28'inci yıldönümünde bile 12 Eylül manzaraları

28'inci yıldönümünde bile 12 Eylül manzaraları

28'inci yıldönümünde bile 12 Eylül manzaralarıAnkara’da 12 Eylül’ü protesto etmek için Yüksel Caddesi’nde...

A+A-

28'inci yıldönümünde bile 12 Eylül manzaraları28'inci yıldönümünde bile 12 Eylül manzaraları

Ankara’da 12 Eylül’ü protesto etmek için Yüksel Caddesi’nde toplanan göstericiler ABD Büyükelçiliği’ne yürüdü.

Ankara’da 12 Eylül’ü protesto eden grubun arasına karışan iki sivil polis önce silah çekti sonra da havaya ateş açtı

ANKARA - 12 Eylül 1980 darbesini ABD Büyükelçiliği önünde protesto eden grubun arasına karışan iki sivil polis kendilerini farkeden eylemcilerin elinden kurtulmak için silah çekti. Yaşanan arbedede bir sivil polis havaya ateş açarken Halkevleri üyesi bazı göstericiler gözaltına alındı.

DİSK, Halkevleri, ÖDP, TKP ve TMMOB üyelerinin de aralarında bulunduğu bir grup Ankara’daki Yüksel Caddesi’nde toplanarak basın açıklaması yaptı. Üzerinde çeşitli dövizler bulunan bir demir kafesle darağacı ve postal taşıyan eylemciler açıklamanın ardından yeni katılımcılarla birlikte sloganlar atarak ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne doğru yürüyüşe geçti. Atatürk Bulvarı’nın Kennedy Caddesi ile kesiştiği noktada, çevik kuvvet ekiplerinin oluşturduğu barikat önünde toplanan eylemciler adına burada bir basın açıklaması yapıldı. Askeri müdahalenin protesto edildiği açıklamanın ardından, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri büyükelçilik önüne, ‘Dünya Halklarına Karşı Suçlusunuz, Hesap Vereceksiniz’ yazılı siyah çelenk bıraktı.

Daha sonra eylemcilerin bir bölümü dağılırken bir bölümü Tunus Caddesi’nde yürüyüşe geçti. Eylemcileri takip eden iki sivil şahıs gruptakiler tarafından fark edilip yakalandı. Söz konusu kişilerin silahlı olması, eylemciler tarafından tepkiyle karşılanırken, çıkan arbedede bu iki şahsın sivil polis olduğu anlaşıldı. Polislerden biri grubun elinden kurtulurken arada kalan polis havaya iki el ateş açarak kaçmayı başardı.

Hafif yaralanan polis, meslektaşları tarafından uzaklaştırılırken, olayı gerçekleştirdiği iddia edilen bir gösterici polis tarafından gözaltına alındı. İsmi öğrenilemeyen eylemci, ifadesi alınmak üzere Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Grup daha sonra, yoğun güvenlik önlemleri altında sloganlar atarak geldiği Kızılay’da dağıldı.

Aynı saatlerde Batıkent metro durağında yürümek isteyen bir gruba görevliler müdahale etti. Çıkan arbedenin ardından gruptan üç kişi Yenimahalle Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Sivil toplum örgütleri akşam saatlerinde Kızılay’da toplanarak polisin tavrını protesto etti.

12 Eylül darbesi, İstanbul, İzmir, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa ve Edirne’de de çeşitli eylemlerle protesto edildi.

(Radikal) - 13.09.2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.