37 canın hesabını kim ödeyecek

37 canın hesabını kim ödeyecek

37 canın hesabını kim ödeyecek   Alevi Çalıştayı'na çağrılan Maraş katliamı sanığı Ökkeş Şendiller'in...

A+A-

37 canın hesabını kim ödeyecek37 canın hesabını kim ödeyecek
  
Alevi Çalıştayı'na çağrılan Maraş katliamı sanığı Ökkeş Şendiller'in 'Bana can borcu var' dediği Arif Sağ'dan yanıt geldi: Can borcum varsa Madımak'ta katledilen 37 kişinin canını kim ödeyecek? Ölenleri yok mu sayalım?

ANKARA'da perşembe günü altıncısı yapılacak Alevi Çalıştayı'na, Maraş katliamı davası sanığı Ökkeş Şendiller'in davet edilmesiyle başlayan tartışma büyüyor. Alevi kesim daveti boykot etmeye hazırlanıyor. Devlet Bakanlığı tarafından Çalıştay'a davet edilen Büyük Birlik Partili (BBP) Şendiller'in, 'Arif Sağ bize can borçlu' sözlerine sanatçı Arif Sağ'dan yanıt geldi. AKŞAM'ın  'Ne Hitler'i, ben Schindler'im' başlığıyla manşetten verdiği Şendiller'in açıklamalarıyla ilgili gazetemize konuşan Sağ şunları söyledi:

BUNU SÖYLEMEK ABES VE AYIP:  Ökkeş Şendiller'e can borcum varmış. Bunu söylemek abes, ayıp. Hayat kurtarmak insanlık görevidir. Benim can borcum varsa Madımak'ta katledilen 37 kişinin canlarını kim ödeyecek? 40 kişi kurtarıldı diye, can veren 37 kişiyi yok mu sayalım? Şendiller diyor ki, 'Benim talimatımla BBP binasına aldılar'. Kendisi itiraf ediyor. O talimat vermese bizi almayacaklar. Kaldı ki BBP'nin balkonuna düşünce, eşime ve bana küfürler edildi. 'Ne işiniz var burada' denildi, sonra içeri aldılar. Şimdi sıkılmadan ortaya çıkıp, 'Benim talimatımla canını kurtardı' diyor. İnsanlık görevini yerine getirmek için talimata gerek yoktur. Ben sokakta düşsem gelip yardım etmez misiniz?

MARAŞ'I DA ANLATSINLAR: Olay ayrıca Şendiler'in anlattığı gibi olmadı. Muhsin Yazıcıoğlu ile bir telefon konuşması da gerçekleşmedi. Sivas'ın bir bölümü canımızı aldı bir bölümü canımızı kurtardı. Çalıştay Alevilerin isteklerinin dile geldiği bir yer. O zaman biz de birini çağıralım Maraş'ı, Malatya'yı anlatsın. Şendiller'in orada ne işi var diyorum.'

KURTARDIĞIM DA BENİ KURTARDI:  BBP binasına girdikten sonra, şimdi ismini bile hatırlamadığım bir il yöneticisi bana dedi ki, 'Arif Bey siz beni donmaktan kurtardınız biz de sizi yanmaktan kurtardım'. Ne dediğini o anda anlamadım. Ama sonra düşündüm; yıllar önce Erzincan'dan Sivas'a gelirken Kızıldağ'da bir araba bozulmuştu, hava don havasıydı. Oradakileri otomobilime alıp Sivas'a getirmiştim. Meğer kurtardığım oymuş. Ben çıkıp 'Can borcunuz var' diyor muyum? Asla demem. Teşekkür beklemedim, beklemiyorum da... Her insan bunu yapar abartmaya ne gerek var?

KİTAPTAN BİZE NE?: Şendiller yazdığı kitap nedeniyle Çalıştay'a çağrılmış. Kitabından bize ne? Çalıştay'ın içeriği Alevilerin talepleri. 'Ben kitap yazdım' demekle olmaz bu iş. 'Maraş katliamı, şu olayıdır, bu olayıdır' diyor.  Şendiller'in kitabı mı tartışılacak.

ÇALIŞTAY'I SULANDIRIYORLAR

BakanlIk dinlemek istiyorsa o arkadaşı dinler, Sayın Bakan kitabını alır okur. Böyle yaparak, Çalıştay'ı sulandırıyorlar. Yarın millet Çalıştay'ı değil, 'Ökkeş Şendiller gitsin mi gitmesin mi' diye konuşacak. Bir şey başlatıyorlar sonra kendileri eliyle yarıda bırakıyorlar. İnşallah bu durum çözülür. Alevi sorunu benim sorunum. Ben diyorum ki 'Alevi olarak bu devletin vermediği şeyler var. İstediğim şeyler var. Devlet buna izin vermiyor'... Bakan da 'Gelin dinleyelim, Alevi olarak nasıl yaşamak istiyorsanız çözüm bulalım' diyor.

ALEVİLER BİLDİRİ İLE ORTAK TAVIR ALACAK

Arİf Sağ, Maraş katliamı sanığı Şendiller'in Alevi Çalıştayı'na davet edilmesine ortak bir tepki gösterileceğini de açıkladı. Sağ, 'Sadece ben değil, tüm arkadaşlarımız bu ismin davetinden rahatsız. Oraya eski bakanlar Namık Kemal Zeybek, Fikri Sağlar, Ercan Karakaş da gelecek. Bu isimlere itiraz yok, bakanlık yapmışlar. Yoksa Ahmet gelmiş Mehmet gelmiş sorun bu değil. Arkadaşlarımızla yarın toplantı yapıp ortak bir tavır koyacağız. Bir bildiri yayınlacağız. Ortak bir tavır ortaya koyulacak' dedi.

Z. Kıvanç EL- Nurbanu Güney - Akşam -  15 Aralık 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.