AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, Diyanet’in görüşme talebini reddetti

AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, Diyanet’in görüşme talebini reddetti

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Avrupa temsilcisi olan DITIB Yurtdışı Temsilciliği üzerinden AABF Genel Başkanı ile görüşme talebini Hüseyin Mat reddetti. Almanya Alevi Birlikleri Federasyon

A+A-

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’na (AABF), Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından iletilen görüşme talebi reddedildi.

Federasyon tarafından yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Avrupa temsilcisi olan, DITIB Yurtdışı Temsilciliği üzerinden AABF Genel Başkanı ile görüşme talebi geldi. AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat bu talebi reddetti. AABF olarak, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinde yeri olmaması gereken ve bu nedenle kaldırılmasının, laiklik ve eşitlik hukuku gereği olan bu mezhepçi kurum Diyanet’in görüşme talebini kabul etmedik. Diyanet İşleri Başkanlığı bizim laikliğe aykırı ve bu nedenle meşru görmediğimiz ve kaldırılmasını talep ettiğimiz bir kurum olduğu, Diyanet İşleri Başkanlığı ve DITIB işbirliğiyle Avrupa Alevi hareketini bölmeye yönelik gönderilen gri pasaportlu dedeler, açılan çakma Alevi kurum ve enstitülerinden dolayı, Diyaneti İşleri Başkanlığı’nın Avrupa temsilcisi olan DITIB’in görüşme talebini kabul etmedik.”

“ALEVİLERİN TALEPLERİ NETTİR”

Alevilerin eşit yurttaşlık ve eşit haklar kapsamında, kamuoyuna ve siyasi hükümete ulaştırdığı taleplerin belli olduğu belirtilen açıklamada “Bu taleplerimizin muhatabı Diyanet İşleri Başkanlığı veya DITIB değil, hükümettir. Eğer AKP hükümeti, cemevlerinin ibadet yeri olarak tanınması, AİHM’nin zorunlu din dersleri ve cemevleri davasında verdiği kararların gereğini yapmak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması, Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi olarak yapılmasını, Dergâhlarımızın iadesi, katliamlarla yüzleşmek, Alevilerin eşit yurttaşlık ve eşit haklar talebini, demokratik ve hukuksal çerçevede çözmek isterse, sadece hükümet ile bu sorunların müzakeresi ve çözümü için görüşebilir” denildi.

PİRHA/ İSTANBUL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.