ABF, AİHM'nin "Kimlik" kararının peşini bırakmıyor

ABF, AİHM'nin "Kimlik" kararının peşini bırakmıyor

ABF, AİHM'nin "Kimlik" kararının peşini bırakmıyorAlevi Bektaşi Federasyonu (ABF)’ndan Ankara'da düzenleyeceği Basın...

A+A-

ABF, AİHM'nin "Kimlik" kararının peşini bırakmıyorABF, AİHM'nin "Kimlik" kararının peşini bırakmıyor

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF)’ndan Ankara'da düzenleyeceği Basın Açıklamasına Çağrı

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Nüfus cüzdanındaki “Dini” hanesine “Alevi” yazılması yönündeki kararının yerine getirilmemesi üzerine konu hakkında Ankara’da basın açıklaması yapacak.

Kimlik kartında yer alan din hanesine “İslam” yerine “Alevi” ibaresini koydurmak isteyen Sinan Işık adlı bir vatandaş tarafından dava açılmış, bu talebi resmi makamlar tarafından reddedilen Işık, konuyu yargıya taşımıştı. Mahkemenin görüş istediği Diyanet İşleri Başkanlığı,  “Aleviliğin bir din değil mezhep” olduğunu belirtmiş, Mahkeme de Diyanet’in görüşüne dayanarak Işık’ın başvurusunu reddetmişti. Yargıtay’dan da aynı sonuç çıkınca 2005’te AİHM’ye başvuran Işık, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) din ve vicdan özgürlüğünü garanti altına alan 9. adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. ve ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesini ihlal ettiğini savundu. Konu hakkınca 2010 yılı Şubat ayında kararını açıklayan AİHM, kimlik kartlarında “din” hanesinin bulunmasının başlı başına insan hakları ihlali olduğuna ve devletin bu konuda tarafsız olması gerektiğine hükmetmişti. AİHS’nin 9. maddesinin ihlal edildiğini belirten AİHM’nin kararı, halen uygulamada olan “istenmesi halinde din hanesinin boş bırakılması” uygulamasının da insan hakları açısından yetersiz olduğu anlamına geliyordu. Ancak Hükümet, üzerinden aylarca süre geçmesine rağmen AİHM kararının uygulanması yönünde en küçük bir adım dahi atmadı.

Alevi Bektaş Federasyonu’ndan yapılan açıklamada; “Sinan Işık adlı yurttaşımız nüfus cüzdanındaki “Dini” hanesine, “Alevi” yazılması istemi ile İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde dava açmış idi. Sonuçta AİHM’si Sinan Işık’ı haklı buldu. Ancak Hükümet bu kararın gereğini yerine getirmedi. Başbakanlıktan bu kararın gereğini yapması için başvuruda bulunacağız, süre vereceğiz. Tanıklığınızı rica ediyoruz.” denilerek basın açıklamasına çağrı yapıldı.
 
Alevi Bektaşi Federasyonu 26 Ekim 2010 Salı günü Saat 11.00’de Ankara Güvenpark’ta  (MEB’nın önü) konu hakkında bir basın açıklaması yapacak.

KAYNAK : Alevihaber.com – 24 Ekim 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.