28 Şubat ders kitaplarına girdi

28 Şubat ders kitaplarına girdi

28 Şubat ders kitaplarına girdiTürkiye’nin yakın tarihine ait 12 Eylül ve 28 Şubat, Abdullah Öcalan’ın yakalanışı gibi önemli...

A+A-

28 Şubat ders kitaplarına girdi28 Şubat ders kitaplarına girdi

Türkiye’nin yakın tarihine ait 12 Eylül ve 28 Şubat, Abdullah Öcalan’ın yakalanışı gibi önemli olaylar İlköğretim 8’inci sınıf ‘İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’ kitabında yer buldu.

ANKARA- İlköğretim 8’inci sınıf ‘İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’ kitabında, 12 Eylül, Körfez Savaşı, 28 Şubat süreci gibi yakın tarih konuları da yer buldu. Kitapta, 28 Şubat süreciyle ilgili, “Laiklik karşıtı söylem ve eylemlerin artması üzerine Milli Güvenlik Kurulu, 28 Şubat 1997 tarihinde hükümeti uyardı” ifadelerine yer verildi. 12 Eylül ile ilgili ‘darbe ve ihtilal’ gibi nitelemelerin kullanılmadığı kitapta, Abdullah Öcalan’ın yakalanışı da yer aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilköğretim 8’inci sınıf ‘İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’ ders kitabının 7’nci ünitesini yakın Türkiye tarihine ayırdı. Kitapta dikkat çeken bazı konular ve yer alan ifadeler şöyle:

27 MAYIS: 1950’lerin ikinci yarısından itibaren yabancı kredilerin azalması ve tarımda verimsiz bir dönemin başlamasıyla artan muhalefet karşısında Demokrat Parti hükümeti, muhalefeti etkisiz hale getirmeye çalıştı. Artan ekonomik ve siyasi sıkıntılar 27 Mayıs 1960’taaskeri müdahaleye yol açtı. (Adnan Menderes hakkındaki bilgide idam edildiğine yönelik bir ifadenin yer almaması dikkat çekti.)

DARBELER ANLATILDI

12 MART MUHTIRASI: 1961 Anayasası ile yeni bir döneme giren o yıllardaki Türkiye’de, politikacıların siyasi, sosyal ve ekonomik sıkıntılara çözüm getirmeyen çekişmeleri, toplumsal gerginliği artırdı... Tüm bu gelişmeler Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 1971’de ülkedeki çatışma ortamına son vermek için hükümete bir muhtıra vermesine yol açtı.

12 EYLÜL: Demirel’in başkanlığındaki hükümet, Başbakanlık Müsteşarı ve DPT Müsteşarvekili Turgut Özal’ın hazırladığı ekonomik istikrar programını 24 Ocak 1980’de uygulamaya koydu. Ancak uygulama, ülkede yaşanan sıkıntıya çözüm olmadığı gibi huzursuzluklara da neden oldu... 1980 12 Eylül’üne gelindiğinde TSK geçici bir süre için yönetime el koydu. Bütün ülkede sıkıyönetim ilan edildi.

28 ŞUBAT SÜRECİ: 1996’da hükümet Refah Partisi ile DYP arasında kuruldu. Laiklik karşıtı söylem ve eylemlerin artması üzerine Milli Güvenlik Kurulu, 28 Şubat 1997 tarihinde hükümeti uyardı.

ÖCALAN’IN YAKALANMASI: 1990’lı yılların en önemli olaylardan biri de Suriye’de saklanan bölücü örgüt başının 1999’da Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesidir.

MİSYONERLİK FAALİYETLERİ: Misyonerlik faaliyetlerinde sadece din adamları değil, din adamları olmayan kişiler de kullanılmaktadır. (Konu anlatılırken, verilen bilgi kutucuğunda ‘Misyonerlik, başka dini inançlara sahip olan insanları, kendi dinine geçirmek, ülke içindeki milli ve kültürel değerleri yok ederek ülke bütünlüğünü bozmak için çalışmalar yapmaktır’ ifadelerine yer verildi.)

BETÜL KOTAN / RADİKAL - 6 Eylül 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.