ABF Genişletilmiş Değerlendirme Toplantısı Sonuç Bildirgesi

ABF Genişletilmiş Değerlendirme Toplantısı Sonuç Bildirgesi

ABF Genişletilmiş Değerlendirme Sonuç Bildirgesi07.12.2008 Tarihinde, Alevi Bektaşi Federasyonu'nun çağrısı üzerine Ankara'da...

A+A-

ABF Genişletilmiş Değerlendirme Sonuç BildirgesiABF Genişletilmiş Değerlendirme Sonuç Bildirgesi

07.12.2008 Tarihinde, Alevi Bektaşi Federasyonu'nun çağrısı üzerine Ankara'da örgüt yöneticilerimiz ve dedelerimizle genişletilmiş buluşma toplantısı yapıldı.
 
Toplantıda, 7 - 9 Kasım 2008 tarihlerinde yapılan "Büyük Alevi Yürüyüşü ve Mitinginde" dile getirilen inançsal, kültürel, demokratik taleplerimiz; katılımcı tüm kurum temsilcileri ve yolumuzun yürütücüleri olan dedelerimiz tarafından, bir kez daha tartışıldı ve paylaşıldı.
 
Kültürümüz ve inancımızın; yüzyıllardır hiçbir egemen güce veya zümreye dayanmadan, destek almadan, yalnızca Alevi Toplumu'nun kendi öz dinamiği ile yaşadığı ve yaşatıldı tespiti yapıldı.

Yol ulularımızın; canları pahasına inancımıza ve kültürümüze bu güne kadar sahip çıktığı, insanımızın ruhsal, duygusal, toplumsal gereksinimlerini karşıladığı, inanç ve kültürümüzün içinde kendisini özne yaptığı, süregelen baskı ve asimilasyon çabalarına karşı durduğu ve bu itibarla inanç ve kültürümüzün yaşamasında temel belirleyici olduğu vurgulandı.

Alevilerin 9 Kasım'da Ankara'da yaptığı görkemli miting sonrasında kamuoyunda Alevilerin talepleri daha yoğun tartışılmaya başlanmasının olumlu olduğu,  Miting sonrasında oluşan toplumsal tazyikten sıyrılmak isteyen AKP iktidarı ise mitingi organize eden bileşenlerin hiç gündeminde bulunmayan ve bugüne kadar da asla dillendirilmeyen "dedelere maaş", "Kültür Bakanlığı'nda Alevi temsili" gibi düzenlemeleri de içeren bir paketi açıkladı. AKP İktidarı izliyoruz ki aslında bilinçaltında olan Sünni hegemonik düşünce tarzının ifadesi sayılabilecek talihsiz yaklaşımını sürdürmektedir.

Alevilerin ortak paydası 9 Kasım'da yüz binlerce insanın katılımı ile sahiplenilen Madımak Otelinin Müze olması, zorunlu Din derslerinin kaldırılması, Cemevlerinin yasal güvenceye kavuşturulması ve Diyanet işleri Başkanlığının kaldırılması talepleridir. AKP İktidarı Madımak Oteli'nin kültür merkezine dönüştürülebileceğini söyleyerek aslında Sünni muhafazakar tabanının nabzını okşamakta, gericilerin şeriat özlemcilerinin insanlık tarihine eklediği utanç sayfasını koparıp atmaya çalışmaktadır. AKP'nin seçim öncesinde Alevilerden oy alabilmek ve aynı zamanda Alevilerin yükselen taleplerini sulandırmak amacıyla gündeme getirilen "Madımak Oteli kültür merkezi olabilir" fikri asla ve asla kabul edilemez. AKP, Alevilerin laiklik ve vicdani eksende yürüttüğü istemleri saptırmaya çalışmakta, kamuoyu AKP'nin siyasileşmiş dinsel ideolojisi ve bakış açısıyla yönlendirilmek istenmektedir.Bu anlamda AKP iktidarının taleplerimizin içini boşaltma, anlamsızlaştırma hamlesi boşa çıkarılacaktır.
 
