200 Bini Aşkın Kişi Alevilere Eşitlik İçin Kadıköy'deydi

200 Bini Aşkın Kişi Alevilere Eşitlik İçin Kadıköy'deydi

200 Bini Aşkın Kişi Alevilere Eşitlik İçin Kadıköy'deydiAYRIMCILIĞA KARŞI EŞİT YURTTAŞLIK MİTİNGİHükümetin Alevi hakları...

A+A-

200 Bini Aşkın Kişi Alevilere Eşitlik İçin Kadıköy'deydi200 Bini Aşkın Kişi Alevilere Eşitlik İçin Kadıköy'deydi

AYRIMCILIĞA KARŞI EŞİT YURTTAŞLIK MİTİNGİ

Hükümetin Alevi hakları konusunda attığı adımları samimiyetsiz olarak niteleyen üç Alevi örgütünün başkanı eşitlik ve insan hakları çerçevesinde adımlar atılmasını istediler. Alevileri bu samimiyetsizlik karşısında birlikte hareket etmeye çağırdılar.

Aleviler zorunlu din dersinin kaldırılmasını, Diyanet İşleri'nin lağvedilmesini ve 33 kişinin yanarak öldüğü Sivas'taki Madımak Oteli'nin müze olmasını ve cemevlerinin ibadethane sayılmasını istiyorlar; "Alevi köylerine cami yapılmasını ve imam gönderilmesin" diyorlar.

Bu taleplerle bugün Alevi örgütlerinin çağrısıyla toplanan 200 bini aşkın kişi ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık istediler. Hükümeti Alevilerin hakları konusunda samimi olmaya çağırdılar.

Aleviler üç koldan Kadıköy'e geldi

Saat 11.00'de Tepe Natilius, Salı Pazarı ve Numune Hastanesi'nin önünde toplanan kitleler üç ayrı koldan Kadıköy'deki otobüs durakların bulunduğu bölgede kurulan sahnenin etrafında toplandılar.

Alevi örgütlerinin yanı sıra siyasi partiler ve örgütlerin de destek verdiği eyleme çok sayıda milletvekili ve sendikacı da katıldı. Onlardan bazıları şöyle:

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Demokratik Toplum Partili (DTP) milletvekilleri Ayla Akad ve Şerafettin Halis, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Mehmet Sevigen, Mustafa Özyürek ve Mehmet Ali Özpolat ile İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Ercan Karakaş, Hakan Tahmaz, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, Eşber Yağmurdereli, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Başkanı Erkan Baş ve Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi Girişimi (ESP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Yeşiller, Özgürlükçü Sol Hareket, Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP), Demokratik Sol Parti ve çok sayıda sivil toplum örgütü de mitinge destek verdi.

Hükümete samimi ol çağrısı

Kitlenin alana gelmesiyle başlayan mitingde önce 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nde çıkan yangında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Sık sık "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Diyanet işleri kaldırılsın", "Kahrolsun AKP" sloganlarının atıldığı miting semah gösterisi ve müzik dinletisiyle devam etti.

Hacı Bektaşi Veli Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız konuşma yaptılar.

Üçü de halkların kardeşliğinden ve bir arada yaşamanın öneminden bahsettiler. Hükümetin "Alevi açılımını" ve Alevi Çalıştayı'nı eleştirdiler. "AKP'nin kendi Alevisini yaratmaya çalıştığını, buna tüm Alevilerin birlikte karşı çıkması gerektiğini" söylediler.

Özdil, Gümüş ve Balkız da "Cemevlerinin ibadet hane sayılması talebi bölücülüktür" diyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Tunceli ziyaretinde ayakkabıların çıkartarak cemevine giren Abdullah Gül'ü, Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Madımak'ı otel yapmayan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ı eleştirdiler. Alevi hakları konusunda samimiyetsiz buldukları yetkilileri eşitlik zemininde düzenlemeler yapmaya ve Alevin kazandıkları mahkeme kararlarını uygulamaya çağırdılar.

Miting, yapılan konuşmaların ardından Emre Saltık, Sabahat Akkiraz, Şevval Sam, Ferhat Tunç, Edip Akbayram ve Suavi'nin şarkıları ve çekilen halaylarla sona erdi.(BÇ)

Bawer ÇAKIR -

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy4162 = 'bawer' + '@';

addy4162 = addy4162 + 'bianet' + '.' + 'org';

var addy_text4162 = 'bawer' + '@' + 'bianet' + '.' + 'org';

( '' );

4162 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


İstanbul - BİA Haber Merkezi - 08 Kasım 2009, Pazar

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.