40 bin kişi 'barış' dedi

40 bin kişi 'barış' dedi

40 bin kişi 'barış' dediAnkara'da 'özgür, demokratik ve eşitlikçi bir anayasa' talebi çerçevesinde düzenlenen...

A+A-

40 bin kişi 'barış' dedi40 bin kişi 'barış' dedi

Ankara'da 'özgür, demokratik ve eşitlikçi bir anayasa' talebi çerçevesinde düzenlenen miting, sınır ötesi operasyonu protesto sloganlarına sahne oldu

Ankara'da, "özgür, demokratik ve eşitlikçi bir anayasa" talebiyle düzenlenen miting, sınır ötesi operasyonu protesto gösterisine dönüştü. Yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı mitingde, "Çıktı işte tezkere, Baykal gitsin askere", "Katil ABD, işbirlikçi AKP", "Silahlar sussun" sloganları atıldı.

AKP'nin akademisyenlere hazırlattığı anayasa taslağını protesto amacıyla, KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği'nin öncülüğünde düzenlenen, sendikalar, DTP, ÖDP, SDP, EMEP, TKP gibi siyasi partiler ile meslek odaları ile sivil toplum kuruluşlarının desteklediği miting, Kuzey Irak'a yönelik olası sınır ötesi operasyon protestosuna dönüştü. Mitinge, DTP'li Nurettin Demirtaş, Selma Irmak, Ayla Akat ve Hamit Geylani de katıldı.

Polisle arbede

Farklı kentlerden otobüslerle gelen yaklaşık 40 bin kişi, sabah saatlerinde toplandıkları Hipodrom'dan Sıhhiye Meydanı'na yürüdü. "Silahlar sussun, barış hemen şimdi", "Barış için yürüyoruz", "Tezkere değil, demokratik çözüm", "Emperyalizm düşman, halklar kardeştir", "Sivas'ta Alevi, Hrant'la Ermeni, Ape Musa ile Kürt, Irak'ta Arabız" yazılı pankartlar taşıyan kalabalık, "Yaşasın halkların kardeşliği", "Savaşa değil, eğitime bütçe" diye slogan attı. Anayasa ile ilgili pankartların azlığı dikkat çekerken, kalabalığın önemli bir bölümü Kürtçe "barış" anlamına gelen "aşiti" yazılı balonlar taşıdı.

Arama noktasından geçerek Sıhhiye'ye giren bazı gruplarla polis arasında küçük çaplı arbede yaşandı. Abdullah Öcalan lehine slogan atan bazı gruplarla, miting tertip komitesi arasında da kısa süreli tartışmalar oldu.

Tertip komitesi, önceden belirlenen sloganların dışını çıkılmamasını istedi. KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, "Yeni anayasa talebimiz için toplandık, ancak yaşananlara seyirci kalınamaz. Gelişmeler hepimizi üzmektedir. Atılan her bomba, patlayan her mayın, sorununun çözümünü güçleştirmektedir. Geliştirilen milliyetçi histeri ve linç kültürü toplumu ayrıştırıp kardeşçe yaşayan halkları düşman edecektir" dedi.

Gökçer Tahincioğlu
ANKARA Milliyet - 04.11.2007

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.