 Ekim 2009

Tunceli'de 20 bin kişi Munzur'da baraja karşı çıktı

TUNCELİ'deki Munzur Vadisi'ne yapılacak barajlara karşı 20 bin kişinin katıldığı ‘Munzur'da Barajlara Hayır’ mitingi düzenlendi.

Tunceli'de Türkiye'nin son dönemlerdeki en büyük çevre mitingi düzenlendi. İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Adana ve Diyarbakır başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli kentlerinden Tunceli'ye gelen binlerce çevre dostu, bu sabah çarşı merkezinde toplanarak kortej oluşturdu. Tunceli esnafının da kepenk kapatarak destek verdiği mitingi için oluşturulan kortej yürüyüşe geçti. Slogan atarak yürüyen çevreciler, ‘Dersim'de Tunceli'de baraj istemiyoruz', ‘Barajlara hayır', ‘Dersim bizimdir, bizim kalacak', ‘Barajlar durdurulsun' diye slogan attı. 20 bin kişilik kortej, çarşı merkezinden başlattığı ve yaklaşık 8 kilometrelik yürüyüşten sonra Atatürk Mahallesi'nde tamamlanan Uzunçayır Baraj gölü kıyısına geldi.

Miting Tertip Komitesi adına konuşma yapan Tunceli Belediye Başkanı DTP'li Edibe Şahin, Türkiye’nin imzaladığı uluslararası çevre sözleşmelerini hiçe sayarak Tunceli'de doğayı tahrip ettiğini ileri sürdü. Başkan Şahin, Tunceli'de doğanın yıllardan bu yana büyük tahribatlarla karşılaştığını belirterek şöyle dedi: “1990'lı yılların başından itibaren devlet, bölgedeki birçok köyü boşaltarak bölgeyi insansızlaştırdı. Şimdilerde Tunceli doğasını, barajlara boğarak yok etmek istiyor. Tunceli halkı, bu barajların yapımına karşı her türlü yasal eylemini yapacak ve engel olacaktır. Türkiye çeşitli zamanlarda imzaladığı çevre ile ilgili uluslararası anlaşmaları yok sayarak Tunceli’de sit alanı ilan edilmesi gerektiği yerde barajlar yaparak, bölgeyi insansızlaştırmak istiyor. Yapılan bu barajlarla birlikte Aleviler için kutsal sayılan birçok ziyaret yok oluyor. Dersimliler olarak, bu barajların yapılmasını kabul etmeyeceğiz.” Belediye Başkanı Şahin'in konuşmasından sonra Mikail Aslan ile Ferhat Tunç, konser verdi.

MİLLİYET - Ferit DEMİR- Özlem SEVGİ/TUNCELİ, (DHA) - 10 Ekim 2009

'Barajlara Hayır' dediler

Tunceli'de, Munzur ve Pülümür vadilerinde yapılması planlanan hidroelektrik santralı ve barajlar protesto edildi.  

TUNCELİ - Tunceli Belediyesi, ilçe belediyeleri, Tunceli Dernekler Federasyonu ile bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının, tek şeridi ulaşıma kapatılan Tunceli-Elazığ kara yolunda düzenlediği 'Barajlara Hayır' mitingine, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, ilçe belediye başkanları, Tuncelili bazı sanatçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.        

Mameki Köprüsü mevkisinde bir araya gelen göstericiler, yaklaşık 5 kilometre yürüyerek Atatürk Mahallesi DSİ Tunceli Şube Şefliği hizmet binası önünde bir süre oturma eylemi yaptı.        

Belediye Başkanı Şahin, daha sonra Atatürk Mahalesi'ndeki boş bir alanda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Munzur ve Pülümür çayları üzerinde yapılmak istenen barajlara karşı toplandıklarını söyledi.        

Bütün Tuncelililerin baraj ve hidroelektrik santrallarına karşı tek yürek olduğunu ifade eden Şahin, ''Munzur ve Pülümür çayları üzerine yapılacak olan barajlarla başta kentimiz olmak üzere köylerimiz bir bir sular altına bırakılarak tekrar göçe zorlanıyoruz. Tunceli sessizce insansızlaştırılıyor'' dedi.        

Bu arada, kent merkezindeki esnaf da yaklaşık 3 saat süreyle iş yerlerinin kepenklerini kapalı tutarak mitinge destek verdi.    

NTV - AA - 10 Ekim 2009 Cumartesi

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.