Bu belirlemeler ışığında aşağıdaki kararları aldı:
 
1. İnanç ve kültürümüz üzerinde yürütülen dolaylı ve direk asimilasyon çabalarına son verilmelidir. İnsan hakları ve temel özgürlükler hiç tartışmasız meşru haklardır. Bu bağlamda; İnanç ve kültürümüzü yasaklayan her türlü yasa, yönetmelik, kararname ve genelge değiştirilmeli, Alevi Kültür ve İnancı yasal güvenceye kavuşturulmalıdır.
 
2. Kamusal yaşamdan başlamak üzere, okul, iş yerleri gibi sosyal ortamlarda her türlü ayrımcılığa son verilmelidir. Kamusal yaşamdaki toplumsal psikolojinin barışçıl bir atmosfere dönüşmesi için, başta devlet kurumları olmak üzere her kurum ve birey kendine düşen kurumsal,  kültürel ve insani sorumluluğu yerine getirmelidir.
 
3. Madımak Oteli Utanç Müzesi olmalıdır. Hükümet yetkilileri son günlerde yaptıkları açıklamalarda; "Madımak Oteli'ni kamulaştırıp herkesin faydalanacağı bir kültür merkezine dönüştüreceğiz. Böylece bir istismar konusunu da ortadan kaldırmış olacağız." söylemektedirler. Madımak Oteli bir daha böylesine utanç verici bir vahşetin yaşanmaması için, orada yakılan canlarımızın ansının yaşatılacağı bir müze olmalıdır. Bu talep vicdani bir meseledir ve hiç kimsenin sulandırmasına ve saptırmasına izin vermeyiz. 
 
4. Cemevleri, Alevilerin inanç ve ibadetini yürüttüğü kutsal mekanlardır. Cemevleri yasal güvenceye kavuşturulmalı, Türkiye'de ibadethane statüsünde olan bütün mekanların sahip olduğu haklara sahip olmalıdır.
 
5. Zorunlu Din dersleri kaldırılmalıdır. 12 Eylül Anayasası'nın anti demokratik bir dayatması olan zorunlu din dersleri bir insan hakları ihlalidir. AİHM'nin verdiği karar AKP hükümeti tarafından gün geçmeden ve siyasi manevralara başvurulmadan uygulanmalıdır.
 
6. Alevi köylerine cami yapma uygulamasına son verilmelidir. Alevi köylerinin okul, yol, su vb. temel gereksinimleri "Köyünüze cami yapılmasını kabul ederseniz bunları da yaparız." yaklaşımına son verilmeli, idari ve politik malzeme yapılmamalıdır.
 
7. Hacı Bektaş Dergahı Alevi Kültür ve İnancı'nın SERÇEŞMESİDİR. Dergahımızın yönetimi, bakımı ve Alevi toplumu ile olan inançsal, kültürel ilişkisi, Alevi Bektaşi Federasyonuna bırakılmalıdır.
 
8. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalıdır. DİB'in mal varlığı devletin başka kurumlarına, personeli "Devlet Personel Başkanlığına" aktarılmalıdır. Yerine hiçbir dini ve inancı finanse etmeyen görevi sadece din ve inançlar arasında denetimi sağlamak olan "Din ve İnanç İşleri Üst Kurulu" kurulmalıdır.
 
9. 12 Eylül rejiminin ürünü olan anti demokratik 82 Anayasa'sı kaldırılmalıdır. Toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak; çoğulcu, katılımcı,  demokratik, gerçek laikliği esas alan, çok kültürlülüğü ve çok inançlılığı koruyan yeni bir Anayasa yapılmalıdır.

Kamuoyunun Bilgisine saygı ile sunulur.
 
ALEVİ BEKTAŞ FEDERASYONU (ABF)

Alevihaber.com - 7 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.