AABF 30. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ NRW PARLAMENTOSU’NDA KUTLADI

AABF 30. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ NRW PARLAMENTOSU’NDA KUTLADI

Aleviler, 17 Mayıs’ta Almanya‘nın NRW Eyaleti’nde önemli bir resepsiyon düzenlediler. ABF NRW Bölge Temsilciliği, Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Parlementosu Başkanı André Kuper’in ev sahipliğinde verilen resepsiyonla AABF’nin 30. Yılını kutladı.

A+A-

Hoşgörünün, bilimin, ilimin yolundan gitmeyi ve 72 millete bir nazarda bakma düsturunu elden bırakmadan her platformda Alevilerin haklarının kazanılması için mücadele eden Almanya’daki Alevilerin örgütlü birlik çatısı AABF, 30. yılı itibariyle toplumun tüm kesimleri tarafından kabul görmüş bir ‘kurumsal örgüt’ hüviyetine kavuşmuştur! Alevilik inancını asimile etmek isteyen odaklar karşısında ‘koruyucu’ bir kale işlevi gören AABF, yaşanan asimilasyon sürecini durdumayı büyük bir oranda başarmanın onurunu taşıyan bir Alevi örgütüdür.  Bundan dolayı, Almanya Alevi toplumu, AABF’yi toplumsal ve örgütsel birlik çatısı olarak görüyor.

Almanya Alevi Toplumu’nun bükülemiyen çelik iradesi olan AABF’nin örgütlü birlik çatısı altından bir araya gelen ve örgütlenen Aleviler, 17 Mayıs’ta Almanya‘nın NRW Eyaleti’nde önemli bir resepsiyon düzenlediler. ABF NRW Bölge Temsilciliği, Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Parlementosu Başkanı André Kuper’in ev sahipliğinde verilen resepsiyonla AABF’nin 30. Yılını kutladı.

17 Mayıs 2019 Cuma günü saat 17:00’de, NRW Eyalet Parlamentosu’da gerçekleştirilen resepsiyona Alevi Kültür Merkezleri’nin yanı sıra çok sayıda Alman siyasetci de katıldı. NRW parlamentosunda düzenlenen  AABF 30. Yıl resepsiyonuna katılan Alman siyasi partilerinin temsilcileri  şunlar: Eyalet Parlementosu Baskanı André Kuper, DSP SDP Milletvekili Serdar Yüksel, SDP Milletvekili  Volkan Baran, Bündnis 90 Grünen NRW Eyalet Milletvekili Berivan Aymaz, CUD Milletvekili Olaf Lehne ve FDP Milletvekili Stephen Paul.

ALEVİLER, UYUM AÇISINDAN ÖRNEK ALINACAK  BİR TOPLULUK

Moderatörlüğünü  Marl  Cemevi  Başkanı Aynur  Özca’nın yaptığı Resepsiyon, Nejla Akbaba  Ana ile Haydar  Güzel  Dede’nin  gülbeng  okuyup   delili  uyandırmalarının ardından başladı.  Aynur Özcan, katılımcıları selamladıktan sonra konuşmasını  yapması  için NRW parlamento Başkanı André Kuper’i kürsüye devet etti. Konuşmasına katılımcıları selamlayarak başlayan Kuper, Alman Hükümeti’nin, ”Uyum Zirvesi ve İslam Konferansı” çerçevesinde birlikte çalıştığı Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun birçok talebine sıcak baktığını vurguladı.

André Kupe,  konuşmasında Almanya’da yaşayan topluluklar ile Alman toplumu arasındaki uyumun üzerinden önemle durdu. Birçok Alman siyasetçi gibi, Andre Kuper’de konuşmasının farklı kesitlerinde Alevileri, Almanya’ya başarıyla uyum sağlamış göçmen grupları arasında gösteridi. Konuşmasının akışı içerisinde uyum açısından Almanya’da en sorunsuz toplumunun Aleviler olduğuna vurgu yapan Kuper; ‘‘ Almanya’da yaklaşık 700  bin civarında Alevi yaşıyor. Bakanlığın yaptığı araştırmaya göre, bunların yaklaşık yüzde 60’ı Alman vatandaşlığına geçemiş. Aleviler arasında uyum ve eğitim sorunları yaşanmıyor, ancak yüksek öğrenim gören gençlerin sayısının biraz daha artırılması gerekiyor. Farklı köken ve geleneklere, farklı kültürel ve dinî inançlara sahip insanların uyum sağlamasının sadece gerekli olduğunu değil, aynı zamanda mümkün olduğunu gösteriyorsunuz” dedi.

