Abdullah Gül ile Ertuğrul Günay'a Protesto

Abdullah Gül ile Ertuğrul Günay'a Protesto

Abdullah Gül ile Ertuğrul Günay'a ProtestoAbdullah Gül ile Ertuğrul Günay, Hacıbektaş Veli şenliğinde ellerinde Atatürk fotoğrafları...

A+A-

Abdullah Gül ile Ertuğrul Günay'a ProtestoAbdullah Gül ile Ertuğrul Günay'a Protesto

Abdullah Gül ile Ertuğrul Günay, Hacıbektaş Veli şenliğinde ellerinde Atatürk fotoğrafları taşıyan bir grup tarafından protesto edildi
 
Protestocular, ‘Burada Cumhurbaşkanı istemiyoruz’ pankartı açtı

Hacıbektaş Veli şenliğinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay protesto edildi.

“Bu millet tek bir millettir. Alevisiyle, Sünnisiyle, Türküyle, Kürdüyle hepimiz bir milletiz” diyerek birlik mesajı veren Gül, kürsüye çıkmadan önce, Atatürk fotoğrafları taşıyan bir grup tarafından protesto edildi. Protestocular, “Burada Cumhurbaşkanı istemiyoruz” yazılı pankart da açtı.

Gül, protestolara ilişkin soruları yanıtlarken, “Ben konuşurken bir şey yoktu” dedi. Hacıbektaş Veli’nin öğretisinin “kucaklaşmayı, birbirini iyi anlamayı ve tolerans göstermeyi” içerdiğini vurgulayan Gül, “Orada her yerde ‘incinsen de incitme‘ yazılıydı.

Belki farklı fikirler düşünceler orada ifade edilmiş olabilir. Ama “Hepimiz bir milletiz. Hep söylediğim gibi, farklılıklarımız zenginliğimizdir” diye konuştu.

Her yıl Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen Alevileri buluşturan şenlik, bu yıl, Gül’e, hükümete ve Madımak katliamı sırasında Adalet Bakanı olan Seyfi Oktay’a ödül verilmesi kararı nedeniyle tepkilere sahne oldu.

Şenliğe, sadece DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı. Halkın geçmiş yıllara oranla törenlere daha az ilgi gösterdiği görüldü.

Eruygur’u hatırlattı

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Yönetim Kurulu üyesi de olan, asker kökenli Hacı Bektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu da, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ADD Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur’un durumunu anımsatarak, şunları söyledi:

“Hacıbektaş Veli aydınlanmasına, adalet anlayışına bakıldığında, son günlerde, şahsi çıkarları için mafya anlayışıyla çete kuranlar ile Kemalist aydınların aynı platformda değerlendirilmesi, aydınlık Türkiye isteyen aydınları, Alevileri rahatsız etmektedir.

Kısa sürede adaletin sağlanması tüm aydınların beklentisidir.”

Oktay kürsüden indi

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’de 33 aydının katledildiği dönemde Adalet Bakanı olan Oktay’ın ödül verilmek üzere kürsüye davet edilmesi, tören alanında protesto sürecini başlattı. Oktay konuşurken şenlik alanına, “Sivas’ın hesabı sorulacak”, “Sivas’ı unutturmayacağız” sloganları atan bir grup girdi. Aylardır şenlikle ilgili tartışmalarda taraf olan Halkevleri ile Alevi-Bektaşi Federasyonu üyesi protestocular, siyah beyaz Atatürk fotoğraflarını havaya kaldırarak kürsüdeki Oktay ile protokoldeki Gül ve Günay’a tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı Protokol Müdürlüğü görevlisi, Oktay’dan konuşmasını hızla bitirmesini istedi. Sinirlenen Oktay, “Bu koşullar nedeniyle konuşmamı sürdüremeyeceğim” derken, Gül sahnedeki görevlilere “Konuşmasına devam etsin” diye seslendi.

Kürsüden ayrılan Oktay, Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu’nun elinden ödülünü aldıktan sonra tören alanından hemen ayrıldı. Oktay, basın mensuplarına, “O görevli bana ‘Bitirin’ deyince sinirlendim. Bu faşistliktir, anti demokratlıktır” dedi.

Protestocu grup, Cumhurbaşkanlığı Koruma Müdürü Osman Çangal’ın müdahalesiyle alandan uzaklaştırılırken, “Burada Cumhurbaşkanı istemiyoruz - Pir Sultan Abdal Derneği” yazılı bir pankart açıldı. Bir protestocu, “Sayın Cumhurbaşkanı buraya yakışmıyorsunuz” yazılı bir dövizi havaya kaldırdı.

Protestoculara doğru “Atatürkçüler burada, bölücüler dışarıda” diye bağıran Selmanpakoğlu, halkın bir bölümünden alkış alırken bir bölümünden tepki gördü.

Günay yuhalandı

Günay, kürsüye gelirken, alan dışına doğru uzaklaştırılan protestocular tarafından yuhalandı. Konuşması boyunca yuhalanan Günay’a karşı, bir grup tarafından Atatürk posterleri açıldı.

Gül, protestocular alandan tamamen uzaklaştırıldığı sırada kürsüye davet edildi. Ancak Gül konuşmasına başlarken, kalabalıktan “Türkiye laiktir, laik kalacak” diye slogan atıldı.

NETHABER.COM - 17 Ağustos 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.