ABF'den 3 ayda bir Alevi raporu

ABF'den 3 ayda bir Alevi raporu

ABF'den 3 ayda bir Alevi raporu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, Alevilerin yaşadıkları sorunları ortaya koymak için üç...

A+A-

ABF'den 3 ayda bir Alevi raporu ABF'den 3 ayda bir Alevi raporu

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, Alevilerin yaşadıkları sorunları ortaya koymak için üç ayda bir "Alevi Rapor" başlıklıklı bir çalışma hazırlayacaklarını bildirdi.

Özel, Ankara Mülkiyeliler Birliğinde düzenlediği basın toplantısında, Alevilerin kendilerini özgürce ifade edebilmeleri, kimliklerine uygun yaşamaları ve Aleviliklerinden dolayı ayrımcılığa uğramamaları için yıllardır mücadele verdiklerini söyledi.

"Türkiye’de hem birey hem topluluk hakları ihlal edilen, özel sektörde veya kamuda açık bir ayrımcılığa uğrayan Alevilerin maruz kaldığı sorunların çözümü için demokratik bir mücadele veren Alevi Bektaşi Federasyonu olarak yeni bir uygulama başlattıklarını" bildiren Özel, "Bugüne kadar, uğramış olduğumuz ayrımcılıklar, ülkemizdeki kurulan baskı politikaları, hakkımızda oluşturulan ön yargı örnekleri sistematik bir değerlendirmeye tabi tutulmamıştı. Ancak geldiğimiz noktada hak ihlallerini, kin ve nefret söylemlerini düzenli şekilde kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

"Aleviliğin sapkın bir inanç olduğu tezi işlendi" diyen Özel, konuşmasına şöyle devam etti:

"Alevilerin orduyu ve yargıyı ele geçirdikleri, derin devlet yapılanmalarının kadrolarını oluşturduğu gibi hiçbir mantık ve akılla açıklanmayacak saçma sapan düşünceler, bu siyasal boyutun çarpıcı örnekleridir. Alevi Bektaşi Federasyonu, bu nedenlerle Alevilerin hak ihlallerini izlemeye aldı ve Alevi raporu yayımladı. 3 ayda bir hazırlayacağımız raporla, Alevilerin ülkemizde karşılaştıkları eşitsiz ilişkileri ortaya koyacağız ve bu eşitsizliğin nasıl köklü bir zihniyetin ürünü olduğunu, sistematikleştiğini iktidar ilişkilerinden beslenerek güç aldığını gözler önüne sereceğiz."

RAPOR, İNGİLİZCE, ALMANCA VE FRANSIZCA OLARAK DA YAYIMLANACAK

Özel, raporun, İngilizce, Almanca ve Fransızca’ya da çevrilerek, insan hakları alanında faaliyet gösteren kişi ve kurumlara, Avrupa Parlamentosu’nun milletvekillerine, büyükelçiliklere ve toplumun kanaat önderlerine göndereceklerini belirterek, "Raporumuz, federasyonumuza bildirilen yada kamuoyuna yansıyan ihlallerin doğruluk derecesi saptanan örnekleri içerecek, kuşku derecesi yüksek vakalar dikkate alınmayacaktır" dedi.

Özel, Türkiye’nin en ücra köşesinde bile olsa kendilerine bildirilen ihlalleri takip edeceklerini ve kamuoyuna yansıtacaklarını kaydetti. Özel, "Hazırladıkları ilk raporun oluşmasında da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katkısı olduğunu" iddia etti.

Türkiye’de yaşanan hak ihlalleriyle ilgili Avrupa İnsan Haklarına Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvuruların hatırlatılması üzerine de Özel, daha önce yaptıkları başvurularda şikayetçi oldukları konuların kendilerine misliyle geri döndüğünü söyledi. Özel, "Bu nedenle bir samimiyet sorunu gördüklerini ve çifte standart uygulamalarla karşılaştıklarını" ifade etti.

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da "Alevi Bektaşi Federasyonu’nun böyle bir rapor hazırlamasının Türkiye adına utanç olduğunu" öne sürdü.

Türkdoğan, "Böyle bir çağda Alevilere yönelik ayrımcılık, hak ihlalleri görülüyorsa bu Türkiye’nin utancıdır. Türkiye’nin de bu utançtan bir an önce kurtarılması gerekir" diye konuştu.

Türkdoğan, kendilerinin katkı sunduğu Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu ile ilgili yasanın talep ettikleri şekilde TBMM’ye sevk edilmesi ve "nefret suçları yasasının" da bir an önce çıkarılması gerektiğini savundu.

VATAN - AA - 22 Temmuz 2011

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.