ABF : "Diyanetin Erikli Cemevi ziyareti olumludur, ancak..."

ABF : "Diyanetin Erikli Cemevi ziyareti olumludur, ancak..."

ABF : “Diyanetin Erikli Cemevi ziyareti olumludur, ancak…”Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Diyanet İşleri Başkanı’nın...

A+A-

ImageABF : “Diyanetin Erikli Cemevi ziyareti olumludur, ancak…”

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Diyanet İşleri Başkanı’nın Erikli Cemevi’ni ziyaretini değerlendiren açıklamasını yayınlıyoruz.

ABF Basın Bürosu

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın niyeti seçim öncesi Alevilere yönelik yeni bir manipülasyon çabası bile olsa, Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi’ni başkanlık düzeyinde ziyaret etmesi yüzlerce yıllık geikmesine rağmen olumlu bir gelişmedir.

Ziyaret olumludur, çünkü, Aleviler ülkemizin Sünni inanç mensuplarından sonra en fazla nüfuza sahip toplumsal kesimidir ve bu ülkede kendine göre “dini otoriteyi” temsil ettiği iddiasındaki bir gücün Cemevi’ni ziyaret etmesi son derece doğaldır ve doğrudur.

Ziyaret olumludur, çünkü,  Türkiye’de Alevi sorununun derinleşmesinde belirleyici bir rolü olan, Alevilere yönelik iftiraların bilinen bilinmeyen asıl kaynağı olan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Cemevi’ni ziyaret etmesi, iftiraların ve fiili saldırıların azalmasında olumlu rol oynar.

Ziyaret olumludur, çünkü,  bu ülkede hem inançlar, hem de kültürler arasında eşitlik ilkesi temelinde yeni diyaloglar gelişmesi için zemin hazırlayabilir.

Ancak, bu ziyaret sonrası yapılan açıklamalar temel zihniyetin değişmediğini gösteriyor. Diyanet İşleri Başkanı Sayın Görmez, daha önce Cemevi  “bilirkişi raporlarında olduğu gibi” ziyaret sonrası yaptığı açıklamada “cemevlerinin bir dinin mabedi, caminin alternatifi gibi gösterilmesinin bilimsel, tarihi dayanağı olmadığını” belirterek “Cemevleri ibadet merkezi değildir” biçimindeki genel ezberin devam ettiğini gösteriyor. Bu ezber Sünni egemen anlayışın Alevilere yönelik dayatmanın devam ettiğini göstermektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı, bir alternatif tartışması yokken, kamuoyunu yanlış yönlendirme çabası içinde “cemevinin caminin bir alternatifi olarak kabul edilmesi mümkün değildir” biçiminde anlamsız bir açıklama yaparak bu ziyarete gölge düşürdüğünü ve klasik dayatmacı tavrın devam ettiğini açıkça göstermektedir.

Alevilerin, artık ne Diyanetin, ne de bir başka gücün dayatmasıyla hareket etmeyeceğini Diyanet İşleri Başkanı’nın bizzat kendisi de artık bilmek ve bu gerçeği ezberlemek zorundadır.

Bu ziyaret kuşkusuz diyalog açısından önemlidir ancak ne bu ziyaretin en de benzer ziyaretin abartılması ve bir ihsanmış gibi sunulması da son derece anlamsızdır. Diyanet ve siyasi iktidar, artık Alevileri yok sayma, Alevilerin taleplerini görmeme tavrından vazgeçmek zorundadır.

Yine Diyanet İşleri Başkanlığı ve siyasi iktidar, dün yok saydığı, “artık sönmüştür” dediği  Alevilere artık don biçmekten, kendisine uygun bir Alevilik yaratma girişimlerinden de hızla vazgeçmelidir.

2011 Türkiye’sinde Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, bütün siyasi çevreler, Alevilerin taleplerinin asıl olarak eşit haklar talebi olduğunu ve bu taleplerinin hayata geçmesi için sonuna kadar mücadele edeceklerini, “ucuz hamlelere” prim vermeyeceklerini bilmelidir.

Ankara, 28 Mayıs 2011

Selahattin Özel
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.