68'den 2008'e Devrim

68'den 2008'e Devrim

68'den 2008'e Devrim  Hakkında, nasıl yazıldığına ve hâlen neden silinemediğine dair bin bir hikayenin dolaştığı, ODTÜ Stadyumu’ndaki...

A+A-

68'den 2008'e Devrim68'den 2008'e Devrim 

Hakkında, nasıl yazıldığına ve hâlen neden silinemediğine dair bin bir hikayenin dolaştığı, ODTÜ Stadyumu’ndaki Devrim yazısı 40 yıldır varlığını korurken 1993 yılındaki Cem Karaca konseriyle birlikte her yıl stadyuma yazılarak gelenek sürdürülüyor. Öğrenciler, “Devrim, 40 yıldır silinmedi, silinemedi. Çünkü onun ardında bir ruh var. Gelecek güzel günleri müjdeleyen bir ruh. Görüntüsüyle o taşlardan, ateşiyle yüreklerden silinemeyeceğini tarihsel olarak kabul ettirmiş bir ruh. Kimileri Amerikan emperyalizminin ocaklarında eğitilirken, o ruhu taşıyanlar 6. Filo’yu denize döküyorlardı. Kimileri egemenlerin kapısını beklerken, o ruhu taşıyanlar Filistin sokaklarında özgürlük savaşındaydı. Kimileri talimatlarını alıp uygulamaya hazırlanırken, o yazının ateşi ABD Büyükelçisi Kommer’in arabasını bir meşale gibi tutuşturmaktaydı. O talimatlarla düzenlenen iki askeri faşist diktatörlük gördü o yazı, yine silinemedi” sözleriyle yazının ilk yazıldığı günkü anlamını ve güncelliğini hâlâ koruduğunu ifade ediyor.

DEVRİM ÇAĞRISINA KULAK VERMEK

Bugün devrime sahip çıkmak onu dilinden düşürmemek değil, onun adına yaraşır bir şekilde yaşamak ve mücadele etmektir. Bugün ona sahip çıkmak onun çağrısına kulak vermektir” sözleriyle devrim safında olanları, yazılışının 40. yılında, stada yazılacak devrim yazısı için cuma günü saat 12:30"da Hazırlık E Binası Önü"de buluşmaya davet ediyor.

Yıllardır süregelen mücadele anlayışıyla, ODTÜ ÖTK’yle, Hasan Tan boykotuyla, Kommer’in arabasının yakılışıyla, Ertuğrul Karakaya, Taylan Özgür, Ulaş Bardakçı, Sinan Cemgil, Denizlerle, Gorbaçov’un öğrencilerce okuldan kovulmasıyla, Özgür Evrim Göçen, Berna-Okan Ünsal’larla, stadyumdaki DEVRİM yazısıyla her yıl binlerce ODTÜ’lünün mumlarla yazdığı,öğrenci kolektifinde antiemperyalist, antifaşist bir gelenek bıraktı.

ODTÜ"lü öğrenciler üniversitelerinin saygınlığını ABD ve İsrail’e savaş teknolojileri ihraç eden teknokentinden ya da ABET tarafından akredite edilen fakültelerinden gelmediğinin farkında olduklarını söylüyor ve ODTÜ geleneğini, “ODTÜ öğrencileri halktan ve emekten yana mücadele vererek, devrimcilerle bedeller ödeyerek, Kavel direnişinde işçilerle, Elmalı’da köylülerle saf tutarak, mesleki bilgisini sermayenin değil halkın çıkarı için kullanarak halkımızın gözünde saygınlık kazanmıştır. Bugün 1 Mayıs mitinglerinde ve Tuzla’daki iş cinayetlerine karşı işçilerle omuz omuza vererek, yaratılan şovenist histeriye karşı halkların kardeşliğini haykırarak, ODTÜ arazisine rantçı politikalarla göz koyanlara karşı dur diyerek, öğrenciyi müşteri olarak gören yönetim anlayışına karşı yemekhane-kantin boykotlarıyla devrimci anlayışla yaşatacağız” diye  vurguluyorlar. ODTÜ’nün devrimci tarihi, mücadele deneyimleri, 68-78’lilerin katılımıyla, “68’den 2008’e ODTÜ” forumunda yarın saat 17:30"da Fizik Bölümü P1 Amfisi"nde konuşulacak.

GELENEK SÜRÜYOR ODTÜ YÜRÜYOR

Yine aynı gün ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisleri Çim Amfide öğrenci şenliği gerçekleşecek. Fotoğraf sergisi ve ODTÜ tarihini anlatacak olan “Gelenek sürüyor ODTÜ yürüyor” sinevizyonu gösterilecek şenlikte Yaşar Kurt, Kızılırmak, Ezginin Günlüğü sahne alacak. Kapitalizmin ODTÜ’de bireysel eğlence kültürünü, tüketim kültürünü empoze etmesine, eğlenceyi sadece alkolle özdeşleştirmesine karşı herkesi birlikte üretmeye, paylaşmaya, kendi kültürüne, “DEVRİM”e sahip çıkmaya çağıran ODTÜ"lüler tüm öğrenci, akademisyen, üniversite emekçileri ve halkı beraber şarkılar söylemek için şenliğine davet ediyor.

Yeniden geleceğiz

ODTÜ’de mayıs ayında yapılan Devrim Şenlikleri’nde, Yıldızlı Yumruk bayrağı ile resimleri yayımlandığı için Konya"da tutuklanarak 4 ay cezaevinde yatan ÖDP"li gençler"den Burak Öz, "Dünyadan  açlığın yoksulluğun ve insanın insana köleliğinin silinmesinin tek yolu devrimdir. Tüm baskı ve olumsuzluklara rağmen devrime ve gelecek güzel günlere inanmaya devam edeceğiz. Bizim başımıza gelenler, AKP tarafından geliştirilen baskıcı ve faşizan iklimin bir yansıması olarak görülmelidir. Baskılar bizi sindiremez. Onurumuz olan değerler anlımızın akıdır, onlara sahip çıkmaktan bizleri hiçbir güç alıkoyamaz. Yeniden geleceğiz ve yeniden devrim yazıp, yeniden devrim marşları söyleyeceğiz" diye konuştu.

BİRGÜN - 08 Ekim 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.