50 bin Alevi 'eşit yurttaşlık' istedi

50 bin Alevi 'eşit yurttaşlık' istedi

50 bin Alevi 'eşit yurttaşlık' istedi Aleviler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay kararlarına rağmen zorunlu din dersi uygulamasının...

A+A-

50 bin Alevi 'eşit yurttaşlık' istedi50 bin Alevi 'eşit yurttaşlık' istedi
 
Aleviler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay kararlarına rağmen zorunlu din dersi uygulamasının sürdürülmesine, cemevlerine yasal statü verilmemesine, Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönelik taleplerinin yanıtsız kalmasına tepkilerini, Ankara’da düzenledikleri mitingle protesto ettiler.

Yaklaşık 50 bin Alevi’nin katıldığı mitingde, AKP hükümeti eleştirildi.

Tek tek arandılar

Türkiye’nin dört bir yanından gelen çok sayıda Alevi kuruluşunun temsilcileri, önce Ankara Gar’ı önünde toplandı. Emniyet güçleri, geniş güvenlik önlemleri aldı. Saat 12.00 sularında gar önünden yürüyüşe geçen gruplar, polis güvenlik noktalarında tek tek arandıktan sonra Sıhhıye Meydanı’na alındı. Mitinge yaklaşık 50 bin kişinin katılırken, polis katılımcı sayısını 27 bin olarak bildirdi.

CHP ve DTP desteği

Mitinge DTP Milletvekilleri Emine Ayna, Sırrı Sakık ve Hasip Kaplan ile SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, CHP’liler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Arif Sağ, Edip Akbayram, Ferhat Tunç, Yavuz Bingöl, Mustafa Özarslan, Şair Ahmet Telli gibi sanatçılar da destek verdi. DTP’li milletvekilleri eşleri ile kürsüye çıkmak isteyince görevlilerle aralarında kısa süreli tartışma yaşandı. Mitingte sık sık Hükümet aleyhine sloganlar atıldı. Alevi derneklerinin yöneticileri yaptıkları konuşmalarda taleplerini dile getirdi. Konuşmaların ardından sanatçı Ferhat Tunç ve Edip Akbayram bazı şarkılarını seslendirdi. Bu arada genç gruplar da semah gösterisi yaptı. Yaklaşık 4.5 saat süren Alevi mitingi olaysız sona erdi.

İşte yedi talep

MİTİNGTE Aleviler’in ’Eşit Yurttaşlık’ başlığı altında dile getirdiği talepler, şöyle:

Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılsın.

Cemevlerine ibadethane statüsü verilsin.

Zorunlu din dersi uygulamasına son verilsin.

Madımak Oteli müze olsun.

Alevi köylerine cami yapılmasın.

Alevi köylerindeki Diyanet’e bağlı imamların ataması ihtiyaç olan diğer yerlere yapılsın.

İnanç ayrımcılığına son verilsin. 

HÜRRİYET - 10 Kasım Pazartesi 2008

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.