8 Kasım'da Kadıköy'e yüzbinler akacak

8 Kasım'da Kadıköy'e yüzbinler akacak

8 Kasım'da Kadıköy'e yüzbinler akacak                 ...

A+A-

8 Kasım'da Kadıköy'e yüzbinler akacak                  8 Kasım'da Kadıköy'e yüzbinler akacak                 

Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından 8 Kasım'da İstanbul Kadıköy’de düzenlenecek olan Büyük Alevi Mitingi öncesi, Kadıköy Belediyesi Brifing Salonu’nda bir basın toplantısı ve forum düzenlendi. Toplantı geçen yıl Ankara Sıhhiye Meydanında yapılan mitingin görüntülerinin sinevizyondan katılımcılara gösterilmesi ile başladı

FOTO GALERİ >>>

Kokteyl, brifing ve forum şeklinde düzenlenen toplantıda divanı oluşturan ABF Gn Bşk Yrd. Ali Kenanoğlu, ABF Eğitim Bilim Sek. Hatice Altınışık, ABF MYK Üyesi Köksal Yıldırım, PSAKD MYK Üyesi Feti Bölükgiray ve Miting Tertip komitesinden Erdal Yıldırım, bugüne kadar İstanbul’da birçok bölgede 500’e yakın Alevi örgütüyle ilişkiye geçildiğini ve mitingin görkemli bir sayıya ulaşarak geçekleştirileceğini ifade ettiler.

PSAKD Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş, Aleviler açısından sıkıntı ve sorunların çözümlenmeden devam ettiğini, hükümetin alevi örgütlerince tespit edilmiş sorunların ve çözümlerine karşı hiçbir adım atmadığını vurguladı.

ABF Genel Sekreteri Av. Kazım Genç ise, AKP’nin Alevileri asimile etme çalışmalarına devam ettiğini, Ankara mitinginin aleviler üzerinde oldukça güven verici bir eylem olduğunu söyledi ve sözlerine Alevi örgütlerinin sadece kendileri için hak talebinde bulunmadıklarını, aynı zamanda demokrasi, insan hakları ve gerçek laiklik için de mücadele ettiklerini ekledi.

Kadıköy Belediyesi Brifing salonunda yapılan toplantıya DİSK, KESK ve bağlı sendikalardan  ve TMMOB yönetici ve temsilcileri, Kadıköy Bld Bşk. Av.Selami Öztürk,  Ataşehir Bld Bşk Yrd Sadık Kayhan, Araştırmacı yazarlar Erdoğan Aydın, Erdoğan Çınar, Cafer Solgun, Sanatçı Ferhat Tunç ve İlyas Salman, Gazeteci Musa Ağacık, 78’liler Girişimi sözcüsü Celalettin Can, Halkevleri yöneticileri, Akader Gn.Bşk.Özgür Doğan, Özgürlükçü Sol Hareket MYK Üyesi ve EĞİTİMSEN eski Gn Bşk Alaattin DİNÇER,  EMEP Gn.Bşk.Yrd. Ender İrmek, TKP Siyasi Büro Üyesi Kurtuluş Kılıçer, DSP Yöneticisi Mehemt Ayvaz, DTP İl Bşk Yrd Dursun Yıldız ve Yön. Kur. Üyesi Hülya Yer, EMEP İl Yön Kur. Üyesi Nuri Gündoğdu, ÖDP, TKP İl sek. Kamil Tekerek, Yeşiller Partisi İstanbul İl Yön. adına Hüseyin Güngör ve Yasemin Göksu, Çatı Partisi girişiminden Hakan Tahmaz, 10 Aralık Hareketinden Bahattin Güner, Barış İçin Kadın İnisyatifinden Yıldız İmrek, Tükoder Yöneticisi İmam Bakır, Hedef Hukuk Büsosu İbrahim Mendeşoğlu, İstanbul Milletvekili  - sanatçı Berhan Şimşek, SODEV Onursal Bşk. Ercan Karakaş,  SODEV Gn Bşk. Erol Kızılelma, Şahkulu Sultan Dergahı Gençlik Komisyonu üyeleri, Alevi Gençlik Platformu AGEP’ten Atilla Taş, HBVAKV İstanbul Şb Bşk, Kamil Aykanat, HBVAKV Silivri Şube Yön Kur. Üyeleri, Yakacık Uğur Mumcu Cemevi Bşk ve Yön. Kur. Üyeleri, Boğaziçi Alevi Kültür Derneği Bşk. Nursel Yılmaz ve Yön Kur. Üyeleri, Kırklareli Topçu Baba Derneği Bşk ve Yön. Kur. Üyeleri, Özgür Demokratik Alevi Hareketi temsilcileri, Divriği Kültür Derneği Bşk Ali Durmuş,  Koçgirililer Girişimi sözcüsü Ferhat Aktaş, İmranlı Kumpkapı 81 Sarıçubuk derneğinden Murat Yıldırım, İslahiye Kabaktepe Köyü yöneticileri katıldılar.

Bu arada Nesin Vakfı Yöneticisi Ahmet NESİN, sanaçtılar İlkay AKKAYA, Hasan SAĞLAM, Arif SAĞ, Tolga SAĞ, Pınar SAĞ, Erdal ERZİNCAN, Aynur HAŞHAŞ, Metin Kemal KAHRAMAN, Nurettin GÜLEÇ, Araştırmacı yazar Temel DEMİRER, araştırmacı yazar Faik BULUT, Halkevleri MYK Üyesi Av. Oya ERSOY‘da toplantıya mazeret bildirerek katılamayacağını bildirdiler.

