50 bin Alevi AKP'yi böyle protesto etti

50 bin Alevi AKP'yi böyle protesto etti

50 bin Alevi AKP'yi böyle protesto etti  Alevi Mitingi için yurdun 7 ayrı bölgesinden Ankara’ya otobüs seferleri düzenlendi....

A+A-

50 bin Alevi AKP'yi böyle protesto etti50 bin Alevi AKP'yi böyle protesto etti
 
Alevi Mitingi için yurdun 7 ayrı bölgesinden Ankara’ya otobüs seferleri düzenlendi. İllerden gelen Aleviler, Ankara Garı’nda buluştu. Kalabalık, semah gösterileri, slogan ve pankartlar eşliğinde Sıhhıye Abdi İpekçi Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Aşırı kalabalık yüzünden miting meydanına ise ancak 2 saatte ulaşılabildi.

KASIMPAŞA ŞERİFİ’

Mitingin katılımcıları arasında, oğulları “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis tarafından vurularak öldürülen İzmir’den Baran Tursun’un ailesi ile Antalya’dan Çağdaş Gemik’in yakınları da bulundu. Yine Metris Cezaevi’nde işkence sonucu ölen Engin Çeber’in akrabaları da mitinge katıldı.

Mitingde asıl hedef ise AKP Hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Kalabalık sık sık “Kasımpaşa şerifi” diye anons edilen Erdoğan’ı yuhaladı, Diyanet’i de topa tuttu. Fethullah Gülen, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ve AKP’nin Alevi Milletvekili Reha Çamuroğlu da mitingde protesto edilen isimler oldular. Mitingde Doğan ile Çamuroğlu için “Kendini kurtarmaya çalışan cahil sürüsü” tabiri kullanıldı.

Başbakan Erdoğan’ı türbanlı gösteren afişte ise “Eltayyibu” ifadesi ile “Türban türban dedin, önce sen gir bakalım” yazısı yer aldı. Yine “Marulu yerken hım hım, sapına gelince mee-işte AKP” yazılı pankart da ilgi odağı oldu. “AKP’ye göre imanın 6 şartı” konulu pankartlarda Zahid Akman, Şaban Dişli, Hüseyin Üzmez’ isimleri yer aldı.

‘ZAMANAŞIMI’ SAVCISINA SERT TEPKİ

MİTİNGDE konuşan Alevi-Bektaşi Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Sivas katliamının yakalanamayan sanıklarının yargılandığı davada zamanaşımı talep edilmesini eleştirerek, “Savcı bey, savcı bey. Senin görevin Madımak katliamının gerçekleştirip yakalanamayanları yakalamak, yakalatmak... Bu kişilerin yargılanmalarını sağlamaktır. Devletin savcısının görevi budur, zamanaşımı istemek değildir” diye konuştu. Balkız Başbakan’ın hitaben “Cemevi cümbüş evidir” ifadesini hatırlatarak, “Çok ayıp etti. Ayıp ayıp...” dedi.

Biz uç fikirlere itibar edemeyiz

DEVLET Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, “Alevi vatandaşların, bir takım sıkıntıları vardır. Biz onları önemsiyoruz’’ dedi. Yazıcıoğlu, Osmaniye’de gazetecilerin Alevilerin taleplerine ilişkin soruları üzerine şunları söyledi: “Diyanet, Atatürk’ün Cumhuriyet’e kazandırdığı önemli kuruluşlardan birisidir ve önemli fonksiyonlar icra etmektedir. Türkiye’de en ücra yerlere kadar temsilcisi olan önemli bir kuruluştur. Bütün İslam dünyasından, Orta Asya’daki Türk cumhuriyetlerinden gelip, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapısını inceliyor. Onu örnek alarak, ülkelerine nasıl taşıyacabileceklerini hesaplıyor. Bu durumdayken, bu tür uç fikirlere itibar etmemiz söz konusu değil.’’

Ali Ekber ERTÜRK- Kıvanç EL
AKŞAM - 10 Kasım Pazartesi 2008

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.