'8'li Alevi açılımı

'8'li Alevi açılımı

'8'li Alevi açılımı  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hükümeti Alevilerin sorunlarının çözümü...

A+A-

'8'li Alevi açılımı'8'li Alevi açılımı
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hükümeti Alevilerin sorunlarının çözümü konusunda işbirliğine çağırarak, “Ayrımcı ve ayrıştırıcı, sözde demokrasi paketlerine katmadan, sorunu acilen TBMM zemininde çözelim” dedi.

Dünkü grup toplantısında, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın mezhep temelli kışkırtmalara hız verdiğini öne süren Bahçeli, Alevi çalıştaylarının çözüme katkı sağlamayacağını savundu. Bahçeli’nin buna karşılık önerdiği sekiz maddelik çözüm paketi şöyle:

1- Türkiye Alevilik Araştırmaları Merkezi devlet desteğinde kurulmalı. Bu merkez genel bütçeden ayrılacak ödenekle desteklenmeli ve idari bakımdan özerk olmalı.

2- Alevi inanç önderlerinin akademik seviyede eğitilmesi için İlahiyat Fakültelerinde ‘Tasavvuf İlimleri Bölümü’ kurulmalı.

3- Milli Eğitim Bakanlığı’nın din dersleri müfredatına, Alevi toplumunun katılımıyla hazırlanan objektif ve bilimsel bilgiler girmeli.

4- Alevi İslam inancı önderlerinden, konusunda uzman ilahiyatçılar ve akademisyenlerden oluşan ‘Özel İhtisas Komisyonu’ kurulmalı.

5- Alevi İslam inancının ve tarihi-kültürel şahsiyetlerinin envanteri ve külliyatı çıkarılmalı. Varsa yabancı dilde olanlar Türkçe’ye çevrilmeli.

6- Alevi İslam inancını da bünyesinde temsil edecek şekilde Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yapısal düzenlemeye gidilmeli.

7- Cemevi gerçeği, cami-cemevi karşıtlığına dönüştürülmeden kabul edilmeli.

8- Cemevlerine devlet, genel bütçeden ödenek tahsis etmeli.

HÜRRİYET - 25 Kasım 2009

MHP'den 10 maddelik Alevi Açılımı

Demokratik Açılıma sert çıkan Bahçeli Alevi Açılımı'na ise yeşil ışık yaktı. Bahçeli Alevi Açılımı için 10 maddelik paket sundu.

Bahçeli'nin gündeminde hükümetin başlattığı ve yakın zamanda içeriğinin netleşmesi beklenen Alevi Açılımı da geniş yer buldu. Konunun Meclis'e getirilmesini isteyen Bahçeli MHP'nin 10 maddelik Alevi Açılımı'nı sundu. İşte Bahçeli'nin konuşmasından satır başları:

ERDOĞAN MEZHEPÇİLİĞİ KIŞKIRTIYOR

7 yıldır işbaşında bulunan AKP Hükümetinin toplumun değerlerini acımasızca istismar etmesidir. Hiçbir ahlaki sınır tanımayan bu iptidai anlayış, şehitlerden gazilere, bayraktan vatana uzanmıştır. Erdoğan'ın yarattığı tahribat işgale uğramış topluluğun yaşadığı tahribatla eşdeğer hale gelmiştir. Erdoğan ayrıştırma alanlarına yenisini ekleyerek mezhep temelli kışkırtmalara ağırlık vermiştir.

BRÜKSEL ARKASINDAN İTERSE

Brüksel'den arkasından itilerek 36 kimliği ayrıştırmaya şimdi de mezhep ayrıştırmaları eklenmiştir. Doğrusuyla yanlışıyla geride kalmış ayaklanmayı istismarın freni tutmaz hale gelmiştir. Bu dikkatleri dağıtmaya yönelik bir aldatmadır. MHP tarihi süreç içinde Türk Milleti ailesine mensup olarak varlıklarını sürdüren bütün değerlere ve kültür unsurlarına sonsuz muhabbet beslemektedir. Bu konulara yaklaşırken bizim için esas olan ayrışmak ve ayrıştırmak değil birleştirmektir.

AYRIŞTIRMAKTAN UZAĞIZ

Farklılıklara yapılacak vurguların farklılaştırmayı körükleyeceğini bilmek için sosyolog olmaya gerek yoktur. Devletin vatandaşları arasında onları bir araya bağlayan duyguların benzerliğini sağlamaktır. Yönetim anlayışını ayırma ve ayrıştırma üzerine kuran AKP'ye karşı duruşumuzun sebebi budur. Bu konuda kararımız kesindir. Partimizin ayrılma, farklılaşma, bölünme ve ufalanma gibi arayışların uzaktan yakından ilişkimiz olmayacaktır.

