78'liler: Evren adı caddelerden silinsin

78'liler: Evren adı caddelerden silinsin

[caption id="attachment_25664" align="aligncenter" width="614"] 78'liler[/caption]78'liler: Evren adı caddelerden silinsinİZMİR (Cumhuriyet Ege Bürosu) - Ege...

A+A-

[caption id="attachment_25664" align="aligncenter" width="614"]78'liler 78'liler[/caption]

78'liler: Evren adı caddelerden silinsin

İZMİR (Cumhuriyet Ege Bürosu) - Ege 78'liler Dayanışma ve Demokrasi Derneği, sokak, cadde, üniversite gibi alanlardaki "Kenan Evren" adının kaldırılmasını istedi.

Dernekten yapılan açıklamada, toplumların davranış ve düşünce biçimlerinin, içinde bulundukları ekonomik, siyasal ve demokratik gelişmelere paralel seyir izlediği vurgulandı. 1930'lu yıllarda Almanya'da Adolf Hitler 'in adının sokaklara, caddelere verilmesinden övünç duyan Almanların, şimdi bunu utanç kaynağı olarak gördükleri anımsatılan açıklamada , "Tarihleriyle yüzleşen Almanlar, kendileri için utanç kaynağı olan bu tür isimleri bu alanlardan kaldırmışlardır" denildi.

7. Cumhurbaşkanı Evren'in adının da benzer biçimde, bu tür alanlardan kaldırılmasını isteyen dernek üyeleri, yaptıkları açıklamada şu görüşlere yer verdiler: "Aynı faşist mantıkla Şili'de, Arjantin'de, Yunanistan'da darbeyle iktidara el koyan yandaşları yargılanarak cezalandırılan, ancak bizde cumhurbaşkanı yapılan, iki milyon insanı işkence ve sorgudan geçirerek fişleyen, aileleriyle birlikte 10 milyon insanı perişan eden, milyonlarca insanı vatan haini ilan eden, ama kendisi ABD tarafından 'bizim çocuklar' ilan edilen Kenan Evren'in, yukarıda bu tür alanlara isminin verilmesini onur kırıcı buluyoruz. Bu isimlerin kaldırılarak yerine bilim-sanat-kültür alanlarında öncülük yapmış kişilerin, demokrasi savunucularının isminin verilmesini istiyoruz."

Cumhuriyet - 19 Nisan 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.