26.Yılında Şehitlerimizi Köln Dom Kilisesi önünde andık.

26.Yılında Şehitlerimizi Köln Dom Kilisesi önünde andık.

Her zaman içinde unutursak yüreğimiz kurusun, Madımak Oteli Utanç Müzesi olana kadar mücadelemiz devam edecektir şiarını kendisine, mücadelesine ilke edindi.

A+A-
 

26 yıl önce Sivas’a ‘Semah Dönmeye Deyiş Söylemeye’ giderek  inancımızın güzelliklerini, hoşgörüsünü, sevgisini Sivas’a ekmek isteyen ülkemizin geleceği  gençlerimiz, semahçılarımız, yazar, ozan, şairlerimizden oluşan canlarımızın, karanlığın,  gericiliğin, şeriatın yani ülkemizi çağın gerisine götürecek yobaz güruhun yakılarak katledilmesinin acısı  yüreklerimizde yanmaya devam etmekte. Dünyada belki de ilk defa televizyon kanallarından 8 saat boyunca yayınlanan canlı yayınla insanların, camilerden çıkan insanlıktan nasibini almamış yobaz sürüsünün ‘Yak Ulan Yak, ‘Cehennem Ateşi’, Cumhuriyet Sivas’ta Kuruldu, burada yıkılacak’ nidalarıyla ağızlarından akan salyalarıyla ateşi tutuşturuşuna şahit oldu.

 

Olaylardan sonra devlet dışarıdan getirilen katiller sürüsünün elini kolunu sallayarak Sivas’ı terketmesini, katillerin mahkemelerde aklanmasını, sözde arandıkları dönemde devlet eliyle korunarak askere gittiklerini, evlendiklerini, yerleşik yaşama geçtiklerini üzülerek şahit olmuştuk. Mahkemelerde avukatlar ordusu katilleri savunmasının mükafatını, milletvekili, bakan, devletin önemli kademelerine atamaları yapılarak ödüllendirildi. Bu da yetmedi Mahkeme kararını zamanın cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘Mahkleme kararı halkımıza hayırlı olsun’ diyerek yüreğinden geçenleri, devletin şimdiye kadar katliama bakışını ispatlıyordu adeta.

Aleviler aradan geçen 26 yıla rağmen bir gün dahi şehitlerini unutmadı, unutulmasına müsaade etmedi. Her türlü baskılara, yasaklamalara, polis gazına rağmen her yıl Sivas’a Madımak Oteli önüne giderek şehitlerini andı, mücadelesine sahip çıkmasını bildi. Her zaman içinde unutursak yüreğimiz kurusun, Madımak Oteli Utanç Müzesi olana kadar mücadelemiz devam edecektir şiarını kendisine, mücadelesine ilke edindi.

Avrupada kurulan Sivas katliamı sonrasi onun küllerinden yaratılan örgütlenme katliamdan hemen sonra 10 Ekim 1993 tarihinde 60 bin kişiyle Köln sokaklarında katliamı lanetleyip, şehitlerinin mücadelesine sahip çıkmasını bildi. Sivas’a insanlarımızın gitmeye korktukları dönemlerde öncülük edip Madımak Oteli önüne giderek tepkilerini ortaya koymasını bilmiş bu sahiplenme duygusuyla Aleviler ve katliama tepki duyan duyarlı onbinlerce dostları her yıl Sivas’ta olmuşlardır.

Bir inanç merkezi olan Dom Kilisesi önünde, inançları uğruna insanların katledilmeleri lanetlendi…

AABF’ye bağlı NRW Bölge Temsilciliğinin çağrısıyla derneklerimize bağlı yöneticiler, canlar, tüm duyarlı dostlar akın akın Köln’ün dünyaca ünlü inanç merkezi olan Dom Kilisesi önüne gelerek anmaya katıldılar. Alanda kurulu sahnede sunuculugunu Ayla Genç’in yaptığı anmada şehitlerimizin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından Haydar Güzel dede ve Necla Arslan ana çerağ uyandırırken, AABF inanç kurulu üyesi Cafer Özata dede de gülbenk okudu. Bölge temsilciliği 2. Başkanı Hasan Ayıboğan Türkçe, AABF yönetim kurulu üyesi Melek Şahin Almanca, AABF adına Özkan Lafatan’ın konuşmaların dan sonra Yeşiller eyalet milletvekili Berivan Aymaz, SPD Eyalet Meclis üyesi Susana dos Santos Hermann katliamı kınayan konuşmalar gerçekleştirdiler.

Şehitlerimizin isimlerin okunması sırasında alanda bulunan canlarımız hep bir agızdan burada diye haykırarak şehitlerimizin ölmediklerini, anılarıyla, mücadeleleriyle yüreklerinde yaşamaya devam ettiklerini haykırıyorlardı adeta. Şehitlerimizin resimlerinden oluşturulan insan zincirinden sonra genç kızlarımızdan oluşan semahçılarımız semah dönmeye, Ali Asker Arduç’ta deyiş söylemeye devam ettiler. Ahmet Karabulut dede semahçı kızlarımıza gülbenk okudu. Nesimi Çimen, Hasret Gültekin, Muhlis Akarsu’nun deyişleri Ali Asker Arduç, Onur Toper ve Ferhat Canikli tarafından seslendirilerek türkülerin yakılamayacağını, ozanların yok edilemeyeceğini haykırdılar.

Anmanın sonunda başkanlar, sivil toplum temsilcileri, emek verenler sahneye gelerek topluca ‘Gelin Canlar Bir Olalım‘ deyişini söylediler ve ardından üç adet güvercin uçurularak dünyamızda, ülkemizde katliamların olmaması, halkların barış içerisinde yaşaması dileklerini haykırdılar.

Metin Kaçmaz

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.