31 Yıl Sonra Maraş Katliamı Dosyaları Yeniden Açılsın

31 Yıl Sonra Maraş Katliamı Dosyaları Yeniden Açılsın

31 Yıl Sonra Maraş Katliamı Dosyaları Yeniden AçılsınALİ BALKIZ'DAN"Karanlıkta kalmış ne varsa aydınlatacağım" iddiasındaki hükümetten,...

A+A-

31 Yıl Sonra Maraş Katliamı Dosyaları Yeniden Açılsın31 Yıl Sonra Maraş Katliamı Dosyaları Yeniden Açılsın

ALİ BALKIZ'DAN

"Karanlıkta kalmış ne varsa aydınlatacağım" iddiasındaki hükümetten, Maraş katliamı dava dosyasını mahzenden çıkartıp yargıçların, savcıların önüne koymasını istiyoruz. Katiller gerçekten yargılanmadığı için arkasından Sivas gibi diğer katliamlar yaşandı.

Gerek Sivas Madımak katliamının, gerekse Maraş katliamının devletin bir yerlerinde, birileri tarafından kurgulandığını, sahnelendiğini yıllardan beri söyler dururuz.

Maraş katliamının devlet görevlileri tarafından kurgulandığını, Bülent Ecevit öldükten sonra çekmecesinden çıkan bilgi notu bize gösterdi. O bilgi notunda "Maraş katliamını MİT'in içindeki MHP kanadı planlandı" yazıyordu.

Sadece bu bilgi notu mudur, bizim söylemimizi doğrulayan?

Elbette hayır.

Resmi kayıtlara göre 111 kişinin öldüğü, binin üzerinde yurttaşın yaralandığı, 529 evin, 289 iş yerinin tahrip edildiği, Maraş katliamı sonrası açılan göstermelik davanın bir numaralı sanığının* sonradan milletvekili yapılması neyin nesidir?

Bu bir numaralı sanığın, 31 yıl sonra bile unutulmadan, utanılmadan 6. Alevi Çalıştayı'na davet edilmesi, hangi ilişkinin sonucudur?

Sivas sanıkları da korundu

Sivas Madımak katliamı davasındaysa, düşük cezalarla işin üstü örtülmeye çalışıldı. Verilen hukuki mücadele sonucu Yargıtay'ın kararı bozması ile açılmış olan ceza davası kısmen de olsa rayına oturdu. Ancak ilk karar sonucu tahliye edilenlerin bir çoğu kayıplara karıştı. Davanın bir numaralı sanığı Cafer Erçakmak, ilk baştan beri kayıplarda ve firardaydı.

Dalga geçercesine, yitirdiğimiz 33 canımızın (iki de otel görevlisi 35 kişi) diyetini ödüyormuşçasına 33 sanık hakkında idam kararı verildi. Diğer sanıklara da çeşitli cezalar verildi. Kaçan ve bulunmayan sanıkların dosyaları da tefrik edildi.

Sivas Madımak katliamı davası sanıkları da devlet tarafından korunmaya devam edildi. Topluma kazandırma yasası ile işi toptan çözmek istediler ama hukuki mücadelemiz buna engel oldu.

Hakkında mahkumiyet kararı kesinleşmiş olan bazı sanıklar, her tarafta aranırken, kimi belediyede işe girdi, kimi evlendi çoluk çocuğa karıştı, kimi SSK'den emekli maaşı almaya devam etti, kimi de bu firari döneminde gidip askerliğini yapıp geldi.

Ve Sivas Madımak katliamı davasının bir numaralı sanığı Cafer Erçakmak hakkında ancak 16 yıl sonra gıyabi tutuklama kararı verildi.

Tüm bunlar bize, Maraş katliamında olduğu gibi, Sivas Madımak katliamı arkasında da devletin bir yerlerinden, birilerinin varlığını göstermektedir. Tıpkı, yangına beş dakika kala otelin içerisine girip burada asker ve polis var mı, diyen resmi görevlinin gösterdiği gibi; tıpkı otelin önüne olayları önlemek için 2 cemse dolusu askerle gelen alay komutanının askerleri alıp 20 metre mesafeden Madımak'ın yanışını seyrettiği gibi.

Yaramız kanamaya devam ediyor

Bugün Maraş Katliamının 31. yılı, yaramız kanamaya devam ediyor.

"Karanlıkta kalmış ne varsa aydınlatacağım" iddiasında olan hükümetten; Maraş katliamı dava dosyasını mahzenden çıkartıp yargıçların, savcıların önüne koymasını istiyoruz. Çünkü, katiller gerçekten yargılanmamış, hak yerini bulmamış, adalet tecelli etmemiş, vicdanlar rahatlamamıştır. Böyle olduğu içindir ki, arkasından diğer katliamlar yaşanmıştır.

Keza hükümetten Madımak katliam davasının bir numaralı sanığı (Hani şu Aziz Nesin'i itfaiye merdiveninde yakalayıp aşağı fırlatmaya çalışan kara sakallı yobaz) Cafer Erçakmak'ın Fransa'dan, diğer firari sanıkları Almanya'dan, Arabistan'dan (nerede bulunuyorsa oradan) yakalayıp savcılara teslim etmesini istiyoruz. Ki o dönemin Ergenekon'u aydınlanabilsin. (AB/TK)

Ali Balkız, Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı

* 19 Aralık 1978'de Çiçek sinemasına bombayı attığı iddia edilen Ökkeş Kenger. 12 Eylül darbesinden yaklaşık bir ay önce beraat ettirildi. Daha sonra Şendiller soyadını aldı. 1991 seçimlerinde Milliyetçi Çalışma Partisi'nden (MÇP-daha sonra MHP oldu) Kahramanmaraş milletvekili oldu. 1992'de Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) yöneticilerinden biri oldu. TRT için hazırlanan "Şahların Labirenti" programında, Hrant Dink'in de Maraş katliamında yer aldığını iddia edebildi. Yıllar sonra, 2009'da Hükümet tarafından Alevi Çalıştayı'na davet edildi. Haberlere göre, itirazlar ve Bakan Faruk Çelik'in "ricası" üzerine katılmaması sağlandı.

** Ara başlıklar ve dipnotlar bianet tarafından eklendi.

Ankara - BİA Haber Merkezi - 24 Aralık 2009, Perşembe

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.