ABF (Alevi Bektaşi Federasyonu) Kongresinin Ardından

ABF (Alevi Bektaşi Federasyonu) Kongresinin Ardından

ABF (Alevi Bektaşi Federasyonu) Kongresinin ArdındanProf. Dr. İrfan AÇIKGÖZABF 5. Olağan Genel Kurulu, 30 Mayıs 2010 tarihinde Ankara’da geniş...

A+A-

kjlkljljkABF (Alevi Bektaşi Federasyonu) Kongresinin Ardından

Prof. Dr. İrfan AÇIKGÖZ

ABF 5. Olağan Genel Kurulu, 30 Mayıs 2010 tarihinde Ankara’da geniş bir katılımla ve epey sayıda konuk ve delege konuşmacının eleştiri, dilek, yorum, suçlama ve açıklamalarıyla yapıldı. İlk konuşmayı ABF Genel Başkanı Sayın Ali Balkız yaptı. Sayın Balkız, son iki yıllık dönemde yapılan çalışmaları özetledi ve eksik bırakılan ama yeniden seçilirse tamamlayacakları çalışmalardan söz etti. Gelişen ve değişen bir dünyada ve Türkiye’de yaşamın da değişim ve gelişim içinde olduğunu, dolayısıyla Alevilerin de büyük bir değişim ve gelişim içinde bulunduklarını vurgulayan Sayın Balkız, “dilekçe verme devri bitti ve eylem vakti geldi” tespitinin altını çizdi. 9 Kasım 2008 Ankara ve 8 Kasım 2009 İstanbul Mitinglerindeki coşkulu kalabalığa dikkat çeken Sayın Balkız, bu günlere kolaylıkla gelinmediğini söyledi. Sayın Balkız, ABF’ye bağlı örgütlerin sayısının 17’den 30’a yükseldiğini ve genel anlamda bağlı örgütlerin şube ve üye sayısında da artışlar olduğunu belirtti. Alevi örgütlerinin talepleri yerine kendi gizli ajandasındaki planlarını hayata geçirmeye çalışan AKP’nin Anayasa Değişikliği ile yapılacak referandumda “hayır” oyu vereceklerini; dünya değişti, biz değiştik, Sünniler değişti, devlet de hükümetler de değişecektir diyerek konuşmasını sürdüren Sayın Balkız, Alevilere haklı mücadelelerinde destek sunan herkese teşekkür ederek kürsüden indi.

İkinci konuşmayı, EDP (Eşitlik ve Demokrasi Partisi) Genel Başkanı, Sayın Ziya Halis yaptı. Sayın Halis bu gelişmelerden parti olarak memnuniyet duyduklarını belirterek başladığı konuşmasında, Alevilerle diğer ezilenlerin Kürtlerin, işçilerin ve emekçilerin sorunlarının ortak olduğunu ve ancak demokrasi ile çözümlenebileceğini vurguladı. EDP’nin bu ve benzeri haklı taleplerin yanında olduğunu ve her zaman destekleyeceğini belirtti. Üçüncü konuşmayı, BDP (Barış ve Demokrasi Partisi) Eş Başkanı Sayın Gültan Kışanak yaptı. Sayın Kışanak, Alevilerin ve Kürtlerin ve diğer ötekileştirenlerin sorunlarının Demokratik bir Anayasa ile çözüleceğini, bu sebeple parti olarak Demokratik Anayasa için, barış ve demokrasi için tüm güçleriyle çalışacaklarını vurguladı. Dördüncü konuşmacı, KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) Genel Başkanı Sayın Sami Evren’di. Sayın Evren, tüm emekçilerin hak arama mücadeleleri ile ezilenlerin, ötekileştirilenlerin mücadelelerinin adalet, özgürlük ve barışa yönelik olduğunu belirtti. Bu bağlamda ABF’nin Kongresinin önemine işaret eden Sayın Evren, AKP’nin Kürt, Alevi ve diğer açılımlarının anlamsız olduğunu vurguladı. Beşinci konuk konuşmacı, Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi oldu. Sayın Erçelebi, dün olduğu gibi bugün ve her zaman Alevilerin haklı mücadelesini destekleyeceğini belirtti.

                Konukların konuşmasından sonra gündem maddelerine geçildi. Faaliyet raporlarının okunması sonrasında epey hararetli tartışmalar yaşandı. Çok sayıda delege söz alarak görüşlerini, önerilerini ve eleştirilerini dile getirdiler. Konuşmalar ve tartışmalar sonrası Sayın Balkız kürsüye gelerek gerekli yanıtları ve açıklamaları sundu. Gündemin seçim maddesine geçildiğinde saat 18.00’i geçiyordu. Blok listeyle seçime gidilmesi yönünde alınan karar sonucu iki liste divana iletildi: Sayın Selahattin Özel (Alevi Dernekleri Genel Başkanı) ve Sayın Ali Balkız (Eski ABF Genel Başkanı). Adaylar kürsüye gelerek görüşlerini açıkladılar. Geç saatlere kadar süren oylama sonucunda Sayın Ali Balkız’ın listesi seçildi.

                Yeni ABF Yönetimini kutluyor ve başarılar diliyorum. Türkiye’nin normalleşme sancısı çektiği bu kritik dönemde, ABF Yönetimini zor günler bekliyor diyebilirim. Konuşmacıların çoğunluğunun hem fikir olduğu üzere 2 Temmuz Madımak Anması etkinliği en yakın ve en yakıcı etkinlik olarak gündemdedir. Bu sebeple ABF öncülüğünde çok geniş katılımlı bir anma etkinliği için var gücümüzle çalışmak durumundayız. Aynı dönemde Banaz Etkinliği var, bu iki etkinlik tarihinin yakın olması sebebiyle Madımak Anma Etkinliğine katılan canların Banaz Etkinliğine de katılmaları anlamlı ve önemli olacaktır(Bu konuda delegelerden ve yöneticilerden epey öneri geldi). Kongrede dile getirilen ve epey vurgu yapılan diğer bir konu AABF (Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu)’nin kongreye temsilci ve kutlama mesajı göndermemesi idi. Gerek Sayın Balkız ve gerekse diğer konuşmacılar, AABF ile daha yakın bağ kurulması ve her konuda eşgüdüm sağlanması konusunda görüş belirttiler. Buradan izninizle ben de AABF’ye çağrıda bulunmak istiyorum: Kritik ve önemli bir değişim-dönüşüm sürecinden geçerken ABF ve diğer kurumlarla daha yakın ve daha sıcak bir bağlantı atmosferi oluşturun; Aleviliğin temel değerlerini tartışmaya açacak tavırlardan ve konuşmalardan kaçının lütfen. Güçlü ve sağlıklı bir Demokratik Alevi Hareketine şimdi daha çok ihtiyacımız var.

01.06.2010

Prof.Dr.İrfan AÇIKGÖZ
PSAKD GYK Üyesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.