ABD eyaletinden Ermeni soykırım kararı

ABD eyaletinden Ermeni soykırım kararı

1915 Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenleri anma günü olarak kabul edilen 24 Nisan öncesinde, ABD’nin Georgia Eyalet Meclisi, 2016’nın Nisan ayını...

A+A-

1915 Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenleri anma günü olarak kabul edilen 24 Nisan öncesinde, ABD’nin Georgia Eyalet Meclisi, 2016’nın Nisan ayını “soykırımların önlenmesi ve bilinçlenme ayı” olarak ilan etti.

Georgia Eyalet Meclisi’nde kabul edilen yasa tasarısında, Yahudi hukukçu Raphael Lemkin’in, Osmanlı İmparatorluğu’nda Nisan 1915’ten itibaren Ermenilere ve daha sonra Hristiyan azınlıklara yönelik olarak uygulanan asimilasyon, sürgün ve yok etme sürecini inceleyerek tarihte ilk kez soykırım terimini kullandığı vurgulandı.

Soykırımların önlenmesi ve soykırım suçu konusunda bilinçlenmeye ithaf edilen Nisan ayı hakkında kabul edilen tasarıda, Adolf Hitler’in Eylül 1939’da dile getirdiği, “Tüm olanlara rağmen, Ermenilerin imhasından bugün kim bahsediyor ki?” sözlerine atıfta bulunularak soykırım suçu konusunda bilinçlenmeye dikkat çekildi.

Meclis’te onaylanan tasarıda, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yanı sıra İkinci Dünya Savaşı yıllarında gerçekleştirilen Yahudi Soykırımı ve Kamboçya, Ruanda, Sudan gibi farklı ülkelerde yaşanan soykırımlara da atıfta bulunularak Irak ve Suriye’de devam eden IŞİD vahşeti yeni suçların işlenebileceğine dair çarpıcı bir örnek olarak gösterildi. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.