Adalet Bakanlığı, İki Çizer için 5,5 Yıl Hapis İstedi

Adalet Bakanlığı, İki Çizer için 5,5 Yıl Hapis İstedi

Adalet Bakanlığı, İki Çizer için 5,5 Yıl Hapis İstediAdalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le ilgili iki karikatürden...

A+A-

Adalet Bakanlığı, İki Çizer için 5,5 Yıl Hapis İstedi

Adalet Bakanlığı, İki Çizer için 5,5 Yıl Hapis İstedi

Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le ilgili iki karikatürden Cumhuriyet gazetesi çizerleri Musa Kart ve Zafer Timoçin hakkında Şişli Savcılığı’na şikayette bulundu.

Şişli Cumhuriyet Savcılığı, çizdikleri karikatürler nedeniyle Cumhuriyet gazetesi çizerleri Musa Kart ve Zafer Timoçin hakkında Ceza Yasası’nın (TCK) 299. maddesi uyarınca ve “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla soruşturma açtı.

Cumhurbaşkanlığıysa, açıklamasında, bu iddianın takibinin “şikayete bağlı bir suç olmadığını, Adalet Bakanlığı’nın iznini gerektirdiği ifade etti: “Adli işlemler Adalet Bakanlığı’nın evrakı Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’na intikal ettirilmesiyle başladı.”

Çankaya: Biz istemedik, Adalet Bakanlığı başlattı

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, savcılığa herhangi bir başvuru yapılmadığını açıkladı. İşlemin Adalet Bakanlığı’nca başlatılması üzerine Bakanlık iznine gerek olmayacak.

Şişli Savcılığı, bunun üzerine, Kart ve Zafer Temoçin hakkında resen (kendiliğinden) harekete geçti. Kart hakkında, Cumhurbaşkanı’nın 16 yaşındaki oğlunun bardakta taze mısır ticareti yapması nedeniyle Gül’ü mısır tarlasında korkuluk biçiminde tasvir ettiği gerekçesiyle; Timoçin hakkındaysa, Bodrum’da tatil yaparken güvenliğine sağlayan jandarmalara bahşiş bırakan Arap Prensi’ne paranın iade edilmesini hicvettiği için işlem yapılıyor.

Daha önce Başbakan Tayyip Erdoğan'ı “imam-hatip ipliğine dolanmış kedi” olarak çizdiği için hakkında dava açılan Musa Kart beraat etmişti. 
 
299. maddede basın için 5 yıl 4 ay hapis isteniyor

299. maddeye göre, “(1) Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Verilecek ceza, suçun alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında artırılır. (3) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.”

Şişli Cumhuriyet Savcılığı, çizdikleri karikatürler nedeniyle Cumhuriyet gazetesi çizerleri Musa Kart ve Zafer Timoçin hakkında Ceza Yasası’nın (TCK) 299. maddesi uyarınca ve “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla soruşturma açtı.

Yargı kararları iyice, hükümetin şikayeti bitmiyor!

Başbakan Erdoğan'ın, çizdiği karikatürde kendisini keneye benzeten çizer Mehmet Çağçağ ve karikatürü yayımlayan Leman dergisi aleyhinde açtığı 25 bin YTL'lik manevi tazminat davası 18 Nisan’da reddedilmişti. "Reco Kongo kenesi Türkiye'nin anasını ağlatıyor" başlıklı karikatürle ilgili yargılama Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülüyordu.

20 Eylül 2006’da Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un, "kişilik haklarına hakaret" edildiği gerekçesiyle açtığı davada, haftalık Penguen dergisinin 5 bin YTL manevi tazminat ödemesine karar vermişti.

"Tayyipler Alemi" başlıklı kapak nedeniyle Başbakan Erdoğan'ın Penguen'e karşı Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı 40 bin YTL'lik tazminat davası ise 14 Şubat'ta reddetti.

Günlük Evrensel gazetesi çizeri Sefer Selvi'nin 5 Nisan 2004'te yayımlanan karikatürüne Başbakan Erdoğan'ın açtığı ve Yargıtay'dan dönen 10 bin YTL'lik manevi tazminat davası Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce yeniden yargılama yapıldıktan sonra 27 Haziran'da reddedildi. 5 Mayıs 2005'te ise İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Başbakan'ın danışmanı Cüneyt Zapsu'nun aynı karikatüre açtığı davayı reddetmişti.

24 Mayıs'ta Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Başbakanı "kedi" şeklinde betimleyen karikatürü nedeniyle Cumhuriyet gazetesinde karikatürist Musa Kart'a Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği 5 bin YTL'lik tazminat cezasını bozdu. (EÖ/TK)

Erol ÖNDEROĞLU
BİA Haber Merkezi - İstanbul-Ankara
25 Ocak 2008, Cuma

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.