ABF'den Alevi Çalıştayı Raporu'na sert tepki

ABF'den Alevi Çalıştayı Raporu'na sert tepki

ABF'den Alevi Çalıştayı Raporu'na sert tepki ALEVİ Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, ‘Alevi Çalıştayı Ön Raporu’nun...

A+A-

ABF'den Alevi Çalıştayı Raporu'na sert tepki ABF'den Alevi Çalıştayı Raporu'na sert tepki

ALEVİ Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, ‘Alevi Çalıştayı Ön Raporu’nun ‘aldatmaca’ olduğunu belirterek, “Bu belgeyi olumlu bulanlar bizden değildir” dedi.

Balkız, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda, federasyona üye derneklerin yöneticileri ve Madımak Oteli’nde hayatını kaybeden Alevi vatandaşların aileleriyle düzenlediği basın toplantısında, Alevi Çalıştayları sonrasında hazırlanan ön raporu değerlendirdi.

Aleviliği sadece Aleviler tanımlayabilir” demelerine rağmen, raporun Aleviliğe bir tanım getirdiğini söyleyen Balkız, “Böylece asimilasyon işleminin kolaylaştırılması hedefleniyor” dedi. Ön raporda uzlaşmayla çıktığı belirtilen önerilerin ‘Tamamen Sünni bakış açısının ürünü olduğunu’ dile getiren Balkız, “Raporun içeriğinden de anlaşıldığı gibi, Aleviler, Alevi Çalıştayı’nda bütün inanç ve mezheplere eşit mesafede durması gereken bir devletin hükümeti ile değil, iktidar erkini elinde tutan Sünni ulema ile oturmuş gibidirler” diye konuştu.

Ön raporun kendilerini şaşırtmadığını ifade eden Balkız, “Rapor bir aldatmacadır. Sanal, maksatlı ve iyi niyetten yoksundur” dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesi gerektiğini savunduklarını belirten Balkız, “Laikliğe aykırı Diyanet İşleri Başkanlığı’na dokunulmamış, tam tersine sahte laiklik uygulamasına Aleviler de ortak edilmek istenmiştir. Hiç de olmayan bir uzlaşma varmış gibi gösterilmiş, hükümet, Sünni kesimi kamu olanaklarıyla finanse etme uygulamasını güya Alevileri de sisteme dahil ederek güvenceye almak istemiştir” dedi.

MADIMAK UNUTTURULMAK İSTENİYOR

Raporda, Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesine ilişkin talebin ‘tehlikeli bulunması’ ise başlı başına feci bir bakış açısıdır” diyen Balkız, “Binanın yıkılarak parka dönüştürülmesi önerisi AKP’nin Sivas katliamını unutturma düşüncesinin bir ürünüdür” dedi. Zorunlu din dersleri konusunda ön raporda yer alan önerilerin mevcut uygulamanın sonuçlarını daha da ağırlaştıracak nitelikte olduğunu belirten Balkız, cemevleriyle ilgili bölümünün, ön raporun “Sünni ulemanın bakış açısıyla yazıldığının en önemli göstergelerinden biri olduğunu” söyledi. Balkız, “Cemevleriyle ilgili tanımlamada, fikri dikkate alınan taraf Aleviler değil, Alevi olmayanlardır. Yani iktidar, yani devlet, yani Sünni ulema haddini aşarak Alevilerin ibadet yeri cemevlerinin niteliğine karar verme hakkını kendilerinde bulmaktadırlar. Ön rapor, bir asimilasyon belgesidir. Bu belgeyi olumlu bulanlar bizden değildir” dedi.

ANKARA / Evrensel - 13.02.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.