ABD IRAK`TA YENİDEN ASKERİ YIĞINAK YAPIYOR

ABD IRAK`TA YENİDEN ASKERİ YIĞINAK YAPIYOR

ABD'den ayrılan Savunma Bakanı Mark Esper Suriye'nin kuzeyinden çekilen yaklaşık bin kadar Amerikan askerinin, Irak'ın batı bölgelerine gönderileceğini bildirdi.

A+A-

Savunma Bakanı Mark Esper bu askerlerin Irak'ta DEAŞ'la mücadeleye devam edeceğini ve Irak'ın savunmasına destek olacağını kaydetti. Esper şu andaki planlarının askerlerin Irak`ın batısına yerleştirilmesi olduğunu söyledi.

 

ABD askerlerinin Irak`a yönlendirilmesi Irak`daki Şii partiler arasında gerginliğe sebep oldu. Bazı partiler ABD`nin Aralık 2011`de çekildiğini ancak Irak eski Başbakanı Haydar el İbadi döneminde ülkelerine tekrar ABD askeri sokulduğu yönünde suçlamalarda bulunuyorlar. İbadi liderliğindeki Nasr Koalisyonu ise ABD askerlerini 2006-2014 yıllarında Başbakan olan Nuri Maliki`nin getirdiği iddiasında bulunuyor. Nuri Maliki destekçileri ise, DEAŞ`ın saldırıları ve bazı kentleri ele geçirmesinden dolayı ABD askerlerinden Irak`a destek istediğini belirtiyor. İran Şii partileri ise ABD`nin terör örgütü DEAŞ ile savaşta büyük oranda sona gelindiği halde askerlerini çekmediği gibi yeni asker göndermesine tepki gösteriyorlar.

 

Sosyal medyada yayınlanan ABD`li Tuğgeneral Austin Renforth ve beraberindeki bir grup Amerikan askerinin Iraklı askerler tarafından koruması altında Bağdat`ta kafede sohbet ederken görüntülenen fotoğrafı da Irak`li Şii partiler tarafından şiddetle eleştirildi. ABD askerlerinin hem üniforma hemde silahları ile çarşıya çıkmaları, ayrıca Iraklı askerlerin koruma yapmaları tepkilere yol açtı.

 

Ülke içi siyasi oyunlar bir yana: Ortadoğu`daki planlarını işletebilmek ve Saddam Hüseyin rejimini devirmek için Mart 2003`te Irak ABD tarafından işgal edildi. ABD Emperyalistlerinin Irak`ta bilinen 9 Askeri üssü var. 2011 yılında ABD Irak`tan çekildiğini söylemesine rağmen ülkedeki varlığını hep sürdürdü ve hatta askeri üslerle güçlendirdi. Irak`ta şu anda 5 bin ABD askeri bulunuyor.

 

Haber: Özkut Özkan

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.