Abdal Musa Türbesine Taş Ocağı Tehdidi

Abdal Musa Türbesine Taş Ocağı Tehdidi

Abdal Musa Türbesine Taş Ocağı TehdidiTaş ocağı furyası ‘bu kadar da olmaz’ dedirtiyor!Yusuf Yavuz / AHAAlevi inancının önemli merkezlerinden...

A+A-

Abdal Musa Türbesine Taş Ocağı TehdidiAbdal Musa Türbesine Taş Ocağı Tehdidi

Taş ocağı furyası ‘bu kadar da olmaz’ dedirtiyor!

Yusuf Yavuz / AHA

Alevi inancının önemli merkezlerinden biri olan Antalya- Elmalı’daki Tekke Köyünde bulunan Abdal Musa türbesinin yanı başında mermer ocağı açılması Alevi toplumunu ayağa kaldırdı. Girişime tepki gösteren Tekke köylüleri 6 Haziran’da büyük bir eyleme hazırlanıyor.

MADEN ŞİRKETİ YOL YAPIMINA BAŞLADI

Yeni düzenlemeler yapılarak alt komisyondan geçen Maden Yasasını önümüzdeki hafta görüşmeye hazırlanan TBMM’nde çalışmalar sürdürülürken, taş ocağı tehdidi Abdal Musa türbesine kadar dayandı. Alevi inancının en önemli önderlerinden olan Abdal Musa’nın türbesinin bulunduğu Antalya- Elmalı’nın Tekke Köyü’ndeki Dur dağının eteklerine taş ocağı ruhsatı verilmesi Alevileri ayağa kaldırdı. Türbenin yakınındaki bölgede mermer çıkartmak için gerekli yasal izinleri alan Avamalda adlı maden şirketinin mermer ocağı için yol yapımına başladığını anlatan Tekke Köyü Muhtarı Mustafa Çalhan, Aleviler için kutsal sayılan Abdal Musa türbesinin hemen yakınında iki ayrı noktada verilen madencilik ruhsatının iptalini istediklerini söyledi. Çalhan, Ankara’da çeşitli siyasi parti yetkililerine de sorunu aktardıklarını belirterek “Abdal Musa türbesini olumsuz ölçüde etkileyeceği kaçınılmaz olan taş ocağını burada istemiyoruz” diye konuştu.

ALEVİLER İÇİN KUTSAL MERKEZ

Abdal Musa Türbesinin mermer ocağından etkilenip etkilenmeyeceği yönündeki sorumuzu yanıtlayan Tekke Köyü Alevi Dedesi Hüseyin Eriş ise, türbeye 500-600 metre mesafede mermer ocağı açmak için çalışmaların başladığını belirterek girişime sert tepki gösterdi. Mermer ocağı açma girişimine karşı yüzlerce imza toplayarak Antalya İl Özel İdaresi’ne dilekçeyle başvurduklarını anlatan Eriş, bu girişimlerinden bir sonuç alamadıklarını ifade etti. Abdal Musa’nın Aleviler için çok önemli bir inanç merkezi olduğunu vurgulayan Eriş, “ burayı her yıl on binlerce insan ziyaret ediyor. Bu açıdan Alevi toplumu için kutsal bir merkez burası. Türbeyi olumsuz etkileyeceği için bu mermer ocağını buraya yaptırmayacağız” dedi.

HÜKÜMET ‘İNANCINIZI TANIMAM’ DİYOR

AKP’nin Alevi açılımına da değinen Eriş, “açılımı, eşit yurttaş olmayı bırakın, hükümet ‘inancınızı da tanımam’ diyor Alevilere. Gerçek niyetlerini başından bu yana biliyoruz biz. Bu tür girişimlerle niyetleri açığa çıkmış oluyor” diye konuştu. Geleneksel olarak her yıl Haziran ayında gerçekleştirilen, yurt içi ve dışından on binlerce Alevi’nin bir araya geldiği Uluslar arası Abdal Musa Şenlikleri’nin bu yıl 24-27 Haziran’da yapılacağını anımsatan Eriş, şenlikler çerçevesinde taş ocağının köylerinden kaldırılması için büyük eylemler yapacaklarını da sözlerine ekledi.

DAĞLAR İNANCIMIZIN PARÇASI

Bölgede organik tarım üretimi yapan girişimci Serdar Tanal ise, daha önce Çığlıkara ormanlarında açılan taş ocakları için hukuki girişimde bulunduğunu ancak açtığı davanın takipsizlikle sonuçlandığını anlatarak şöyle konuştu: “ Tekke köyünde Abdal Musa türbesinin yanı başına taş ocağı ruhsatı verildiğini duyunca beynimden vurulmuşa döndüm. Dünyanın birçok ülkesinde bir dal kesemeyecek insanlara ormanlarımızı, dağlarımızı, inançlarımızı peşkeş çekiyorlar. Ülkede satılmadık, yağmalanmadık bir şey bırakmadılar.” Alevi inancında varlığın birliğinin esas olduğunu vurgulayan Tanal,  “Yani dağlarımız da inancımızın bir parçası. Bu nedenle Alevilere büyük sorumluluk düşüyor. Biz gerekirse nöbet tutacağız ama bu mermer ocağını buradan uzaklaştıracağız” diye konuştu.

Abdal Musa Türbesine Taş Ocağı TehdidiŞİRKET YETKİLİSİ: ‘AMACIMIZ DÖVİZ KAZANDIRMAK’

Avamalda maden şirketi yetkilisi Arda Deniz, geçtiğimiz hafta Tekke köylüleriyle yaptığı görüşmede amacının köylüyle karşı karşıya gelmek olmadığını ve tüm yasal izinleri aldığını belirterek ülkeye döviz kazandırmayı amaçladığını anlatmıştı. Abdal Musa türbesinin görecek şekilde üretim yapmayacağını belirten Deniz’in açıklamalarından tatmin olmayan Tekke köylüleri, 6 Haziran Pazar günü taş ocağına karşı büyük bir eylem yapmaya hazırlanıyorlar.

‘DUR, DAĞIM DUR!’ EFSANESİ

Yol yapımı çalışmalarını sürdüren maden şirketinin şantiye kurduğu ‘Dur’ dağının Alevi inancında önemli bir yeri var. Tasavvuf şiirinin en önemli temsilerinden biri sayılan Kaygusuz Abdal’ın Abdal Musa ile karşılaşmasını anlatan efsanenin devamında, Kaygusuz, Abdal Musa’ya biat ederek müridi olur. Oğlunun eve dönmediğini gören Alaiye Bey’i, Teke Bey’ine durumu bildirir ve oğlunu kurtarmasını ister. Teke Bey’i ile mücadele eden Abdal Musa ve müritlerinin semah ederek ilerlemeleri üzerine, dağ da onların ardından hareket etmeye başlar. Abdal Musa bunu görünce, “Dur, dağım dur” der ve dağ durur. Daha sonra ağaçlar ve taşlar coşa gelip Abdal Musa ile birlikte Teke Beyi’ne karşı yürürler. Dur Dağı’nda ne kadar ağaç, taş varsa hepsi halka olup Abdal Musa ile semaha girerler. Sultan Abdal Musa ile dervişleri, semah ederek Teke Beyi’nin yaktırdığı büyük ateşin içine dalarlar ve ateşi çiğneyerek söndürürler.  

KAYNAK : Alevihaber.com - 1 Haziran 2010

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.