2009 ve malum araştırma!

2009 ve malum araştırma!

2009 ve malum araştırma!Ece TemelkuranYeni yıl iyi bir yıl olsun. Kimse işten atılmasın ve kiracılara yapılan zulüm son bulsun. Asgari ücret işverenleri...

A+A-

2009 ve malum araştırma!2009 ve malum araştırma!

Ece Temelkuran

Yeni yıl iyi bir yıl olsun. Kimse işten atılmasın ve kiracılara yapılan zulüm son bulsun. Asgari ücret işverenleri değil işçileri sevindirsin ve Gazze işgal edilmesin. Nükleer savaş filan çıkmasın ve Obama vaat ettiğinden daha kötü bir başkan olmasın.

Türkiye’de abartılı matkap kullanımına son verilsin ve otoparkçılar tarafından zaptedilen memleket toprakları için bir başkaldırı süreci başlasın. Umalım ki bir tek hayra daha vesile olsun bu yeni yıl...

Gülen ‘hareketi’ ve bilim

Dileriz ki bu yıl herkes gerçek yüzünü göstersin. Tıpkı Zaman gazetesi gibi. Şöyle ki...

2008 kapanıp 2009 açılırken eski yıldan yenisine taşınan sadece Melih Gökçek’in ve bu konuda bütün bir Türkiye’nin çektiği karın ağrısı değildi. Aynı zamanda Açık Toplum Enstitüsü’nün yaptırdığı “Türkiye’de Farklı Olmak: Din ve Muhafazakârlık Ekseninde Ötekileştirilenler” başlıklı araştırma ve araştırmanın kimi çevrelerde yarattığı son derece enteresan sonuçlar da 2009’a taşındı.

Türkiye’de azınlık haline gelen laik çevrenin dini muhafazakârlık tarafından baskı altında tutulduğunu anlatan araştırma daha ilk günden Zaman gazetesinin tam cephe taarruzuna maruz kalmıştı.

Elbette Zaman gazetesinin esas meselesi araştırmada ortaya çıkan Fethullah Gülen cemaatinin Anadolu’yu bir “ahtapot gibi” sarmış olduğu ve bu ahtapotun bir kolunun da Zaman gazetesi olduğu gerçeğiydi. Tartışmayı “mahalle baskısı” gibi kaygan bir alana çekmek istemelerinin bir nedeni vardı.

Çünkü araştırmanın, Gülen cemaatinin Anadolu’da kendisinden olmayanın ekmeğiyle oynadığını söyleyen kısmıyla ilgili ne diyeceklerini bilmiyorlardı.

Üstelik cemaatin para ilişkilerinde şeffaflık olmaması meselesiyle ilgili konuşsalar muhtemelen Kuran-ı Kerim’den alıntı yapamayacaklardı. Velhasıl tam cephe taarruz, haberiyle köşe yazısıyla sürdü. Ama Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın şahsen sergilediği Aslan Asker Şvayk tavrı en güzeliydi. Zira Dumanlı söze “Böyle araştırma mı olur!” diye girdi. Bilim adamı mı bilmiyorum ama ona göre bu araştırma kesinlikle bilimsel değildi! Sonra ne yaptı peki? Şöyle başlayan yeni bir yazı yazdı:

Geçen hafta Ankara’daydım. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e de kısa bir ziyarette bulundum. Havadan sudan konuşurken söz geldi ‘Muhafazakârlık Ekseninde Ötekileştirilenler’ başlıklı araştırmaya.”

Belli ki Dumanlı geze geze bu araştırmayı konuşuyor. Kafaya takmış!

Ve fakat nihayet Zaman’dan birisi açıkgönüllük ve samimiyetle bu konuda bir yazı yazdı.

Teşekkürler Ali Ünal!

Gazete (arşivlere bakınca görüyorsunuz) araştırma yayımlandığı günden bu yana, araştırmanın aleyhinde her gün en az bir haber ve bir yazıya yer vermiş olmasına rağmen bence gazetenin esas görüşü ilk kez kamuoyuna yazar Ali Ünal’ın yazısıyla yansıdı.

Ünal, yazısının sonunda diyor ki “Türkiye’de bugün ‘laikçi’ denilen kesimden hususi örneklenmiş bazılarının Müslümanların güya kendilerine baskı uygulandığı suçlamalarının altında, onların toplumun İslami hassasiyetleri karşısında bizzat vicdanlarının kendilerini suçlu görmeleri psikolojisi yatmaktadır, yoksa kendilerine herhangi bir baskı yapılıyor olması değil.”

Yazının tamamında, doğru olanın Müslüman olmak olduğu ve zaten Müslüman bir toplumda tersine davranmanın demokrasi ve insan haklarıyla bağdaşmadığı anlatılıyor.

Muhafazakârların doğru değerleri olduğu için, kendileri gibi olmayanlardan aynı değerleri benimsemelerini bekleme haklarının olduğuna değiniliyor.

Teşekkürler Ali Ünal, hem cemaatin hem de Zaman gazetesinin hakiki ve samimi görüşlerini ‘hoşgörü, diyalog, birlikte yaşama’ gibi kavramlarla örtmeden anlattığınız için. Dilerim bu yıl herkes Zaman gazetesi gibi gerçek yüzüyle konuşur...

Ece Temelkuran

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy14112 = 'ecetem' + '@';

addy14112 = addy14112 + 'hotmail' + '.' + 'com';

var addy_text14112 = 'ecetem' + '@' + 'hotmail' + '.' + 'com';

( '' );

14112 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


MİLLİYET - 2 Ocak 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.