3 çocuğa destek yok

3 çocuğa destek yok

3 çocuğa destek yok A&G Araştırma Şirketi’nin anketine göre, Erdoğan’ın 3 çocuk tavsiyesine karşın halkın yüzde...

A+A-

3 çocuğa destek yok3 çocuğa destek yok
 
A&G Araştırma Şirketi’nin anketine göre, Erdoğan’ın 3 çocuk tavsiyesine karşın halkın yüzde 59.5’i bir veya iki çocuk yapılmasından yana. Çocuklarının geleceğine ilişkin halkın sadece 19,8’i iyimser

A&G Araştırma Şirketi’nin yaptığı ankete göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 çocuk tavsiyesine karşın halkın yüzde 59.5’i bir veya iki çocuk yapılmasından yana olduğunu söyledi.

Yine aynı ankete göre, halkın sadece yüzde 19.8’i çocuklarının geleceğine ilişkin iyimserlik taşıyor.

26-27 Nisan tarihleri arasında TÜİK verileri dikkate alınarak, 33 il ve 108 ilçede, 18 yaş ve üstü 1182’si kadın toplam 2 bin 402 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan ankete göre, halkın çoğunluğu bir veya iki çocuk yapılmasından yana...

“Sizce ideal çocuk sayısı kaç? Bir ailenin kaç çocuğu olmalı?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 10.7’si “1 çocuk”, yüzde 48.8’i “2 çocuk”, yüzde 29.3’ü “3 çocuk”, yüzde 11.2’si ise “4 ve üzeri çocuk” yanıtını verdi.

Ankete göre, AKP ve DTP seçmeni çok çocuk isterken, CHP seçmeninin ise iki parti seçmeninin aksine az çocuk yapılmasından yana olduğu ortaya çıktı.

Karamsarlar

Ankete yanıt veren AKP seçmenin yüzde 44.3’ünün 3 çocuk demesi, Başbakan Erdoğan’ın verdiği 3 çocuk mesajının kendi tabanına önemli ölçüde ulaştığını ortaya koyuyor.

Başbakan’ın sözlerine rağmen deneklerin sadece yüzde 19.8’inin çocuklarının geleceğini iyi görüyor, yüzde 52.6’sı çocuklarının geleceğini iyi görmüyor.

3 çocuğa destek yok

Deneklerin yüzde 27.6’sı imkân olması durumunda çocuklarının yurtdışında yaşamasını tercih ettiğini söyledi.

3 çocuğa destek yok

Eğitimli az çocuk

Ankette elde edilen bir diğer veri ise statü sahibi ve eğitimli insanların daha az çocuk yapılmasından yana olması. Buna göre, üniversite mezunlarının ideal çocuk sayısında ağırlıklı eğilimleri 2 çocuk.

4 çocuk ve üzeri, en çok ilkokul ve okuryazar olmayan kesimde görülüyor. Ayrıca, statü yükseldikçe çocuk sayısı düşüyor.

Az çocuk isteyenler

Yine bölgelere göre çocuk sayısına bakıldığında, Marmara ve Ege bölgeleri az sayıda çocuk, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ise çok çocuk istiyor.

Bu arada 1 Mayıs üzerine de dereklere soru soruldu.

3 çocuğa destek yok

Anket çerçevesinde deneklere sorulan, “1 Mayıs, işçi bayramı ve tatil olsun mu? sorusuna deneklerin yüzde 38.3’ü “Bayram ve tatil olsun”, yüzde 20.1’i “Bayram olsun ama tatil olmasın”, yüzde 29.1’i “İkisi de olmasın” şeklinde yanıt verdi. Deneklerin yüzde 12.6’sı ise fikir belirtmedi.

AB umut değil

Türkiye’nin ekonomik ve sosyal açıdan daha iyiye gidebilmesi için kurtuluş yolunun hangisi olduğu yönündeki bir soruya, deneklerin yüzde 55’i “Kendi kaynaklarımıza dönmeliyiz” yanıtını verdi.

3 çocuğa destek yok

27-27 Nisan’da yapılan ankette AB konusunda da deneklere sorular soruldu. “AB’ye girmeliyiz” diyenler yüzde 24.9’da kalırken, “Asya da AB gibi bir oluşum” diyenlerin oranı yüzde 12.2 oldu.

İSTANBUL / MİLLİYET - 10 Mayıs 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.