AABF'cilerin abisi Recai Aksu özel arşivini AABF yerine şiacılara vermiş!

AABF'cilerin abisi Recai Aksu özel arşivini AABF yerine şiacılara vermiş!

AABF çevresinde büyük saygı gören fakat İslam misyoneri Ali Yaman ve çevresiylede sıkı ilişkiler içerisinde bulunan hatta İranlı Şii misyonerleri ile ortak çalışma gruplarında toplantılara katılmış olan Recai Aksu'nun özel arşivini devrettiği öğrenildi.

A+A-

Konuyla ilgili elimize ulaşan bilgiye göre Recai Aksu tarafından 1990-2010 arasında kayda alınmış, Almanya'da ve Avrupa'da Alevilerin / Bektaşilerin tarihi hakkında sayısının binlerce olduğu ifade edilen fotoğraf, negatif, gazete küpürleri, dergi, kitap ve dokümanlardan oluşan Avrupa Alevi örgütlenme ve mücadelesi arşivini eller üstünde tutulduğu AABF yerine AABF karşıtı oldukları bilinen ve Ali Yaman çevresiyle birlikte haraket eden Ali Yolu - Alevi İslam toplumu isimli İslamcı dönek misyonerlerin birtakım etkinliklerinde sahne almış olan Prof. Dr. Havva Engin ve İsmail Engin'e teslim ettiği öğrenildi.

alevi-islam-toplumu.jpg

Konuyla ilgili eski bir tarihte devir-teslim işleminin gerçekleştirildiği bilgisi Havva ve İsmail Engin tarafından yapılan şu açıklamayla duyurulmuş.

 

[Havva Engin / İsmail Engin] Recai Aksu, arşivini bize teslim etti...
01.03.2017 günü, Gelsenkirchen'de Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu kurucularından ve Milliyet gazetesinin yayını sona eren Almanya baskısının temsilcilerinden Recai Aksu'nun konuğu olduk. 10 saat boyunca Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun başlangıç düşüncesi, kuruluş felsefesi, kuruluşu, gelişimi hakkında; kısacası tarihi konusunda bilgilendik. Konuyla ilgili aktardıklarını kayda aldık.

Son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Recai Aksu, bu bağlamda yıllardır topladığı arşivini de hiçbir karşılık beklemeden / karşılıksız, değerlendirilmesi kaydıyla bize teslim etti.

Arşiv, 1990-2010 arasında kayda alınmış, Almanya'da ve Avrupa'da Alevilerin / Bektaşilerin tarihi hakkında sayısının binlerce olduğunu ifade edebileceğimiz fotoğraf, negatif, gazete küpürleri, dergiler, kitaplar ve dokümanlardan oluşuyor. "Recai Aksu arşivi"nin envanterinin yapılması, tasnif edilmesi, kullanılır hale getirilmesi, dijitalize edilmesi muhtemelen ortalama 3 kişinin çalışmasıyla en az 2 yıl gibi bir süreyi alabilecek görünüyor ve Avrupa'da Alevi tarihinin en önemli arşivi olduğunu söylememiz yeterlidir.

"Recai Aksu arşivi" sayesinde Avrupa Alevilerinin / Bektaşilerinin tarihsel kronolojisini yapabileceğiz.

Arşivle ilgili bazı görüntüleri kısa sürede ileteceğiz. Recai Aksu'ya ve eşi Hayriye Bacıya teşekkür ederiz.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.