78'liler Yargılanıyor

78'liler Yargılanıyor

Hakimden, anma yapan 'Devrimcilere' soru: Niye gittin, yatır mı orası?       Kendilerini "Devrimci 78’liler Federasyonu"...

A+A-

78'liler YargılanıyorHakimden, anma yapan 'Devrimcilere' soru: Niye gittin, yatır mı orası?
     
Kendilerini "Devrimci 78’liler Federasyonu" üyesi olarak tanıtan 30 kişi hakkında, Tokat’ın Kızıldere Köyünde yaptıkları basın açıklamasında "terör örgütünün amacı doğrultusunda suçu ve suçluyu övdükleri" iddiasıyla açılan davanın görülmesine devam edildi.
     
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın bugünkü duruşmasına, sanıklar Mehmet Tan, Recep Kaygusuz, Adem Kocaoğlu, Metin Erol, Muhsin Çuğu, Züleyha Yılmaz, Hayati Bozer, Nurten Ocak, Nurten Karadeniz ve Orhan Ocak ile avukat İlyas Tanyeli katıldı. 

Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, bazı sanıklar hakkında Samsun Ağır Ceza Mahkemesine yazılan talimata cevap geldiğini belirterek, sanık Sevgi Kökten dışındaki sanıkların sorgu ve savunmalarının alındığını kaydetti. Karadeniz, diğer bazı sanıkların da talimatla ifadelerinin alındığını belirterek, bu ifadelerin mahkemeye ulaştığını söyledi.
     
Duruşmaya katılan sanık Adem Kocaoğlu, Tokat’ın Almus İlçesi Ataköy Belediyesince düzenlenen Hıdırellez şenliklerine katıldığını ve bu şenlikler sırasında Emrullah Arslan’ın evinin önüne gittiğini kaydederek, burada "Deniz, Mahir, Ulaş kazanana kadar savaş" şeklinde bir slogan atmadığını, orada bulunma amacını ziyaret olduğunu ileri sürdü.
     
Mahkeme Başkanı Karadeniz, sanığın sözleri üzerine, "Niye gittin? Yatır mı orası?" diye konuştu.
     
Sanık Kocaoğlu, suçsuz olduğunu iddia ederek, beraatına karar verilmesini talep etti.
     
Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, dava dosyasındaki bir takım eksikliklerin giderilmesini istedi.
     
Mahkeme Başkanı Karadeniz, sanık Sevgi Gökten’in ifadesinin alınması için bildirilen adresine göre Antalya Ağır Ceza Mahkemesine, tanıklar Zekai Miroğlu, Hüseyin Tural ve Ali Yalçın’ın oturdukları adreslere göre ifadelerinin alınması için ilgili ağır ceza mahkemelerine talimat yazılmasına karar verildiğini açıkladı.
     
Mahkeme, dava dosyasındaki eksiklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.
     
Duruşmanın ardından Devrimci 78’liler Federasyonu üyesi bir grup tarafından basın açıklaması yapıldı.
    
DAVA KONUSU

     
Davanın iddianamesinde, 30 kişinin, 6 Mayıs 2007 tarihinde, Tokat’ın Almus ilçesi Ataköy Belediyesince düzenlenen Hıdırellez şenliklerine katıldıkları belirtilerek, bu kişilerin, şenliklerden sonra 1972 yılında Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) militanları tarafından örgüt eylemleri kapsamında kaçırılan Kızıldere Köyü muhtarı Emrullah Arslan’ın evinin önüne geldikleri kaydedildi.
     
Burada, sanıklardan Recep Kaygusuz’un, "Mahir Çayan ve arkadaşlarını övücü mahiyette konuşma yaparak, Çayan’ın genç yaşta bir lider olduğunu, Emrullah Arslan’a ait evi gelecek yıllarda daha kalabalık olarak ziyarete geleceklerini, gerekirse anıtsal bir yapı yapacaklarını söylediği" aktarılan iddianamede, diğer sanıkların da bu konuşma sonrasında hep birlikte "Deniz, Mahir, Ulaş kazanana kadar savaş" şeklinde slogan attıkları belirtildi.
     
Bu nedenle tüm sanıkların "silahlı terör örgütü THKO kurucusu ve üyesi oldukları bilinen Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan’ın eylemlerini ve kişiliklerini övmek suretiyle suçu ve suçluyu övmek" suçunu işledikleri öne sürülen iddianamede, sanıkların, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 215. ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca cezalandırılmaları talep edildi.

MİLLİYET - 21.11.2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.