Açılım Alevilere güven vermiyor

Açılım Alevilere güven vermiyor

Açılım Alevilere güven vermiyorAvrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin (AKAM) yaptığı araştırmaya göre, Alevilerin yüzde 89'u...

A+A-

Açılım Alevilere güven vermiyorAçılım Alevilere güven vermiyor

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin (AKAM) yaptığı araştırmaya göre, Alevilerin yüzde 89'u AKP'nin 'Alevi açılımının' samimi olmadığını düşünüyor.

Alevi yurttaşların yüzde 56.7’si “Cemevlerinin ibadethane sayılması” istemine öncelik verirken yüzde 24.6’sı “Diyanet İşleri Bakanlığı’nın Kaldırılması”, yüzde 16.5’i “Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevi inancının müfredata alınmasını” istiyor.

AKAM’ın 6-8 Ocak’ta, Adana, İstanbul, İzmir, Ankara, Sıvas, Tokat, Çorum, Malatya, Erzincan ve Tunceli’de Alevi olduğunu ifade eden 1860 kişi ile yüz yüze görüşerek yaptığı “Aleviler Nasıl Yaşıyor Ne İstiyor Araştırması”nın sonuçları açıklandı. Araştırmada, “Sizce Alevilere Karşı Fiili Ayrımcılık Yapılıyor mu” sorusu yöneltilen Alevilerin yüzde 33.9’u “evet sürekli”, yüzde 36.4’ü “evet bazen” yanıtını verirken yüzde 29.7’si ayrımcılık yapıldığını düşünmediğini söyledi. Alevilere karşı ayrımcılık politikasının AKP döneminde de sürdüğünü ifade eden Alevilerin oranı ise yüzde 81 iken, “Alevi Açılımı”nda AKP’nin samimi olmadığını” söyleyenlerin oranı yüzde 89.

Komşum ayrımcılık yapmıyor

Sünni komşularından ayrımcılık görmediğini ifade eden Alevilerin oranı yüzde 90.5’i buluyor. Sünni komşularının “bazen” ayrımcılık yaptığını söyleyen Alevilerin oranı ise yüzde 7.9. Araştırmada Alevilere açılımdan ne bekledikleri de soruldu. Bu soruya katılımcıların yüzde 56.7’si “Cemevlerinin ibadethane sayılması”, yüzde 24.6’sı “Diyanet İşleri Bakanlığı’nın Kaldırılması”, yüzde 16.5’i “Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevi inancının müfredata alınması” yanıtını verdi.

Alevilikle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisine katılıyorsunuz” sorusu yöneltilen katılımcılar, yüzde 57.8 oranında “Alevilik İslam dininin bir mezhebidir” dedi. Katılımcıların yüzde 35.3’ü “Alevilik İslam dininin Anadolu kültürü ile yoğrulmuş halidir”, yüzde 3.1’i “Alevilik kültürel bir olgudur, dini inanç değildir” yüzde 2.4’ü ise “Alevilik İslamdan farklı bir dindir”, yüzde 1.4’ü ise “Alevilik bir tarikattır” ifadelerine katıldığını söyledi. Alevilik derneklerinin, oy kullanma tercihlerini ne derece etkilediği de sorulan katılımcıların yüzde 86.5’i “Hiç etkilemiyor” dedi. “Kısmen etkiliyor” diyenler yüzde 9.4, “çok etkiliyor” diyenler ise yüzde 4.1 oranını oluşturdu.

Aleviler CHP’ye yakın

Alevilere kendilerini hangi siyasi partiye yakın hissettiği sorulduğundaysa bunun yanıtı büyük oranda CHP oldu. CHP’ye yakın olduğunu söyleyenlerin oranı 81.3 iken “AKP’ye yakın hissediyorum” diyenlerse ankete yansımayacak kadar küçük kaldığı için yüzde 0.6’lık “diğer” bölümünün içine alındı. Alevilerin yüzde 7.1’i kendilerini Demokrat Parti’ye (DP), yüzde 5.6’sı DSP’ye, yüzde 3.3’ü MHP’ye, yüzde 2.1’i ise Barış ve Demokrasi Partisi’ne (BDP) yakın olduğunu söyledi. “‘CHP Alevileri temsil etmiyor, yeni bir partiye ihtiyaç var”’ cümlesine katılıyor musunuz” sorusu yöneltilen Alevilerin yüzde 80.9’u bu soruya “Hayır katılmıyorum” derken yüzde 19.1’i yeni bir parti kurulmasını istedi. Oturdukları çevrede cemevi olup olmadığı sorulan katılımcıların yüzde 62.1’i olmadığını söyledi. Hangi sıklıkla cemevine gittikleri sorulan katılımcıların yüzde 45.3’ü aralıklarla gittiğini söylerken, yüzde 23.1’i çok seyrek gittiğini, yüzde 18.9’u düzenli olarak gittiğini, yüzde 12.7’si ise hiç gitmediğini belirtti. Araştırmaya katılan erkeklere sorulan “Ne sıklıkla namaz kılıyorsunuz” sorusuna ise yüzde 76.8 oranında “hiç kılmıyorum”, yüzde 2.1 oranında “vakit namazlarını kılıyorum” yanıtı geldi.

AKP döneminde de sürüyor

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi’nin “Aleviler Nasıl Yaşıyor Ne İstiyor” başlıklı araştırmasının sonuçları açıklandı. “Alevilere Karşı Fiili Ayrımcılık Yapılıyor mu” sorusuna Alevilerin yüzde 33.9’u “sürekli”, yüzde 36.4’ü “bazen” yanıtını verdi. Ayrımcılık politikasının AKP döneminde de sürdüğünü belirten Alevilerin oranı ise yüzde 81’e ulaşıyor.

Din dersi zorunlu olmasın Alevilerin yüzde 90.5’i Sünni komşularından ayrımcılık görmediğini ifade etti. Açılımdan beklentilerini sıralayan Alevilerin yüzde 56.7’si “Cemevlerinin ibadethane sayılmasını”, yüzde 24.6’sı “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasını”, yüzde 16.5’i “Zorunlu din derslerinin kaldırılmasını” istedi.

Objektifhaber - 11.01.2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.