Başta YOL TV olmak üzere aralarında Anadolu Haber Ajansı, Dicle Haber Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Birgün Gazetesi, Alevi Haber, Ataşehir Gazetesi, Zaman Gazetesi, Etkin Haber Ajansı, Yön Radyo, Bianet, Sol portal ve bir çok internet sitesi, ayrıca Serçeşme ve Sacayak Dergileri toplantıyı muhabirleriyle takip ettirdiler.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, yaptığı konuşmada AKP iktidarının birçok kesim üzerinde olduğu gibi, özellikle Aleviler üzerinde büyük bir baskı politikasını sürdürdüğünü; ancak demokrasi mücadelesinde asla taviz vermeden mücadelelerini sürdüren Alevilerin geçen yıl Ankara Sıhhiye'de barış ve disiplin içinde gerçekleştirdiği Büyük Alevi Yürüyüşünü bu yıl 8 Kasım'da Kadıköy’de de sürdüreceğini ve kendisinin de bu mücadelede Aleviler ve Alevi örgütleriyle birlikte alanda olacağını ifade etti.

Gazeteci Necdet Saraç, 8 Kasım Kadıköy’de "Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı"  mitinginin özünde tüm demokrasi güçlerinin mücadelesinin önünü açmaya hizmet edeceğini, bu nedenle bu kulvardaki herkesin mitinge katılması gerektiğini; bu mitingin başarısının önümüzdeki süreçte birçok konuda çözümlere zemin hazırlayacağını ve en azından kısa zamanda Madımak Otelinin Müze olması talebini gerçeğe dönüştüreceğini inandığını belirtti.

KESK ve KESK’e bağlı sendikalar adına söz alan Hasan Güler, sendikalarının emek mücadelesi yanında, ülkedeki hak ihlallerinde ve farklı kimliklerin kendilerini ifadesi mücadelesinde Alevi hareketinin yanında olacaklarını ve mitinge güçlü bir katılım ve destek sunacaklarını söyledi.

AKP iktidarının  sahte ve riyakar çalıştay toplantılarına katılmayan sanatçı Ferhat Tunç,  9 Kasım 2008 ‘de Ankara da yapılan miting neticesinde Alevi sorununun ülke gündemine taşındığını; Alevilerin kararlı duruş sergilemeleri sonucunda da iktidarın alevi açılımı ve Alevi çalıştayı gibi kimi adımlar atmak zorunda kaldığını söyledikten sonra devamla, Alevi örgüt yöneticilerinin 1.çalıştay toplantısında tüm Alevi sorunlarını ve çözüm yollarını hükümete sunduklarını, ama hükümetin sorunların çözümleri konusunda vurdumduymaz davrandığını ifade etti. AKP’nin samimiyetsiz olduğunu, aksi takdirde hiç değilse bugüne kadar, Madımak Otelini Müze yapılmış olması gerektiğini söyledi ve 8 Kasım da tüm kesimleri Kadıköy’deki mitinge destek vermeye çağırdığını söyleyerek sözlerini bitirdi.

Daha sonra SODEV Onursal Genel başkanı Ercan Karakaş, Milletvekili Berhan Şimşek, sanatçı İlyas Salman Alevi mücadelesini desteklediklerini, herkesi mitinge destek vermeye çağırdıklarını ifade ettiler.

Araştırmacı yazar Erdoğan Aydın yaptığı konuşmada genel olarak ülkede çeşitli farklı kimlikler üzerinde sürdürülen baskı ve hak ihlallerine  vurgu yaparak, bu haksızlıkların giderilmesi için, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Ermenisiyle hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

Alevilik konusunda oldukça değerli kitapları bulunan Erdoğan Çınar da, Alevilerin Lozan'dan bu yana azınlık bile kabul edilmediklerini; geçen yıl yapılan  “ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık” mitingindeki son derece demokratik hak ve taleplerin  aynı günün akşamı devlet Bakanı Yazıcıoğlu tarafından karşılanamaz ve kabul edilemez olduğunu açıklamak suretiyle Aleviliğe ve Alevilere bakışlarını aşikar ettiklerini; dünyada Alevilerden daha fazla hakları ellerinden alınmış başka bir toplumun daha olmadığını söyledi ve ülkedeki demokrasi güçlerini mitinge davet ederek sözlerini bitirdi.

Söz alan gazeteci Musa Ağacık, AKP’nin şeriat  hukuku ile ülkeyi yönetmeye çalıştığını; Alevilerin mücadelelerinden sonuç alınabilmesinin yegane yolunun Zorunlu din derslerinin boykot edilmesi olduğunu ifade etti.

Daha sonra Yöre dernekleri adına söz alan Divriği Kültür Derneği başkanı Ali Durmuş,  Özgürlükçü Sol Hareket MYK Üyesi Alaattin Dinçer, DTP İstanbul il başkan yardımcısı Dursun Yıldız,  TKP siyasi bürodan Kurtuluş Kılıçer, EMEP gn Bşk Yrd Ender İrmek ve ÖDP il yöneticisi  ülkede sürdürülen demokrasi mücadelesinin önemli omuzdaşlarından olan Alevilerin ve alevi örgütlerinin sorunlarını sahiplendiklerini ve 8 Kasımda Kadıköy’deki mitinge güçlü destek vereceklerini sözlerine eklediler. Toplantı, bu forum kısmının ardından sona erdi.(EY)

KAYNAK : Alevi Haber - 25 Ekim 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.