André Kuper’in konuşmasın ardınadan AABF’nin 30 yıllık mücadelesini, örgütsel gelişimini ve  imzalanan hak eşitliği anlaşmlarını kapsayan Almanca hazırlanmış olan tanıtım filimi gösterildi. Hem Alman katılımcıları hem de AKM’lerden katılan canlar tanıtım filimini büyük bir ilgiyle izlediler…

Filim gösterimin ardından Aynur Özcan konuşmasını yapması için AABF Genel Sekreteri Ufuk Çakır‘ı kürsüye davet etti. Çakır, konuşmasına Alman katılımcıları, resepsiyon’da hazır bulunan AABF yöneticilerini, NRW Bölge yöneticilerini ve bölge başkanını, AKM başkanlarını ve yöneticilerini selmlayarak başladı. Alevilerin Parlamentolar da toplantı yapabilmlerinin önemli bir gelişme ve kazanım olduğunu belirten Çakır, ‘‘AABF’mizin 30. Kuruluş yıldönümün kutlama etkinlikleri kapsamında NRW Eyaleti parlamentosunda düzenlenen resepsiyonu çok değerli buluyorum  ve AABF’mize bu imkanı sunan NRW  Parlamento Baskanı André Kuper’i saygıyla selamlıyorum’’ dedi.

ALMAN DEVLETİ, AABF’Yİ ALEVİLERİN TEMSİLCİSİ OLARAK GÖRÜYOR

AABF Genel Sekreteri Ufuk Çakır konuşmasına şöyle devam etti: ”Almanya’nin birçok büyük şehirlerde bizim cemevlerimiz var. Okullarda Alevilik dersleri veriyoruz. Almanya‘da ilk inanç kurumu (Religionsgemeinschaft) olarak kabul edilen kuruluşuz. Birçok eyalet‘te hak eşitliği anlaşmları imzaladık… İmzaladığımız  hak eşitliği anlaşmaları, Alman devletinin AABF’yi Alevilerin temsilcisi olarak gördüğünün tartışılmaz bir belgesidir! Hak eşitliği anlaşmaları; Alevi toplumunun özgürleşmesi ve Aleviliğin yarınlara taşınması açısından önemli bir kazanıdır! Bu kazanımlarımızı korumak ve sizlerin desteğiyle yeni kazanımların altına imza artmak istiyoruz… ” dedi.

AABF Genel Sekreteri Ufuk Çakrı’ın ardından konuşmasını yapmak için, Bündnis 90 Grünen NRW Eyalet Milletvekili Bervan Aymaz kürsüye geldi. Bervan Aymaz yaptığı konuşmada , Alevilerin Türkiye’de karşı karşıya kaldıkları sorunlara değindi. Aymaz : ” Aleviler Türkiye‘de ayrımcılığa uğruyorlar. Alevi çocukların okullarda zorla din dersi veriliyor…” dedi.

Bervan Aymaz‘ın ardından sanatçı Ali Asker Adunç sahne aldı. Ardunç  söylediği deyişlerle katılımcılara duygusal anlar yaşattı.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu NRW Bölge Temsilciliği’ni düzenlediği AABF’nin 30. Kuruluş yıldönümünü kutlama resepsiyonuna katılan Alman siyasi partilerinin  temsilcileri; yaptıkları konuşmlarda, Alevilerin Alman toplumuna uyum sağlamakta zorluk çekmeyen göçmen gruplarından biri olduğunu dile getiridiler.

AABF NRW Bölge yöneticisi Vedat Bircan’ın kısa bir konuşma yaptığı resepsiyonun kapanış konuşmasını AABF NRE Bölge Başkanı Soner Solmaz yaptı.  Solmaz:  ” Kuruluşundan bu yana toplumsal bağlamda ‘birarada yaşama’ felsefesini savunan AABF, önümüzdeki süreçte Almanya’da yaşayan Alevilerin sorunlarının çözümü dışında, entegrasyondan uyum sorunlarına, yabancı düşmanlığından eğitimde fırsat eşitliğine kadar göçmenleri ilgilendiren tüm alanlarda çalışmalarda bulunacaktır.  Bu duygu ve düşüncelerimle, AABF’nin 30. Kuruluş yıldönümünü kutlamak için yaptığımız resepsiyona katılan herkese çok teşekkür ediyorum’’ dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.