ALEVİLER KİMLİĞİMİZİN PARÇASI

Biz ülkemizdeki diğer sorunlar gibi mezheplerin sorunlarına aynı dikkatle ve kucaklaştırıcı ilkelerle bakmaya özen gösterdik. Ülkemizdeki alevi islam inancına sahip vatandaşlarımızın bulunduğu bir vakadır. Bu milli gerçek bin yıllık tarihin içinde hep var olarak bugünlere ulaşmıştır. Bu milli kimliğin ayrılmaz bir parçası olarak aleviler Türk milleti mevcudiyeti içinde yer almıştır. Biz onlarla birlikte bir milletiz, millet olmamazın mayasında onlar da vardır.

TOPLUMU KUCAKLAYAN PARTİYİZ

Partimiz TBMM çatısı altında alevileri ele almış grup toplantılarına taşımıştır. 18 Kasım 2008 tarihli grup toplantımızda kamuoyuyla paylaşılmıştır. Bu toplantıdaki konuşmamda özetle, sorunun TBMM çatısı altında çözülmesinin gerekliliğini, toplumu kucaklayan ve milli bütünlük içerisinde bir çözüm olacağını, alevi islam kardeşlerimizin haklı beklentilerinin olduğunu, ertelenmesi halinde sıkıntılar oluşacağını belirtmiştim.

MÜŞTEREK ZEMİNDE BULUŞMA ÇAĞRISI

Bu konuşmamda amacımızın ayrıştırma değil Türk milletinin birliğini ve beraberliğini koruyarak toplumsal huzursuzluk alanlarının cepheleşmemesi için sorunları çözmek olduğunu önemle vurgulamıştım. Siyasi partilerin müşterek bir zeminde buluşmaya çağırmıştım. Toplumun çeşitli kesimlerinden önemli mesajlar alınmıştı. Ne var ki bu AKP'yi harakete geçirmeyi sağlayamamıştır.

İŞİ SÜRÜNCEMEDE BIRAKTINIZ

9 Haziran'daki grup toplantısında sorunun millet bütünlüğü içerisinde çözülmesi gerektiğini anlatmıştım. O tarihten geçen 6 ay boyunca hükümet eliyle toplanan alevi çalıştaylarında somut bir şeyin çıkmayacağı tarafların açıklamalarından anlaşılmıştır. Hükümetle bir çözüm zeminin kalmadığı anlaşılmaktadır. Başbakan Erdoğan ve hükümete çağrımız şudur. Alevi İslam kardeşlerimiz için girişimde bulunmaktan kaçtınız, işi sürüncemede bıraktınız.

MHP'NİN 10 MADDELİK ALEVİ AÇILIMI

Şimdi de evlad-ı kerbela istismarı yapıyorsunuz. Gelin sorunun acilen halli yönünde ilk adımları atalım ve TBMM'de bu konuyu çözelim. Bu konuda öncelklerin topluca tekrarı olan önerilerimiz şunlardır:

1- Aleviliğin öncelikle nitelikli eğitim ve nitelikli kadro ihtiyacını karşılayacak “Türkiye Alevilik Araştırmaları Merkezi” devlet desteğinde kurulmalıdır.

2- Bu merkez genel bütçeden ayrılacak ödenekle desteklenmeli ve idari bakımdan özerk olmalıdır.

3- Alevi inanç önderlerinin akademik seviyede eğitilmesi için İlahiyat Fakültelerinde “Tasavvuf İlimleri Bölümü” kurulmalıdır.

4- Milli Eğitim Bakanlığınca din derslerinin müfredatına, doğrudan Alevi toplumunun katılımıyla şekillenmiş doğru, objektif ve bilimsel bilgiler girmelidir.

5- Bu kapsamda olmak üzere Alevi İslam inancı önderlerinden, konusunda uzman ilahiyatçılardan ve akademisyenlerden oluşan “Özel İhtisas Komisyonu” kurulmalıdır.

6- Kültür Bakanlığı ve ilgili kuruluşların işbirliği ile Alevi İslam inancının ve tarihi-kültürel şahsiyetlerinin envanteri ve külliyatı çıkarılmalı varsa yabancı dilde olanlar Türkçeye çevrilmelidir.

7- Diyanet İşleri Başkanlığı ortaya çıkacak külliyatın orijinallerine sadık kalarak yayınlanmasında istişare ve işbirliği içinde olmalıdır.

8- Alevi İslam inancını da bünyesinde temsil edecek şekilde Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yapısal düzenlemeye gidilmelidir.

9- Alevi toplumunun hayatında çok önemli yeri olan Cemevi gerçeği, siyasi kaygılardan uzak, cami-cemevi karşıtlığına dönüştürülmeden kabul edilmelidir.

10- İnanç ve kültür hayatımızın bir unsuru olan Cemevlerine devlet yardım etmeli, genel bütçeden ödenek tahsis edilmelidir.

Bu proje gerçek bir milli kardeşlik projesidir. Daha fazla kaşınmadan acilen çözüme muhtaçtır. Geçmişin acılarını tahrik ederek ulaşacağımız bir sonuç yoktur. MHP bu konuda yasallaşma sürecine her türlü desteği vermeye açık ve kararlıdır.

24 Kasım 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.