AABK Başkanı Öker Gözaltına Alındı

AABK Başkanı Öker Gözaltına Alındı

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Öker Gözaltına Alındı (CHA) - Kahramanmaraş'ta Meydana Gelen Alevi Katliamını Anmak İçin...

A+A-

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Öker Gözaltına AlındıAvrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Öker Gözaltına Alındı

(CHA) - Kahramanmaraş'ta Meydana Gelen Alevi Katliamını Anmak İçin Almanya'dan Türkiye'ye Gelen Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Atatürk Havalimanı'nda Gözaltına Alındı. 

Kahramanmaraş'ta meydana gelen Alevi katliamını anmak için Almanya'dan Türkiye'ye gelen Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı. Hakkında açılan hakaret davası nedeniyle çıkan yakalama kararı gereği gözaltına alınan Öker'in arkadaşları, genel başkanın Maraş katliamını anmak için yurda girdiği sırada gözaltına alınmasının düşündürücü olduğunu iddia etti.

Maraş katliamını anmak için Almanya'dan Türkiye'ye gelen Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, dün saat 22.00 sıralarında Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı. Öker'in gözaltına alınma nedeninin Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan'ın Öker hakkında açtığı hakaret davası olduğu öne sürüldü. Öker'in mahkemeye ifade vermeye gitmediği için hakkında yakalama kararı çıktığı iddia edildi.

Öker'in gözaltına alındığı haberinin ardından arkadaşları ve Alevi Federasyonlarından birçok yetkili Atatürk Havalimanı'ndaki Polis Merkezi'ne akın etti.

Öker'in bir hakaret davası nedeniyle ifade vermediği için hakkında yakalama kararı çıktığını ve bu akşam Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındığını belirten Avrupa Alevi Birlikleri Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak, "Öker zamanında bu ifadeyi vermediği için Sarıyer Adliyesi tarafından hakkında tutuklama kararı çıkarılmış. Avrupa Alevi Konfederasyonu Birlikleri İstanbul'a geldi. Pazar günü de Maraş'a geçeceğiz. Maraş katliamının 32. yıl dönümünde Maraş'ta yapılacak anma etkinliğinin arifesinde Öker'in gözaltına alınması büyük bir tesadüf. Böyle tesadüf olamaz" diye konuştu.

İzzettin Doğan'ın açtığı hakaret davası sanıklarından birisinin de kendisi olduğu dile getiren İsveç Alevi Birlikleri Federasyonu Temsilcisi Zeynel Özen, "Bu davanın Maraş katliamının yıldönümüne rastlaması bir bahanedir. Ben de o davadan yargılanıyorum. Beni o davayla ilgili sormuyorlar. Ancak, Genel Başkan'ı gözaltına alıyorlar. Öker'in gözaltına alınması Maraş katliamını anma etkinliği öncesinde bir bahanedir. Başka bir şey değil" dedi.

Genel Başkanı'nın 2008 yılındaki bir davadan dolayı gözaltına alınmasının tesadüf olduğunu düşünmediklerini aktaran Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Mustafa Can ise, "Biz Maraş'a 32 yıl önce yapılan bir katliamın sorumlularını aramaya gidiyoruz. Türkiye'deki bazı güçler bu davanın üzerindeki örtünün kaldırılmasını istemiyor. Bu davanın açığa çıkarılmasını istemiyor. 2008 yılındaki davanın şimdi gündeme getirilme nedeninin, Kahramanmaraş'la ilgili olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Öker'in sabah saatlerinde adliyeye sevk edileceği öğrenildi.

Sondakika - (Cihan Haber Ajansı) - 18.12.2010

Avrupa Alevi Birlikleri Başkanı gözaltında

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Turgut Öker, Almanya'dan geldiği İstanbul'da gözaltına alındı.
    
Öker, Maraş olaylarına ilişkin 19 Aralıkta Kahramanmaraş'ta düzenlenecek etkinliğe katılmak üzere Almanya'dan uçakla İstanbul'a geldi.

Öker, Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığının, "hakaret" suçuna ilişkin yürüttüğü bir soruşturma kapsamında Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı.

Turgut Öker, Atatürk Havalimanı Şube Müdürlüğüne götürülürken kendisiyle birlikte gelen AABK yönetim kurulu üyeleri ile karşılamak üzere havalimanında bulunan Türkiye'deki Alevi örgütlerinin temsilcileri uzun bir süre burada bekledi.

AABK Genel Başkan Yardımcısı İsmail Ataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Maraş olaylarına ilişkin 32 yıl sonra ilk defa Kahramanmaraş'ta düzenlenecek basın açıklamasına katılmak üzere Türkiye'ye gelen Öker'in gözaltına alınmasının, olayları unutturma amacını taşıdığını düşündüklerini söyledi.

Konfederasyonun diğer Genel Başkan Yardımcısı Adnan Yılmaz ise Kahramanmaraş'ta çok sayıda insanın hayatını kaybettiği olayları anarak, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulacak basın açıklamasına katılmayı planladıklarını kaydetti.

Yılmaz, Öker'in gözaltına alınmasının, bu basın açıklamasını engellemeye yönelik olduğunu düşündüklerini söyledi.

CNNTÜRK - 18 Aralık 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.