AABK kurucularından Aşık Baba vefat etti

AABK kurucularından Aşık Baba vefat etti

Aşık Baba olarak bilinen Alevi Dedesi Hasan Hayri Cihan vefat etti.

A+A-

Alevi Dedesi Hasan Hayri Cihan (Aşık Baba) ölümüyle derin üzüntü yarattı. AKM Ulm, AABF ve AABK kurucularından olan Aşık Baba, AABF’nin Dedeler Kurulu’nda da uzun dönem yer aldı.

Aşık Baba olarak bilinen Alevi Dedesi Hasan Hayri Cihan vefat etti. 1930 doğumlu, 89 yaşında olan Cihan’ın vefatı, sadece arkaba ve yakınlarını değil, bölgedeki tüm Türkiyeleri derin üzüntüye boğdu.

Aşık Baba’nın başta Ulm, Neu-Ulm, Langenau olmak üzere, bölgede geniş aile ve akraba çevresi bulunuyor.

Ulm Alevi Kültür Merkezi (AKM)’de kabul edilen taziyeler 3 gün sürdü. Kalabalıkların yoğun olarak geldiği, taziyelerden sonra, merkez mezarlıkta cenaze töreni gerçekleştirildi. Cenaze töreninde aynı zamanda aile adına da konuşma yapan Ulm Tohum Kültür Merkezi’nden Dursun Çaktı da, Aşık Baba’yı anlattı.

Türkiye’ye götürülen Aşık Baba’nın naaşı, Dersim’e bağlı Hozat ilçesininin Bargini Köyü’nde, geçtiğimiz yıl hayatının kaybeden eşi Sabire Cihan’ın yanına defnedildi.

O bir çınardı

Almanya’ya ilk gelen Türkiyelilerden olan Hasan Hayri Cihan, göçmen faaliyetleri içinde de aktif yer aldı. 1964 yılında Almanya’ya gelen Aşık Baba, sosyal, kültürel ve politik yaşamıyla da örnek bir kişilikti. AKM Ulm, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) kurucularından olan Aşık Baba, AABF’nin Dedeler Kurulu’nda da uzun dönem yer aldı. “Hakikatin Mizahı” adında bir kitabı bulunan Cihan’ın belgesel çalışması da bulunuyor. Alanında akil bir kişi olarak kabul gören Alevi Dedesi Aşık Baba, Türkiye, Almanya ve Avrupa’nın bir çok ülkesinde çok sayıda televizyon ve radyo programına konuşmacı olarak konuk oldu.

Aşık Baba’nın Bergüzar, Leyla, Sevim, Perihan, Sultan, Gülten, Cengiz ve Kamil isminde 8 çocuğu var.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum