Açılım değil, hesap istediler

Açılım değil, hesap istediler

Açılım değil, hesap istediler On binlerce kişi Maraş katliamını bir kez daha lanetledi. Adana’da yapılan bölgesel mitinge katılım yoğun...

A+A-

Açılım değil, hesap istedilerAçılım değil, hesap istediler

On binlerce kişi Maraş katliamını bir kez daha lanetledi. Adana’da yapılan bölgesel mitinge katılım yoğun oldu

Maraş katliamının 30’uncu yılında Adana’da yapılan ve 20 bin kişinin katıldığı mitingde, partilerin Alevi açılımlarına gönderme yapılarak ‘açılım değil hesap istiyoruz’ denildi.

Yapılan konuşmalarda, Aleviler üzerindeki baskıların bugün de zorunlu din dersi ve diyanet İşleri yapılanmasıyla hâlâ devam ettiği vurgulandı. Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, CHP’nin tüzük kurultayında belirtilen “diyanet’ten Alevilere masa talebi”ne tepki göstererek, Alevilerin böyle bir talebi olmadığını vurguladı.

Alevi örgütleri tarafından düzenlenen ve emek örgütlerinin de destek verdiği mitinge, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen binlerce Alevi, arşivlerin açılmasını ve katillerin yargılanmasını istedi. Mitinge katılan gençler ise Maraş’ta katledilenlerin evlerine konulan çarpı işaretlerine gönderme yaparak, üzerlerine kırmızı boya ile çarpı koydukları önlüklerle yürüdüler.

Talepler dile getirildi

Ayrıca mitinge Adana ve çevresinden gelen Arap Alevileri, kendilerine özgü Gadir Günü’nün resmi tatil edilmesini isterken, mitinge Arapça ve Türkçe yazılı “Yaşasın halkların kardeşliği” pankartıyla katıldılar. Mitinge, katılımcıların bölge illerinden şubeleri de destek verirken, açılan pankart ve dövizlerde Maraş katliamının o dönem yükselen emek hareketini bastırmak ve ‘80 darbesine zemin hazırlamak için yapıldığına dikkat çekildi. Tertip komitesi tarafından hazırlanan, üzerinde “Madımak müze olsu, eşit yurttaşlık istiyoruz” yazılı balon dövizlerin yanı sıra Maraş katliamı sonrası çekilen fotoğraflar da taşındı.

Mitingde 20 bin kişi, iki koldan Uğur Mumcu Meydanı’na geldi. Katılımcıların miting alanını doldurmasının ardından başlayan konuşmalarda, ilk sözü Tertip Komitesi Başkanı Metin Çelik aldı. Çelik, “Bu katliamın hesabını nasıl ödeyecekler” diye sordu. Çelik, katliama göz yuman devletin kendilerinden özür dilemesi gerektiğini belirtti.

‘Belgeler ortaya çıkarılmalı’

Çelik’in ardından söz alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise 30 yıl önce insanların kimlikleri yüzünden bir katliama maruz kaldıklarını söyledi. Katillerin milletvekili yapılarak ödüllendirildiğine dikkat çeken Gümüş, “Bu katliamı unutmamızı istiyorlar. Ama unutmayacağız. Arşivleri açsınlar ve suçluları yargılasınlar” dedi.

Gümüş, Ecevit’in çekmecesinden çıkan belgelerin arkasının da ortaya çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Aleviler üzerinde bugün de oyunların devam ettiğine dikkat çeken Gümüş, zorunlu din dersleri, diyanet İşleri, Alevi köylerine cami yaptırılması gibi uygulamalar ile Alevileri kültürlerinden uzaklaştırmanın hedeflendiğini belirtti. Madımak’ın özellikle müze yaptırılmadığını aktaran Gümüş, bunun nedenini ise Madımak müze olduğunda katillerin karanlık yüzlerinin görülecek olması olarak açıkladı.

‘Diyanet’te temsil istemedik’

ABF Genel Başkanı Ali Balkız, partilerin Alevi açılımını da eleştirerek, “Ankara’da yapılan mitingin ardından hükümet alelacele bir ‘Alevi açılımı’ ortaya attı. Hatta MHP bile Alevi açılımı sundu. MHP’nin ‘Alevi açılımı’nı istemiyoruz. Onlar eli kanlı katilleri meclis’e soktular. Meclis’te görüştüğümüz CHP ise yeni yapılan tüzük kurultayında Alevilerin diyanet’te temsil edilmesini istiyor. Alevilerin böyle bir talebi yok. CHP’den böyle bir şey istemedik” dedi.

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker de Maraş katliamının insanlık tarihinin en barbar katliamlarından biri olduğunu söyledi. Öker, katliamlara rağmen değerlerine sahip çıkacaklarını belirtti.

Miting, Feyzullah Eti ve Ozan Emekçi’nin konserleri ile son buldu. (Adana/EVRENSEL)

Herkes uyanık olmalı

İstanbul’da camilere yönelik saldırılara bir tepki de Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi’nden geldi.

Kahramanmaraş Narlı’da düzenlenen Maraş katliamını kınama programı için şehre gelen Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, basın mensuplarının son günlerde İstanbul’da camilere yönelik gerçekleştirilen saldırılar hakkındaki sorularını cevaplandırdı. Camilerin yakılmasını kınadıklarını belirten Özdil, olayın faillerinin bir an önce yakalanıp adalete teslim edilmesini istediklerini dile getirdi. Özdil, “Bu tür olaylar dönem dönem Maraş katliamında olduğu gibi diğer yerlerde de kıvılcım etkisi yapmış. Bu nedenle bu konuda herkesi uyanık olmaya davet ediyoruz” dedi.

Cumali Akkaş - EVRENSEL - 22.12.2008

ADANA’DA MARAŞ KATLİAMI LANETLENDİ
   
Pİr Sultan Abdal Kültür Derneği Maraş Katliamının 30. yıldönümü nedeniyle Adana"da bölgesel miting düzenledi. Pek çok ilden katılımın olduğu mitingde, "Devletin gizli arşivlerinin açıklanması ve katliamın asıl sorumlularının yargılanması" talebi dile getirildi.Pir Sultan Abdal Kültür Derneği"nin düzenlediği mitinge Alevi Bektaşi Federasyonu ile aralarında DİSK, KESK, TMMOB, DTP, ESP, Halkevleri, Demokratik Haklar Federasyonu ve çok sayıda yöre derneğinin de bulunduğu kurumlar destek verdi. Adıyaman, Malatya, Sivas, Ankara, İstanbul ve İzmir"in de aralarında bulunduğu illerden katılımın olduğu miting, kitlenin, Uğur Mumcu Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanmasıyla başladı. Burada kortejler oluşturan binlerce kişi, "Katil devlet hesap verecek", "Maraş"ın hesabını soracağız" sloganlarıyla Uğur Mumcu Meydanı"na yürüdü.

Mitingde, "Gizli arşivler açıklansın”, “Maraş katliamını unutmadık”, “Eşit yurttaşlık hakkı” yazılı dövizler taşındı.Kitlenin alana girmesiyle birlikte miting programı başladı. Tertip Komitesi adına kısa bir konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Adana Şube Başkanı Metin Çelik, "Biz devlete güvenmiştik, onun nüfus cüzdanını taşıyoruz ama 30 yıl önce Maraş"ta yaşananlarla o nüfus cüzdanları yakılıp atıldı" dedi. Çelik, Maraş katliamının hesabını sormak için alanlarla olduklarını söyledi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş de yaptığı konuşmada, "Maraş"ın üstünün örtülmesi günahtır, insanlık suçudur” dedi.

BİRGÜN - 22 Aralık 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.