Abdullah Gül Strasbourg'da

Abdullah Gül Strasbourg'da

Abdullah Gül Strasbourg'da - İhsan Çakıroğlu Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Durak Arslan'ın da katıldığı...

A+A-

Abdullah Gül Strasbourg'da - İhsan Çakıroğlu
 
Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Durak Arslan'ın da katıldığı toplantıda "Sivas'ta Alevilerin kalleşçe öldürüldüğü sözü ve Madımak Otel'inin , Et lokantası yerine müze haline getirilmesi talebi " bir anda salonun hareketlenmesine neden olunca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül araya girerek olayı yatıştırdı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi'ine hitap etmek üzere Fransa'nın Strasbourg kentine davet edilen Cumhurbaskanı Abdullah Gül, Strasbourg'daki "IIiade Kültür Merkezinde" Fransa'daki Türk vatandaş temsilcileri ve dernek yöneticilerinin iştirakiyle düzenlenen özel toplantıya katıldı.

Strasbourg'da , Illkirch-Graffenstaden adresindeki Illiade Kültür merkezinde düzenlenen toplantıda yurt dışında yaşayan Türk'lerin çeşitli sorun ve taleplerini dinleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü konuşması için kürsüye davet etmeden önce salondaki Türk bakan ve çesitli partilere mensub milletvekililerini teker teker tanıttıktan sonra Strasbourg Başkonsolosluğuna bağlı 144 bin 225 Türk'ün Fransa'nın kuzey doğusunda yaşadığını belirtti.

Konuşmasının ilk bölümünde toplantıya katılan dernek ve temsilcilere bizzat teşekkür eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 1992 ve 2001 yılları arasında Avrupa Konseyindeki görevi nedeniyle devamlı geldiğini daha sonrada Türkiye Dışişleri Bakanı olarak Avrupa'nın başkenti kabul edilen Strasbourg kenti ve çevresinde yaşayan Türkleride oldukça yakından tanıdığını belirtti.

Konuşmasının ilk bölümünde gelişen dünya teknolojisi sayesinde artık yurt dışında yaşayan Türk'lerin ülkeden uzak kalmadığını ve ulaşımda sağlanan kolaylıklar sayesinde daha rahat Türkiye'ye gidebildiklerini ve bu nedenle yurtdışında yaşayan Türklerin bu hizmetlerden yararlanarak ülkelerinden artık eskisi gibi çok uzakta kalmadıklarını vurguladı.

YURT DIŞINDAKİ TÜRKLERE SEÇME HAKKI

Yurtdışında yaşayan Türk'lerin Türkiye'de veya bulundukları ülkelerde oy kullanabilmeleri için yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirten Abdullah Gül Almanya'daki Türk'lerin çifte vatandaşlık hakları olmadığı için oy kullanma imkanlarının hem kendileri hem de seçimler için sorun yarattıgını, seçimlerde oy kullanacak olan Türk kökenli alman vatandaşlarının bu nedenle sorun yaşamaması için çözüm aradıklarını ve en kısa zamanda yurt dışında yaşayan Türklere oy verme hakkının sağlanmasi için elinden geleni yapacağını belirtti.

ÇİFTE VATANDAŞLIK

Fransa'da yaşayan Türklerin Almanya'da yaşayan Türklere nazaran daha avantajlı olduğunu ve çifte vatandaşlık hakalarıniıkulllanarak fransiz vatandasligina geçmeleri gerektigini belirtirken, Fransa'da yaşayan Türklerin Türkiye'de ilgilendikleri politika kadar yaşadıkları ülkenin politikalarında aktif rol almaları konusunda tavsiyede bulundu. Fransa genelinde yaşayan Türk sayısının ülkede yaşayan Ermeni sayısı ile artık eş orantılı olduğunu, Ermeni kökenli vatandaşların Fransa politikasi içinde daha aktif ve bilinçli bir rol ve kamuoyu yarattığına dikkat çekti.

ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ

Yurt dışında yetişen yeni kuşakların artık okuyarak burada önemli görevlere geldiğini ve Türk çocuklarının Fransa'da okuması için gerekli her kolaylığın vede okulların ücretsiz olmasının veliler ve çocuklar için bir şans olduğunu belirtti.

Aile birleştirmesi ve göç yasaları konularının Türk hükümeti tarafından yakından takip edildiğini belirten ve bu konuda hakların korunması için çalışmalar yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa'da faaliyet gösteren derneklerin ortak çalışma içinde bulunmaları ve birlikten doğacak gücünde hem burada, hem de Türkiye'ye yaşayan halkımıza çeşitli kolaylıklar sağlıyacağını vurguladı.

SORULAR CEVAPLAR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasından sonra salondaki çeşitli dernek yetkilleri ve sorumlularının çifte vatandaşlık, Aile birleştirilmesi, göç yasası, gibi sorularını dikkatle dinlerken Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Durak Arslan'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yöneltiği açıklama ve talep üzerine salon bir anda elektriklendi ve olaya müdahale eden Abdullah Gül tarafların sakinleşmesini ve fikirleri ve kökenleri ne olursa olsun birbirlerine karşı daha saygılı ve anlayışlı olmalarını ve kardeşlik duygusu içinde sorunlarına çare bulmalarını talep etti.

"Sivas katliamında kalleşçe yakılan canların kaldığı Madımak otelinin, et lokantası yerine Almanya'nın Sollingen kentinde yakılan Türk evi gibi müze haline getirilerek yaşanan acı olayların bu şekilde unutulmuyacağını " vurguladığı sırada salondaki bir kısım davetli tepki göstererek Durak Arslan'ın konuşmasını engellemek istedi; Olayın büyümeden yatışması için çaba sarf eden yurt dışında yaşayan Türklerin yaşadiığı bu tip olayların artık Türkiye de bile yaşanmadığını, yarım asıra yaklaşan ve yurt dışında yaşayan Türklerin artık bu tip sorunları aşması gerektiğini, din, dil, irk gibi farklılıklara rağmen ortak sorunlarda birbirlerine anlayış göstermelerini ve bu tip gereksiz tepkilere son vermelerini istedi.

HAYRUNISA GÜL'DE SALONDAYDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunisa Gül'de dernek ve kuruluşlar için düzenlenen toplantıya katılarak beraberindeki milletvekilleri ve bakanlarla birlikte eşi Abdullah Gül'ün açıklamalarını dinledi.

SIKI GÜVENLIK KONTROLU

Siki güvenlik kontrolu altında davetlileri içeri alan güvenlik görevlileri basın mensublarını sadece resim çekmek için içeri aldıktan sonra basına yasaklanan toplantıdan toplu olarak çıkarttılar.

İhsan Çakıroğlu
www.icakiroglu.gen.tr
03-10-2007

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.