ABF'den Çelik'e yanıt: Devlet takdir beklememeli

ABF'den Çelik'e yanıt: Devlet takdir beklememeli

ABF'den Çelik'e yanıt: Devlet takdir beklememeli  İSTANBUL (12.11.2009)- Devlet Bakanı Faruk Çelik, yine Alevilere saldırdı. Eşit...

A+A-

ABF'den Çelik'e yanıt: Devlet takdir beklememeliABF'den Çelik'e yanıt: Devlet takdir beklememeli 

İSTANBUL (12.11.2009)- Devlet Bakanı Faruk Çelik, yine Alevilere saldırdı. Eşit yurttaşlık için Kadıköy'de toplanan yüzbinlerce Aleviyi “sorunu kavrayamamak ve takdir etmemek”le suçladı. ABF, “Devlet vatandaşa hizmet verir, takdir beklemez” dedi.

Alevi Çalıştaylarının beşincisi dün düzenlendi. Devlet Bakanı Faruk Çelik, başkanlığında The Marmara Oteli’nde yapılan Çalıştay'da gazetecilerin görüşleri alındı. Çalıştaya, Mehmet Ali Birand, Ali Kırca, Taha Akyol, Ali Bayramoğlu, Ali Bulaç, Abdurrahman Dilipak, Etyen Mahcupyan, Ekrem Kızıltaş ve Oral Çalışlar’ın da aralarında bulunduğu 35'e yakın gazeteci katıldı.

Çalıştay, Bakan Çelik’in konuşmasıyla başladı. Çelik, önceki Çalıştay oturumlarını hatırlattı, Alevilerin attıkları bu adımlardan rahatsız olduklarını öne sürdü. Çelik, Alevi örgütlerinin, 8 Kasım'da Kadıköy’de düzenlediği ve yüz binlerce kişinin katıldığı miting için “Bazı Alevi örgütleri sorunun hassasiyetini yeterli düzeyde kavramak ve takdir etmek yerine, vatandaşları meydanlara davet etmeyi tercih ediyor. Biz bu sürecin kilitlenmesini istemiyoruz” dedi.

Devlet Bakanı Çelik'in bu sözleri Kadıköy mitingini düzenleyen Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından tepkiyle karşılandı. ABF Genel Sekreteri Kazım Genç, Alevi Çalıştayları için “devlet yükselen Alevi muhalefetin enerjisini söndürmek istiyor” değerlendirmesinde bulundu. Takdir bekleyen Bakan Çelik'e “Devlet hizmet verir, takdir beklemez” yanıtını verdi.

Hangi çalışmalar yapıldı

Atılıma konuşan Genç, “Hükümet Aleviler için hangi çalışmalar yaptı da memnun değiliz?” diye sordu. Genç, somut olarak hiçbir adım atılmadığını vurguladı. Haziran ayında Çalıştayların başladığını hatırlatan Kazım Genç, sadece birinci Çalıştayda konunun muhatabı olan Alevi örgütlerinin dinlendiğini söyledi. Genç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu çalıştayda 7 temel sorun tespit edildi. 5 temel konuda görüş birliğine varıldı. Bunlar; zorunlu din dersinin kaldırılması, Alevi köylerine cami yapılmaması ve imam atanmasına son verilmesi, Cemevlerinin Alevilerin ibadet yerleri olarak kabul edilmesi, ayrımcı ve asimilasyoncu politikalara son verilmesi ve Madımak Oteli'nin müze olması. Bunları konuştuğumuz tarih 3 Haziran. Üzerinden 6 ay geçti. Ortaklaştığımız konularda hiçbir adım atılmadı. 6 ay sonra eylem yapıyoruz, sessiz mi kalalım. Yıllardır Aleviler bir kenara atılmış bekliyordu. Öyle beklemeye devam mı edelim?

İbadet yerini kendimiz tayin ederiz

ABF Genel Sekreteri, ortaklaşılan konularda aslında çalıştaylara gerek olmadığını vurguladı ve şöyle devam etti: “Zorunlu din dersiyle ilgiyi AİHM ve Danıştay kararı var. 2007 yılından beri Başbakan'ın masasında bekliyor. Mahkeme kararını yerine getirmek için toplantıya gerek yok, neden uygulamıyorlar. İnsanların ibadet yerlerini tayin etme hakkı yok mu? Bu tartışmayla değişecek bir şey mi? Alevi köylerine cami yapılmasının kime faydası var. Topluma zarar. Cami yapılıyor, yıllarca bomboş kalıyor, çürüyüp gidiyor. Halkın vergileriyle yapılıyor, yazık değil mi? Atadıkları imamlar bizim köylerin gençleriyle futbol oynuyor. Cumhuriyet döneminde Alevilere yönelik 10 katliam yapıldı. Bunlardan kamuoyuna en çok malolan Sivas Madımak katliamı. Madımak Oteli'nin altının yıllardır kebapçı olarak işletilmesi kimsenin vicdanını sızlatmıyor mu? Biz müze olmasını istedik. Devlet oteli kamulaştırmaktan aciz mi ki ödeneğim yok safsatasına sığınıyor.”

Alevi inancını ilahiyatçılar mı bilerleyecek?

ABF Genel Sekreteri Kazım Genç, Çalıştaylara akademisyenler, ilahiyatçılar, sivil toplum örgütleri ve gazetecilerin de katıldığını hatırlatarak, “Benim inancımın ne olduğuna gazeteciler, ilahiyatçılar mı karar verecek? Türk Dünyasını Yaşatma Derneği'ne mi soracağız Alevilerin ibadet yeri ne olacak diye?” dedi. Kazım Genç, yükselen Alevi hareketine dikkat çekerek, hükümetin bu çalıştaylarla toplumun enerjisini almaya çalıştığını belirtti ve “Buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Genç, Bakan Çelik'in lütuf olarak sunulan Çalıştaylarla ilgili takdir beklemesine ilişkin de “Ne yapmışlar ki takdir bekliyorlar” dedi ve aynı zamanda devletin Alevilerin haklarını tanıması gerektiğini vurguladı, “Devlet vatandaşa hizmet verir, takdir beklemez” dedi.

Kazım Genç, Bakan Çelik'in Hacı Bektaş Veli'nin 'Murada ermek sabır iledir' sözlerini sarfettiğini de hatırlatarak, “Biz yılladır sabrediyoruz. Ama bizi katledenler sabretmiyor. Sizi asimile edip tamamen yok etmemizi bekleyin diyorlarsa artık beklemeyeceğiz” diye konuştu.

ATILIM - 12 Kasım 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.