28 isimden çağrı: Sorunun çözümü için her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazırız

28 isimden çağrı: Sorunun çözümü için her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazırız

Alevi dünyasının tanınmış isimlerinden aralarında pirlerin de olduğu 28 isim yazılı bir açıklama yaparak, Hasret Gültekin'in Dersim Nazımiye Düzgün Baba'da dikilen heykelinin kaldırıl

A+A-

Aralarında Aydın Deniz, Kazım Genç, Musa Kazım Engin, Vedat Kara, Zeynep Yıldırım, Ali Koçak, Erdal Sağır’ın da olduğu 28 isim, ortak yazılı bir açıklama yaparak, Hasret Gültekin’in Dersim Nazımiye Düzgün Baba’da dikilen heykelinin Düzgün Baba cemevi tarafından kaldırmasından bu yana yaşanan tartışma ve yaklaşımları kaygıyla izlediklerini ancak seyirci kalamayacaklarını duyurdular. Açıklamada, sorunun çözümü için her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazır oldukları vurgulandı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“2 Temmuz 1993’te Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz değerli ozanımız Hasret Gültekin’in Dersim Nazımiye Düzgün Baba’da dikilen heykelinin Düzgün Baba Cemevi tarafından kaldırmasından bu yana yaşanan tartışma ve yaklaşımları kaygıyla izliyoruz.Aleviler yüz yılardır türlü baskı ve katliamlara rağmen bütün sürekleriyle varlığını korumayı başarmış bir toplumdur. Bu başarının arkasında Yol’un insana yakışan güçlü sistemi vardır. Talibin Pir’e, Pir’in talibe ve her bir Alevinin birbirine karşı sorumlulukları vardır. Öyle ki Alevi kurumlarının her birinin toplumumuza karşı sorumlulukları vardır.Alevileri yok sayan, taleplerini kabul etmeyip baskı, zulüm ve asimilasyonla parçalamaya, yok etmeye çalışanlara karşı verdiğimiz mücadeleden daha fazlasını toplumumuzun birliğine, dirliğine ve insanca yaşamına vermek zorundayız.Canlı bir hayatı yaşıyorsak mutlaka sorunlarımız da olacaktır. Bireyler ya da kurumlar özellikle toplumumuzun hassas olduğu konularda ‘ben-biz düşündük oldu’ deme hakkına ve lüksüne sahip değildir. Özellikle Alevi kurumlarımızın böylesi bir hataya düşme hakkının olmadığını belirtmek isteriz.

“YAKLAŞIMLAR KUTUPLAŞTIRMAYA DAVETİYE ÇIKARAN NİTELİKTE”

Hasret Gültekin canımızın heykelinin dikilme ve kaldırılma süreçleri içinde birçok hatayı barındırmaktadır. Yanlış atılan adımlar, izlenen yol, yürütülen tartışma ve yaklaşımlar Alevi Yol erkanından uzak, ötekileştirici, ayrıştırıcı ve kutuplaştırmaya davetiye çıkaran niteliğe sahiptir.Bizler; Hasret Gültekin canımızın (ve ailemizin), ziyaretgahımız Düzgün Baba’nın, serçeşmemiz Hace Bektaş-ı Veli’nin, kurumlarımız PSAKD (Pir Sultan Abdal Kültür Derneği), DAD (Demokratik Alevi Dernekleri) ve Düzgün Baba Cemevinin yersiz ve ölçüsüz tartışmaların parçası haline getirilmesine razı değiliz. Hiçbir değerimizin bu seviyede tartışılmasına, karşı karşıya getirilmesine müsaade edemeyiz. Yürütülen tartışmaları izlerken hayrete düşsekte seyirci kalamayız.Yaşanan bu sorun aynı zamanda bize Alevi hareketinin geldiği noktayı işaret etmektedir. Sorunların çözümü, yapılan açıklamaların üslubu, ayrıştırıcı ve ötekileştiren dilin kullanılması yolumuzdan ve öğretilerimizden uzaklaştığımızın göstergesidir.

“İZLENEN YÖNTEM YOL’A ZARAR VERİYOR”

Bizler bu konunun taraflarının yaptıkları açıklama ve izledikleri yöntemin Alevilerin mücadelesine, birliğine ve Yol’a zarar verdiğini düşünüyoruz.Öncelikle kurumların yaptığı bütün açıklamaları yukarıda ifade etmeye çalıştığımız kaygılar hasebiyle geri çekmelerini, sorunun çözümüne dair yapıcı yaklaşım geliştirmelerini talep ediyoruz.

“DÜZGÜN BABA DA, HASRET GÜLTEKİN DE ALEVİLERİN ORTAK DEĞERİDİR”

Nasıl Düzgün Baba sadece Dersim’dekilerin değil tüm Alevilerin ortak değeri ise Hasret Gültekin’de tüm Alevilerin ortak değeridir. Tüm Alevilerin vicdanını rahatlatacak ve Alevice yol yöntemlerle çözüme ulaşarak kararların alınmasını önemli buluyoruz. Hasret Gültekin Can’ımızın heykelinin söküldüğü yere tekrar dikilerek gönüllerin birlenmesi ve sürecin kapatılmasını öneriyoruz.

“İTİDALLİ DAVRANMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Aşağıda imzası bulunan bizler öncelikle PSAKD, DAD, Düzgün Baba Cemevi ve daha sonra bütün canlara sesleniyoruz; ötekileştirici, ayrıştırıcı dil ve yaklaşımlardan, değerlerimizin tartışma konusu yapılmasından lütfen uzak durmanızdır. Bugüne kadar yaşananlar bizler gibi Alevi toplumuzu derinden üzmektedir. Bu acı duruma daha fazla katkı sunmamanızı dilerken, itidalli davranma çağrısını yapıyoruz.Sorunun çözümüne dair Yol’un bizlere sunduğu yöntemlerin dışına çıkmadan adım atmanızı bekliyoruz.Bizler sorunun çözümü için her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğumuzu konunun taraflarına ve kamuoyunun bilgisine sunarız.GELİN CANLAR BİR OLALIM, İRİ OLALIM, DİRİ OLALIM”

Açıklamayı yapan isimler şöyle:

Aydın DenizVedat KaraKazım GençAli AktaşErdal SağırÖzgür GülşenSakine DağıdırDursun ÖnalFevzi CanZeynep YıldırımHasan BayrakDursun ŞahinSongül TunçdemirAli KayaErdal YıldırımAli KoçakMusa Kazım EnginSeyit Karahalilİsmail PehlivanGürbüz DenizŞehzade BoyalıHaydar YıldırımMehmet ÇobanHalil AksuKezban BektaşAlaaddin DeğirmenciHalil BoyalıKayhan Yüksel

PİRHA/ İSTANBUL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.