68'liler İ'yi yeniden işgal etti

68'liler İ'yi yeniden işgal etti

68'liler İ'yi yeniden işgal ettiİstanbul Haber Servisi - Türkiye’de 1968 öğrenci hareketlerinin 40. yıldönümünde, aralarında...

A+A-

68'liler İ'yi yeniden işgal etti68'liler İ'yi yeniden işgal etti

İstanbul Haber Servisi - Türkiye’de 1968 öğrenci hareketlerinin 40. yıldönümünde, aralarında gazeteci, yazar ve sanatçıların da bulunduğu bir grup 68’li, İstanbul Üniversitesi’ni (İÜ) dün yeniden “sembolik’’ olarak işgal etti.

İÜ Hukuk Fakültesi’ndeki 1 numaralı amfide 40 yıl sonra yeniden bir araya gelen 68’liler, “1968 Haziran işgalleri”ni ve öğrenci hareketlerini coşkuyla andı. Konuşmalar sık sık “Kahrolsun faşizm”, “Tam bağımsız Türkiye”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi” sloganlarıyla bölündü. 68’liler adına konuşan, 40 yıl önce Kemal Bingöllü ile İşgal Konseyi’nin başkanlığını yapan Bozkurt Nuhoğlu, geçmişi anarken bir yüzleşmeye de ihtiyacı olduğunu vurguladı. Türkiye’deki ülke yönetiminde baskıcı ve militarist bir anlayışın bulunduğunu dile getiren Nuhoğlu, “68 kuşağına karşı olan düşmanlık halen sürüyor. Deniz Gezmişler, Mahir Çayanlar, İbrahim Kaypakkayalar halen egemen çevreler tarafından bir tehlike olarak algılanıyor. Devletin 68 kuşağına bir özür borcu olduğuna inanıyoruz” dedi.

Kemal Bingöllü, de “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde birileri Deniz Gezmiş’in militan mı yoksa kahraman mı olduğu yolunda tartışıyorlar. Deniz bir kahramandı” diye konuştu. Radikal gazetesi Yazarı Oral Çalışlar ise “Aradan 40 yıl geçti. Ancak değişen bir şey yok. Üniversiteler hâlâ zapturapt altında” dedi. Gerçekleştirilen forumda konuşan Prof. Dr. Aydın Aybay da 68 işgallerinin Türkiye’nin ilk defa yaşadığı gerçek bir devrimci atılım hareketi olduğunu belirtti. Sanatçı Rahmi Saltuk da 40 yıl öncesi gibi söylediği türkülerle “devrimcilere” aynı coşkuyu yaşattı.

GÜRSU KUNT / CUMHURİYET - 14 Haziran 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.