ABF İnanç Kurulu Başkanı Kılavuz: Nevruz bayramı kardeşliğe, birlikteliğe vesile olsun

ABF İnanç Kurulu Başkanı Kılavuz: Nevruz bayramı kardeşliğe, birlikteliğe vesile olsun

Newroz Bayramı vesilesiyle mesaj yayınlayan ABF İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Kılavuz, Nevruz Bayramı'nın, 5000 yıldan beri, Ortadoğu'da hüküm süren çeşitli uygarlıkların kült

A+A-

Alevi Bektaşi Federasyonu İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, Hz Ali’nin Doğumu ve Sultan Nevruz ile ilgili açıklamada bulundu.

Kılavuz ‘’ Ortadoğu halkları arasında 21 Mart Nevruz çeşitli farklıklarla kutlanır. Bu halkların büyük çoğunluğunun ortak özeliği 21 Mart Nevruz’u yeni gün ve baharın başlangıcı olarak kabul görmeleridir. Nevruz; 5000 yıldan beri, Ortadoğu’da hüküm süren çeşitli uygarlıkların kültür ve geleneklerinden süzülerek gelmiştir. Nevruz; Asya’nın bir ucundan başlayarak bin yılların akışı içerisinde, savaşlar, seferler, göçlerle, Dicle ve Fırat boylarını aşarak Avrupa’nın giriş kapısı olan Balkan ülkelerine kadar girmiştir. Bugünü, kimi yılbaşı, kimi bahar bayramı, kimi de mücadele ve kurtuluşun başlangıç günü diye kutlar. Halklar, kendi gelenek ve görenekleri gereği Nevruz’a ayrı anlam yükleyerek binlerce yıldır coşkulu bir şekilde kutsayıp, kutlayarak günümüze kadar getirmişlerdir. Bu kutlamaların çok eski efsanelerden beslendiğini, sözlü ve yazılı kaynaklardan aktarıldığını görüyoruz’’ diye konuştu.

“NEVRUZ, ŞAH-I MERDAN ALİ’NİN KÂBE’NİN İÇİNDE 21 MART 598’DE DOĞDUĞU GÜNDÜR”

Kılavuz, açıklamasının devamında şunlara yer verdi:

‘’Nevruz ülkemizde 1995 yılında bayram olarak kabul edildi. Türki cumhuriyetlerde milli bayram gibi törenler yapılarak kutlanıyor. Nevruz geleneği, İslamiyet’ten çok önceye dayanan bir gelenektir. Yani bir dinin veya mezhebin bayramı değildir. Bu yüzden Nevruz’un herhangi bir mezhep, din, etnik menşe adına bağlı gösterilmesi, istismar edilmesi, bir ayrılık unsuru olarak takdim edilmeye çalışılması yanlıştır. Tarihin ve kültürün bütün gerçeklerine aykırıdır. Şahı Merdan Ali’nin Kâbe’nin içinde 21 Mart 598’de doğduğu gündür. Hz. Ali ile Hz. Muhammed’in kızı Fatma’nın evlendiği gündür. Hz. Muhammed, Alevi Bektaşi inanç mensuplarının önemsediği Gadir Hum’daki hutbesini 21 Mart Nevruz günü söylemiştir. Bugünde, kutsal ocaklar, Alevi dergâh ve türbeleri ziyaret edilir, dilekler dilenir, mumlar yakılır, kurbanlar kesilir, lokmalar bölüştürülür, kabir ziyaretleri yapılır ve dualar edilir.’’

“ALEVİ KÖYLERİNE CAMİ YAPILMASINA SON VERİLMELİ”

“Bir bahar daha geldi, Alevilerin yıllardan beri bekleyen inançsal sorunları yine çözülmedi. Alevilerin sosyal tepki birikiminin böyle olması, geçmişten günümüze kadar gelen iktidarların ülkemizdeki Alevilerin inanç gerçekliklerini, oy alma uğruna görmezden gelmesindendir” diyen Kılavuz, şunları belirtti:

“Hz Mevla’nın bir sözüdür. ‘’İki elinizle yüzünüzü kapatsanız ve güneşe bakınız. Güneşi görebiliyor musunuz?  Hayır! Siz görmüyorsunuz diye güneş yok mu?’’ Bu topraklarda yaşayan 20 milyondan fazla Alevi inanç mensubu var. Bütün iktidarlar Alevilerin sorunlarını görmezden geldi, sorunları çözmediler ve samimi davranmadılar. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararları 2015 yılından beri, Danıştay kararları 2016 yılından beri uygulanmıyor. Cemevlerinin yasal statüsü yoktur. Taleplerimiz gayet nettir. Cemevlerinin elektrik giderleri, tadilat ve onarım giderleri karşılanmıyor. Okullardaki mecburi Din ve Ahlak Bilgisi derslerinde, Alevilik öğretilmiyor. Tam tersi Alevi çocuklar asimile ediliyor. Hazırlanan müfredat programları, Alevi kanaat önderlerine ve akademisyenlere danışılmadan ve komisyonlara davet edilmeden hazırlanıyor. Alevi köylerine cami yapılmasına son verilmeli, Alevi dergâhları Alevi kurumlarına verilmelidir. Bir caminin yasal statüsü neyse, hangi haklardan yararlanıyorsa, cemevleri için de onu istiyoruz.”

“NEVRUZ BAYRAMI KARDEŞLİĞE VESİLE OLSUN”

Kılavuz, “Memleketimizde hep kardeşlik türküleri söylensin, ağıtlar yakılmasın, anneler ağlamasın, çocuklar yetim kalmasın. Dileğimiz odur ki, ülkemizde zengin ve fakir, sen ve ben farkı olmasın. Vatansızlık çok zordur. Ülkemize sığınan milyonlarca insanların sıkıntısı son bulsun, ailemizin selam verdiği bir duvar komşusu, ülkemizin barışık olduğu sınır komşusu olsun. Bu Nevruz bayramının ülkemizde yaşayan, halklar ve inançlar arasında, düşmanlık, kin, öfke ve kavgadan uzak, kardeşliğe, dostluğa, birlikteliğe vesile olmasını cenabı haktan niyaz ederim” diyerek konuşmasını tamamladı.

PİRHA/MERSİN

ABF İnanç Kurulu Başkanı Kılavuz: Nevruz bayramı kardeşliğe, birlikteliğe vesile olsun

ABF İnanç Kurulu Başkanı Kılavuz: Nevruz bayramı kardeşliğe, birlikteliğe vesile olsun

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.